spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Salariu de bancher: 7.200 de euro pe luna

- Advertisement -

„Ziarul de Iasi” a reusit sa afle care au fost cele mai mari zece salarii platite anul trecut in cadrul bancilor din judet.

Potrivit datelor oferite de ANAF, persoana cel mai bine platita a avut in 2009 un venit net de 365.000 de lei, cit 22 de romani remunerati cu leafa medie. Cu acesti bani intr-un singur an poate fi ridicata o vila sau poate fi cumparata o masina de lux din categoria Mercedes, BMW ori Lexus.

In timp ce stati la coada ca sa va platiti rata la banca citi dintre dumneavostra nu s-au intrebat oare ce salariu mediu au angajatii institutiei sau directorii acesteia. “Ziarul de Iasi” a reusit sa obtina oficial un Top zece cu date certe si exacte privind cele mai mari venituri salariale ale bancherilor. Cel mai bine remunerat bancher din judet a ridicat anul trecut, numai din salarii, 365.607 lei, adica 7.200 de euro lunar in mina. Cu acesta suma, care reprezinta 22 de salarii medii pe economie, intr-un an poate fi ridicata o vila sau poate fi achizitionat un apartament de patru camere intr-o zona centrala a orasului. Fondurile sint suficiente si pentru cumpararea unei limuzine de lux din categoria Mercedes, BMW sau Lexus.

Ce spun datele oficiale

In baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, “Ziarul de Iasi” a solicitat Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa prezinte cele mai mari zece venituri nete obtinute de bancherii ieseni anul trecut din salarii. Conform cifrelor oferite de ANAF, pe primul loc se situeaza un bancher cu o leafa neta de 365.607 lei, ceea ce inseamna 86.400 de euro, adica 7.200 euro lunar. Pe locul secund, la distanta destul de mare, este o persoana care a incasat 238.107 lei adica 4.700 de euro lunar. Venitul de pe locul trei a fost de 222.284 de lei, iar cel de pe locul patru 217.170 de lei in mina, adica 18.100 de lei lunar, ceea ce inseamna aproape 4.300 de euro.  Locul cinci in topul prezentat de ANAF este ocupat de un bancher al carui venit salarial in 2009 a fost de 204.232 de lei net. Persoana de pe locul sase a incasat anul trecut 185.299 de lei, iar cel de pe locul sapte 180.788 de lei. Pe ultimele pozitii sint bancheri ale caror venituri totale salariale aferente anului trecut au fost de 169.165 de lei, 165.652 de lei si respectiv 161.084 de lei. ANAF nu a precizat insa care sint institutiile financiare in cadrul caror s-au inregistrat cele mai mari zece venituri.

“Chiar il invidiez“

Consultind surse din mediul financiar si din rindul institutiilor publice, reporterii “Ziarului de Iasi” au reusit sa afle o parte dintre bancile care ofera cele mai mari lefuri din judet. Numele exact al persoanelor este greu de precizat, dar cel mai probabil este vorba despre angajati cu functie de conducere si responsabilitati deosebite. Reporterii cotidianului nostru au purtat discutii cu persoane din fruntea institutiilor financiare pe acest subiect. Printre cele mai bine cotate banci de pe plan local din punct de vedere al salariilor, cu sume de peste 4.000 euro, se numara in primul rind BRD. „Nu cred ca sint nici macar printre primii 4-5“, a spus Dumitru Virtu, directorul BRD Iasi. Dupa incheierea convorbirii telefonice, la scurt timp, seful BRD Iasi a revenit cu un telefon. „Mi-am facut socotelile si la imparteala nu da. Este o suma frumusica, dar nu este a mea. Il felicit pe colegul care are asemenea salariu. Chiar il invidiez“, a sustinut rizind Virtu.

“Nici familiei nu-i pot spune cit cistig”

Pe lista institutiilor ce ofera salarii motivante se inscrie si Piraeus Bank. „Daca acestea sint cifrele pe care le aveti, atunci asta publicati. Salariile sint confidentiale. Nici familiei nu-i pot spune cit cistig. Nu va pot spune nici da, nici nu“, a afirmat Carmen Elena Chidovat, directorul  Piraeus Bank Iasi. Nici reprezentantii in teritoriu ai bancii centrale nu au fost neglijati, in ceea ce priveste nivelul motivarii financiare. „Cine va poate confirma asa ceva? Unu la mina, ca salariile sint confidentiale si, doi la mina, ce aveti dumneavoastra sint niste erori“, a sustinut Gheorghe Rotundu, seful BNR Iasi.

Strict secret

In partea a doua a clasamentului lefurilor, dar sub pragul de 4.000 de euro, o pozitie foarte buna a avut-o anul trecut si Banca Transilvania. „Nu va pot da nici un raspuns pe tema aceasta. Nici nu stiu ce salarii am avut“, a afirmat  Mircea Babici, director in 2009 in cadrul Bancii Transilvania, in prezent membru in conducerea Raiffeisen Bank Iasi. Volksbank este o alta institutie care este foarte activa in peisajul financiar. „Salariile sint strict confidentiale si nu este salariul meu“, a fost pozitia lui Costel Dubit, directorul Volksbank Iasi. O alta banca cu actionariat strain, care este foarte vizibila in clasamentul lefurilor, este ING Bank. „Nu am cum sa va confirm acesta suma. Salariile sint confidentiale“, a declarat Catalin Ursu, seful ING Iasi. Pe plan local, o banca destul de bine plasata este si BCR. Aici insa, conducerea este asigurata de doi directori cu responsabilitati egale, ceea ce se reflecta si in nivelul remuneratiei. Reporterii au incercat sa obtina un punct de vedere de la Bogdan Vitcu si Mihaela Hutanu, dar acestia au transmis prin intermediul secretarei ca sint intr-o intilnire si nu au mai revenit ulterior cu un telefon. Insa, in mai putin de jumatate de ora, reprezentantii departamentului mass-media BCR Bucuresti au oferit ei un scurt comentariu. „In ceea ce ne priveste sintem o companie privata, iar salariile sint confidentiale. Nu cred ca exista companie privata care sa publice salariile angajatilor“, a explicat Ionut Stanimir, reprezentat BCR Bucuresti. Printre cele foarte bine cotate, din punct de vedere al lefurilor oferite angajatilor, se numara si Alpha Bank, Banc Post, Raiffeisen Bank sau Unicredit Tiriac Iasi.

Cel mai mare venit net din tara: 108.000 euro pe luna

Cel mai mare venit brut la nivel national este obtinut de catre un bancher din Bucuresti, care a avut anul trecut o leafa de 8.099.766 lei, potrivit ANAF. Dupa ce s-au scad taxele, acesta a ramas cu un venit net de aproape 5,5 milioane de lei. Daca luam in considerare cursul mediu inregistrat anul trecut, rezulta un net lunar de 108.000 de euro. Pe locul doi se situeaza tot un bancher din Bucuresti, cu un venit brut de 7,3 milioane de lei, iar pe trei este tot un angajat al unei banci cu un brut de 6,2 milioane lei.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.