spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Să vină banii la primari! Guvernul a spart pușculița, iată ce fonduri sunt repartizate pentru UAT-urile din județul Vaslui

- Advertisement -
DIVERSIUNE… Deși guvernul condus de Marcel Ciolacu a împărțit banii către UAT-urile din țară, primarul comunei Vetrișoaia caută vinovați în altă parte pentru faptul că nu a primit niciun leu.

AJUTOR FINANCIAR… La final de an, Guvernul a împărțit din fondul de rezervă mai mulți bani consiliilor județene și primăriilor din țară. În județul Vaslui au ajuns puțin peste 46 de milioane de lei, din care aproape 36 milioane de lei au mers, în mod egal, între primăriile din mediul rural. Singura comună sărită din schemă a fost Vetrișoaia, căreia nu i s-a alocat niciun leu. Deși împărțirea banilor a fost făcută de guvernul condus de Marcel Ciolacu, primarul comunei Vetrișoaia, recent trecut și el la PSD, a dat vina pe deputatul Nelu Tătaru pentru faptul că nu a primit niciun leu, lăsând să se înțeleagă că astfel a fost pedepsit pentru că a lăsat PNL și a trecut în tabăra social-democraților. Realitatea din documente îl contrazice însă pe Corneliu Stângă pentru că primarii ALDE de la Vinderei și Puiești, trecuți și ei, între timp, la PSD, au primit sume considerabile. În plus, a doua cea mai “faultată” comună din județ a fost cea de la Tăcuta, care a primit de la guvern doar 200.000 de lei, în timp ce restul primăriilor din rural au primit între 300.000 lei și 750.000 lei. Motivul real pentru care Stângă nu a primit niciun leu îl reprezintă înțelegerea de la nivel central dintre liderii celor două mari partide, ca niciun traseist politic să nu fie sprijinit financiar. La nivelul județului Vaslui s-a făcut o singură concesie, cu primarul municipiului Bârlad, care de altfel, a primit și cea mai mare sumă de bani, după Consiliul Județean. Cât despre edilii de la ALDE, trecuți în ultimele luni, fie la PNL fie la PSD, aceștia nu au fost considerați traseiști pentru că au plecat de la un partid aflat în moarte clinică.

La început de lună decembrie, aproape că nu este primărie din mediul rural care să nu fi ajuns la fundul sacului în privința banilor necesari finalizării unor proiecte sau chiar pentru plata cheltuielilor curente și a salariilor. În ultimele săptămâni, primarii au tot cerut bani Ministerului Dezvoltării pentru acoperirea necesarului, astfel încât să se evite falimentul. Începând de miercuri, peste trei mii de primari din toată țara pot răsufla ușurați după ce Guvernul a aprobat, din Fondul de rezervă, alocarea sumei de 1.580.907.000 de lei pentru UAT-urile car se confruntă cu probleme financiare. Anunțul a fost făcut de Ministerul Dezvoltării care spune că la propunerea sa s-au alocat bani pentru 3044 de unități administrativ-teritoriale pentru plata unor cheltuieli curente și de capital și pentru continuitatea derulării unor programe de investiții. Banii au fost ceruți de Prefecturi și Consiliile Județene și vor asigura funcționarea instituțiilor și serviciilor publice din subordinea acestora până la alocarea bugetară pe 2024. “Actul normativ era necesar întrucât, în contextul actualei situații economice, pe fondul creșterii prețurilor la utilități și la materiale de construcții, unele unități administrativ-teritoriale se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce privește asigurarea surselor de finanțare pentru cheltuieli curente și lucrări de infrastructură. Sumele alocate au fost solicitate de Instituțiile prefectului și/sau consiliile județene și vor asigura continuitatea funcționării atât a aparatului de specialitate al autorităților publice locale, cât și a serviciilor publice din subordine, prin plata salariilor, a cheltuielilor pentru protecția copilului și asistență socială și a unor facturi restante, precum și cofinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă sau cu finanțare din programe naționale aflate în implementare, dar și plata unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătorești”, a precizat ministrul Adrian Ioan Veștea.

O primărie din județul Vaslui nu se află pe listă

Din cele peste 1,5 miliarde de lei scoase din pușculița Guvernului, 46.195.000 lei au luat drumul județului Vaslui. În jur de zece milioane de lei vor fi împărțite între orașele și municipiile din județ astfel: Bârlad – 3 milioane lei, Huși – 2 milioane lei, Vaslui – 565.000 lei, Negrești – 800.000 lei și Murgeni – 750.000 lei. De asemenea, și Consiliului Județean Vaslui i-a fost alocată suma de 3.195.000 lei. Restul, de aproape 36 de milioane de lei, va fi împărțit aproape egal, între cele 80 de comune. În ceea ce privește UAT-urile din mediul rural, cele mai norocoase sunt Zorleni (750.000 lei), Banca (500.000 lei), Băcani, (500.000 lei), Codăești (500.000 lei), Crețești (500.000 lei) și Drânceni (500.000 lei) . Restul comunelor au primit între 300.000 și 455.000 lei fiecare. Au fost și două UAT-uri “faultate” puternic la această alocare, iar aici vorbim de comuna Tăcuta, care a primit doar 200.000 de lei și comuna Vetrișoaia, care nici măcar nu se regăsește pe lista UAT-urilor care vor primi bani. Primarul comunei Vetrișoaia, Corneliu Stângă, care recent a trecut de la PNL la PSD, a dat vina pe deputatul Nelu Tătaru pentru faptul că localitatea de pe malul Prutului nu a primit niciun leu, uitând că Executivul care a împărțit banii este condus de șeful său de partid, Marcel Ciolacu. Arătând cu degetul spre Tătaru, edilul de la Vetrișoaia lasă să se înțeleagă că doctorul de la Huși ar avea mai multă intrare la Ciolacu decât cei trei parlamentari PSD: Popica, Solomon și Stativă, ceea ce nu este cazul.

Iată tabelul cu sumele alocate UAT-urilor din județul Vaslui

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.