spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

„Salã de detentie” pentru elevii care perturbã cursurile. Profesor: „Unora din Ministerul Educatiei li s-a fãcut dor de comunism!”

- Advertisement -

ÎNVÃTÃMÂNT… Elevii care perturbã cursurile vor fi plasati, din toamnã, în „sãli de detentie”. Ministerul Educatiei lasã la aprecierea fiecãrei scoli cum trebuie sã arate aceste sãli, precizând doar cã elevii vor trebui sã desfãsoare activitate „într-un alt spatiu”. Acestia vor trebui supravegheati de un cadru diactic sau cadru didactic auxiliar si nu vor primi absente. Vestea nu i-a încântat deloc pe profesori si nici pe directori, întrucât trebuie sã caute resurse pentru a putea implementa noua mãsurã impusã de Ministerul Educatiei. Printre profesorii care au criticat „sala de detentie” se numãrã si vasluianca Mihaela Popa, fost senator si secretar de stat în cadrul Ministerului Educatiei: „Sala de detentie va trebui sã aibã un gardian– profesor…”. Alte denumiri nu s-au gãsit într-o tarã în care nu au fost eliminate total bãtaia si abuzul din scoli? PS: Un sistem bazat doar pe controale, evaluãri, examene, amenintãri de la ISJ, ARACIP, Ministerul Educatiei, primãrii, nu putea „produce” decât „detentie”, atât au putut!”, a spus Mihaela Popa.

Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial, iar potrivit acestuia, în cazul elevilor care în timpul orelor manifestã comportamente ce afecteazã desfãsurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca acestia sã desfãsoare activitate în scoalã, în timpul orei respective, într-un alt spatiu. „În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de cãtre un alt cadru didactic sau didactic auxiliar, informarea pãrintelui. Important: cadrul didactic poate lua aceastã decizie doar pentru propria orã de curs. Pentru respectiva orã, elevului nu i se consemneazã absentã. Fiecare scoalã va include în regulamentul propriu modalitatea exactã de aplicare a acestei prevederi, în functie de resursele existente”, a transmis Ministerul Educatiei. Multi profesori nu sunt de acord cu „sala de detentie”, iar asta pentru cã presupune o disponibilitate din partea cadrelor didactice. „În unitãtile de învãtãmânt din România nu este loc suficient nici pentru clase, de unde loc pentru un alt spatiu? Cine este supraveghetorul? Un alt profesor? Poate nici nu îi predã! Îi va pãsa elevului? Eu nu vreau sã supraveghez „activitatea” într-o salã de detentie! În ora liberã (fereastrã), care mai nou am observat cã este obligatorie în fiecare scoalã, nu înteleg de ce, eu vreau sã stau, sã corectez lucrãri, sã mãnânc, sã îmi pregãtesc dosarele si fisele sau orice altceva, dar nu sã supraveghez elevi scosi afarã de la ore pentru indisciplinã!”, a comentat un cadru didactic. Un alt profesor crede cã multi elevi vor perturba orele intentionat, pentru a fi trimisi în „sala de detentie”. „Vã dati seama ca din acest moment toti elevii care vor sã scape de ore vor perturba intentionat linistea la cursuri, pentru ca profesorii sa îi trimitã sã desfãsoare alte activitãti în scoalã, fãrã sa le punã absent? Practic, nu riscã scãderea notei la purtare sau pierderea bursei, deoarece nu acumuleazã nicio absentã. Deci vin la scoala, deranjeazã profesorii, scapã de ore, sunt trimisi în alte spatii din scoalã unde oricum nu fac mai nimic, au 10 la purtare si primesc si burse. Apoi asa, tot elev sã fii în România. De unde vor fi gãsite alte cadre didactice libere si care sã si fie de acord (cã doar nu pot fi obligate) sã supravegheze si sã desfãsoare activitãti cu toti elevii-problemã exclusi de la atâtea clase care fac cursuri în acel moment în întreaga scoalã?”, întreabã un cadru didactic. „Si apoi, elevii turbulenti au o scuzã cã nu stiu lectia în ora urmãtoare: „Domnu’ , nu stiu ce temã am avut, cã m-ati dat afarã…!” Dacã ar primi absentã (cã oricum cu mintea e absent) ar fi mai bine!”, a rãspuns un alt cadru didactic.

Fãrã telefoane mobile la cursuri. Dacã nu se conformeazã, elevii vor putea fi sanctionati cu suspendarea pe o duratã limitatã de timp

Altã prevedere a Statutului Elevului este aceea cã telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu exceptia utilizãrii acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”. Nerespectarea interdictiei cu privire la telefoane „poate duce la preluarea echipamentului de cãtre personalul unitãtii de învãtãmânt, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivã, în mod obligatoriu, cãtre pãrinti sau elevii majori, dupã caz, conform regulamentului intern al unitãtii de învãtãmânt”, conform Ministerului Educatiei. De asemenea, foarte important de precizat este cã, potrivit noului Statut al Elevului, pentru fiecare 20 de absente nemotivate pe an, nota la purtare va scãdea cu un punct. Din anul scolar 2024-2025, elevii vor putea fi sanctionati cu retragerea temporarã sau pe durata întregului an scolar a burselor. Tot din toamnã, elevii vor putea fi sanctionati cu suspendarea pe o duratã limitatã de timp, conform legii. Potrivit Legii învãtãmântului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o duratã de maximum 5 zile lucrãtoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an scolar pentru mai mult de 15 zile lucrãtoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Pun capul ca acele sali vor fi goale, niciun profesor nu va trimite elevii in acea sala. Stiti de ce?! Pentru ca profesorii nu mai au absolut nico autoritate : nici in fata elevului,nici in fata parinteleui.
    Dragi profesori, respectul se castiga ,stima se impune !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Ăsta e un profesor din ăia care nu au nici o treaba cu educație cu toate că zice că i profesor, meserie nobila cum ar fi… Dar, asa profesori, asa elevi…din ăla, luați și faceți ce vreți voi. Se va găsi o soluție în ceea ce privește pe cei care i au în grijă pe respectivii elevi.. Dacă există sau mai există rușine, se vor cuminți repede, deoarece vor râde între ei despre ce fac acolo sau uite l pe ăla sau aia care a fost la pedeapsă…

  3. Propun ca sala de detentie sa fie supravegheata de profesorii care intarzie mai mult de 10 minute la ore (sunt destui). Oricum cei care intarzie nu au nici un chef de ora iar la sala de detentie numai carte nu se face, deci li se potriveste foarte bine rolul de „supraveghetor la sala de detentie”.

    • La asa salarii sincer și eu as întârzia, la cele de acum de după greva,.. . Doar de la 10000 în sus promit ca nu voi întârzia… 🤕

  4. Sala de detenție pentru copii… iar Buzatu care a furat milioane de euro umblă liber. Ăștia sunt debili?
    Sa fie introdusa la Grădinițe, acolo sunt mai neascultatori copii.

  5. Daca nu se iau imediat masuri împotriva golani lor riscam să patim că în America ( profesor împușcat sau pepiniera de drogați). Elevii trebuie disciplinați de mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.