spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Sacalii fac prãpãd pe Valea Prutului!

- Advertisement -

SPAIMÃ Scene de groazã la douã stâni de pe Valea Prutului. Peste 30 de oi si capre au fost omorâte de sacali, în douã nopti consecutive. La stâna din satul Peicani, comuna Gãgesti, sacalii au ucis luni noaptea 20 de oi si capre, iar marti noaptea haita de sacali a atacat o altã stânã, din satul Rânzesti, comuna Fãlciu. Sãtenii din zonã sunt îngroziti, pentru cã sacalii pot ataca si oamenii, nu numai animalele. Vânãtorii spun cã sacalul, numit popular si “lupul mic”, a migrat din Delta Dunãrii dupã 2012, de când a fost oprit vânatul în aceastã rezervatie naturalã de cãtre Guvernul Ponta, astfel cã ei s-au înmultit necontrolat si au migrat dupã hranã pe Valea Prutului. Asociatia Judeteanã a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi va face o verificare a sesizãrii ciobanilor din zonã si apoi va stabili cu exactitate cum vor proceda pentru a stopa atacul ucigas al haitelor de sacali.

Un atac incredibil asupra a douã stâne de pe Valea Prutului s-a produs în douã nopti consecutive, sacalii flãmânzi omorând zeci de oi si capre. Ciobanii au gãsit bucãti de animale sfârtecate, întinse pe o razã de zeci de metri. Primul atac – si cel mai sângeros – s-a produs în noaptea de luni spre marti din aceastã sãptãmânã. O haitã de sacali au fãcut prãpãd printre mioarele si caprele de la stâna lui Ionel Doditã, din satul Peicani, comuna Gãgesti. În urma atacului au fost ucise 30 de animale si au fost rãnite alte câteva. “Suntem îngroziti, nu stim ce-au fost. Cred cã lupi sau sacali am auzit, dar din 300 de oi si capre, 30 au fost pur si simplu sfârtecate. Noi avem câini la stânã, dar legea ne obligã sã-i tinem legati, altfel ne amendeazã politia si paznicii zonei de vânãtoare. Chiar acum câteva zile au amendat la Copãceana pe un cioban la o stânã, cã avea câinii dezlegati. Si pe noi cine ne apãrã de haita care dã atacuri noaptea?”, a spus unul din consilierii locali din Gãgesti, Nelu Crãciun. Al doilea atac a avut loc în satul Rânzesti, la o stânã a lui Nicolae Bastea. Sacalii au atacat aceastã stânã în noaptea de marti spre miercuri, sfârtecând sase oi si capre. “Se bãnuieste cã ar fi o haitã de sacali sau lupi, dar trebuie sã ne ajute cineva. Suntem mai multi crescãtori de animale care facem parte din mai multe asociatii, dar nu stim cui sã ne adresãm, pentru cã vânãtorii de aici au spus cã nu e treaba lor”, a precizat Nelu Crãciun.

AJVPS Vaslui se va implica sã ajute la vânãtoarea sacalilor flãmânzi

Am contactat imediat conducerea Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, unde am relatat ce s-a întâmplat, în primele douã nopti din aceastã sãptãmânã, la cele douã stâne de pe Valea Prutului. Vasile Neagu, directorul AJVPS Vaslui, ne-a precizat cã este la curent cu atacurile sacalilor, care nu sunt la primele pagube aduse cetãtenilor din judetul Vaslui. “În primul rând as vrea sã stie oamenii cã în judetul Vaslui nu mai existã lupi de multi ani. Cei care atacã sunt sacali, o specie de câini sãlbatici sau cum li se spune popular <<lupii mici>>. Acestia au venit pe Valea Prutului din Delta Dunãrii, din 2012, de când s-a interzis acolo vânãtoarea. Ei s-au înmultit peste mãsurã si au migrat în cãutare de hranã pe Valea Prutului. Eu nu stiam de situatia de la Gãgesti, dar voi anunta imediat pe presedintele AJVPS Bârlad, Gabriel Pascanu si vom vedea cum o sã facem sã ajutãm sãtenii. Deocamdatã trebuie sã mergem acolo sã verificãm”, a spus Vasile Negru.

Ce este sacalul?

Trãieste în haite, se înmulteste vertiginos si s-a adaptat perfect conditiilor de la noi. Un animal de pradã care poate fi confundat foarte usor cu un câine hoinar, sacalul a ajuns sã facã prãpãd pe fondurile de vânãtoare si în stânele din zona de deal a judetului. Înmultirea sacalilor le dã bãtãi de cap nu numai vânãtorilor – pentru cã acestia sunt dusmani de temut atât pentru vulpi, fazani, iepuri, pui de cãprior -, ci si gospodarilor, pentru cã atacã de la pãsãri pânã la oi. Responsabilii AJVPS Vaslui spun cã populatia în crestere de sacali trebuie privitã cu seriozitate, din cauza faptului cã acestia sunt foarte dãunãtori si se înmultesc si foarte repede, de douã ori pe an, având câte 4-5 pui, în medie. Sacalii pot fi confundati usor cu câinii hoinari, fiind destul de greu de reperat de cãtre persoanele neavizate. Sunt animale care trãiesc în haitã, foarte rapide, care atacã fulgerãtor, si care pot fi, asemeni vulpilor, purtãtori de rabie. Oportuniste, aceste animale pot sã facã prãpãd în gospodãrii. De fapt, acest animal aratã ca un fel de intermediar între vulpe si lup, atât ca dimensiune, cât si ca aspect. Singurii dusmani naturali ai sacalului, în zona României, sunt lupii. Si cum în zona judetului nostru lupii au dispãrut demult, singura salvare a sãtenilor de pe Valea Prutului sunt vânãtorii!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.