ISTORIE ÎNCÃ VIE… Rotary Club Bârlad adaugã la activitãtile sale traditionale îndreptate spre educatia si sãnãtatea comunitãtii locale, o actiune ineditã: „Salvati Casa Juvara”. Initiatorul acestei activitãti, ing. Valeriu Popa, împreunã cu secretarul Rotary Club, ing. Stefan Pãis, cu presedinta Rotary Bârlad, Cristina Ciutã, încã în functie si cu viitorul presedinte pentru un an, Valentin Iosub, au prezentat initiativa presei locale, cu propunerea de a fi mediatizatã pentru a se putea salva Casa Juvara de la distrugere. S-a prezentat istoricul acestei case, de ce ar trebui sã fie salvatã, ce înseamnã aceastã casã istoricã pentru Bârlad si bârlãdeni. „Scopul acestei initiative este de a se evita degradarea în continuare a imobilului si de ajuta la conservarea acestuia, pânã la identificarea resurselor financiare care sã suporte transformarea sa într-o casã memorialã sau în Casa Personalitãtilor Bârlãdene”, au spus la unison initiatorii din Rotary Bârlad.
Initiativa Clubului Rotary Bârlad, care constituie o oportunitate pentru restaurarea imobilului din str. 1 Decembrie, nr. 55, cunoscut sub numele de „Casa Juvara”, a fost prezentatã edililor bârlãdeni, care au initiat un proiect de hotãrâre ce va intra în dezbatere în sedinta CLM Bârlad. Casa Juvara a fost inclusã în lista monumentelor si ansamblurilor de arhitecturã din municipiul Bârlad, însã de 15 ani a fost declasat, iar în prezent nu are o destinatie anume. „Intentionãm sã îl transformãm în institutie de culturã, iar atribuirea denumirii <<Casa Juvara – Casa personalitãtilor tutovene>>” este motivatã de stilul arhitectural al imobilului care se preteazã foarte bine pentru a crea contextul atragerii de fonduri guvernamentale sau europene pentru restaurarea si repunerea lui în valoare.”, se mentioneazã în referatul înaintat consilierilor bârlãdeni pentru analizarea proiectului de hotãrâre. Casa Juvara este într-o avansatã stare de degradare. Bârlãdenii o cunosc ca fiind locul unde a fost un timp spitalul de boli venerice, statia de ambulantã si acum este un fel de adãpost pentru oamenii strãzii!
Clubul Rotary se va adresa bârlãdenilor de pretutindeni pentru fonduri!
Membrii Rotary Bârlad au înaintat o adresã si cãtre edilul sef al Bârladului, care sunã în felul urmãtor: „Dorim sã vã supunem atentiei un subiect legat de compunerea si aspectul orasului nostru si anume, conservarea si salvarea de la disparitie a unor clãdiri de patrimoniu. În ultima perioadã, Clubul Rotary s-a preocupat în special de situatia Casei Juvara, clãdire de secol XIX, abandonatã si uitatã în ultimii 30 ani. Vã rugãm sã ne fiti alãturi în demersul nostru, sã faceti uz de notorietatea dvs – în calitate de prim edil al orasului – si sã promovati în Consiliul Local un proiect de hotãrâre care sã conducã la salvarea acestui imobil de la demolare. Invitãm pe toti bârlãdenii, de acasã sau din diasporã, pentru a viziona (14 minute) filmul <<Salvati Casa Juvara>> (pe care îl gãsiti pe site-ul www.vremeanoua.ro – n.r.) pe care clubul nostru l-a realizat în sustinerea acestui proiect si pentru a stabili împreunã o cale de urmat. În acest sens, clubul Rotarian este gata sã se adreseze bârlãdenilor de pretutindeni, pentru stângerea de fonduri care sã ajute la cofinantarea proiectului”, precizeazã în comunicat initiatorii: Valentin Iosub, Stefan Pãis, Cristina Ciutã, si Valeri Popa, cel care a initiat practic aceastã propunere de salvare a Casei Juvara, locul unde au poposit foarte multe personalitãti bârlãdene!
Istoricul Casei Juvara
Casa Juvara a fost construitã la mijlocul secolului XIX (cel mai probabil 1830 – 1880) de cãtre Nicolae Philippide, unchiul academicianului Alexandru Philippide, care a studiat la Colegiul Rosca Codreanu din Bârlad. Imobilul a fost apoi cumpãrat în 1882 de cãtre Iorgu Juvara si sotia sa Maria Docan, nepoatã prin aliantã a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Emil Juvara a rãmas proprietarul imobilului dupã ce le-a plãtit partea lor fratilor sãi, academician Ernest Juvara, Nicu Juvara si Clemance Lupu Costache. Din cauza unei tragedii petrecute în familia lui Emil Juvara,anume decesul fiului sãu Dumitru, academician onorific, acesta a vândut casa Regiei Monopolurilor Casei Regale a României, în 1936. În acel an, în imobil a functionat o casã de copii, iar ulterior, de-a lungul anilor, casa a gãzduit mai multe asezãminte sociale de învãtãmânt si sãnãtate. În imobilul cochet, o adevãratã bijuterie arhitecturalã, a locuit academicianul Nicolae Docan, membru al Academiei Române, nepot direct al lui Cuza, pictori celebri, personalitãti marcante din diferite domenii. Printre acestia, s-a aflat si Ion Juvara, marele chirurg al României, care a decedat în 1996. Acesta a fost tatãl Alexandrei Chiliman – Juvara, arhitecta care a propus acum câtiva ani municipalitãtii un proiect de construire a unei clãdiri moderne, care sã pãstreze, totusi, frumusetea arhitecturalã a fatadei originale. Evident cã, în 2016 când s-a propus acest proiect, nu a avut ecou, din lipsa fondurilor cu care sã fie implementat. Acum, având alãturi Clubul Rotary Bârlad, bârlãdenii de pretutindeni, cu sigurantã vor contribui fiecare cu cât poate, la aceastã initiativã a rotarienilor.