spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

SÃ ÎNCERCÃM ÎMPREUNÃ! (foto)

- Advertisement -

Reabilitarea Bisericii de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Bisericã” (Vovidenia) din satul Dragomiresti, comuna Dragomiresti, judetul Vaslui

CAMPANIE În dorinta de a semnala starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a demarat campania Sã încercãm împreunã, o campanie prin care sperãm sã pãstrãm, sã conservãm si, în cel mai fericit caz, sã reabilitãm clãdiri de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoricã deosebitã. În cadrul acestei campanii au fost deja prezentate Ansamblul Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetãtuia, comuna Puiesti, Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu), din satul Lipovãt, comuna Lipovãt , Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoestii Noi din satul Cãpusneni, comuna Lipovãt, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Cârtibasi, sat Cârtibasi, comuna Bogdãnita, si Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din satul Obârseni, comuna Vinderei.

Al saptelea monument pe care îl prezentãm în cadrul acestei campanii este Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Bisericã” (Vovidenia) din satul Dragomiresti, comuna Dragomiresti. Biserica a fost ctitoritã de obstea satului pe la 1774, lângã o bisericã mai veche, azi dispãrutã. Cel care a lucrat la construirea ei a fost calfa Enea. De-a lungul vremii biserica a fost reparatã de mai multe ori. Din punct de vedere arhitectural este tipicã pentru secolul al XVIII-lea în ceea ce priveste planul si elevatia. Pridvorul initial a fost deschis, a fost acoperit cu scândurã, ceea ce nu permite sã fie admiratã lucrãtura artisticã a stâlpilor. Biserica si-a pãstrat forma originalã la acoperisul din sindrilã, iar peretii sunt din bârne cioplite în muchii si dispuse în cununi orizontale. Temelia din piatrã uscatã a fost transformatã în soclu de ciment. Ancadramentul masiv al usii de la intrare are în partea superioarã o splendidã decoratie floralã, sculptatã în lemnul de stejar. Biserica de lemn din Dragomiresti nu mai serveste la oficierea cultului religios deoarece alãturi a fost construitã o bisericã de zid mult mai mare si mai încãpãtoare. Dintre bisericile de lemn ale Eparhiei Husilor, monumentul de la Dragomiresti este pãstrat si conservat în bune conditii, având un valoros inventar de cult (Ichim, 2001, 103). Starea actualã de conservare: tãlpoaiele sunt afectate de umiditate si de trecerea timpului. Bârnele de stejar si brâul median au fost afectate de factorii erozivi. În interior, pe tavan în pronaos existã o spãrturã prin care se infiltreazã apa pluvialã. Cupola de deasupra naosului are elemente dislocate.

Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare.

Campania poate fi urmãritã pe pagina de facebook: www.facebook.com/djcpn.vaslui si pe pagina de internet: www.vaslui.djc.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.