SCHIMBÃRI Concediul postnatal are toate sansele sã creascã de la trei la patru luni, ca urmare a adoptãrii noului acord-cadru încheiat între partenerii sociali europeni. Concediul s-ar putea acorda pentru fiecare pãrinte si se va aplica tuturor lucrãtorilor angajati, indiferent de forma contractului de muncã. O singura lunã din cele patru nu este transferabilã de la un pãrinte la altul.
Concediul de maternitate ar putea fi prelungit de la 14 la 18 sãptãmâni. Angajatele aflate în concediu postanatal li se va plãti salariul integral. De asemenea, femeile însãrcinate vor beneficia de o protectie socialã prin faptul cã nu pot fi concediate în timpul sarcinii si nici timp de an dupã încheierea concediului de maternitate. Mai mult decât atât, gravidele nu pot fi obligate sã munceascã peste program în perioada de trei luni înainte de nastere si nici 12 luni dupã nastere. În cazul nasterii premature sau dacã bebelusul este spitalizat la nastere, statele membre ale Uniunii Europene trebuie sã garanteze mamei un concediu suplimentar, plãtit integral. În cazul nasterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creste cu o lunã pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsã cu cel putin opt sãptãmâni în cazul nasterii unui copil cu handicap. În cazul în care aceste propuneri vor fi adoptate fãrã alte amendamente în forurile europene se vor aplica dupã doi ani în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Vasluienii fac copii, sã scape de somaj
În judetele defavorizate, cum este si Vasluiul, numãrul femeilor care se hotãrãsc sã dea nastere unui copil aproape s-a dublat în ultimii ani si datoritã indemnizatiei de maternitate. Cum multe femei au fost amenintate cu pierderea locului de muncã, acestea au hotãrât sã rãmânã gravide decât sã se trezeascã în stradã. Mãcar pentru o perioadã de 2 ani, asta dacã s-ar calcula numai concediul de maternitate propriu-zis, sunt asigurate din punct de vedere financiar. Si tãticii s-au arãtat destul de dornici de a se numãra printre beneficiarii îndemnizatiei de crestere a copilului. Aproximativ 700 de bãrbati din judetul Vaslui primesc aceastã îndemnizatie, iar numãrul celor care au ales sã stea în concediu pentru cresterea copilului a crescut semnificativ de la un an la altul. În prezent, concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile calendaristice înainte de nastere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 105 zile calendaristice dupã nastere. Cuantumul lunar al îndemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical. Îndemnizatia de maternitate se suportã integral din bugetul asigurãrilor sociale de stat.