spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

SÃ ÎNCERCÃM ÎMPREUNÃ! (foto)

- Advertisement -

Reabilitarea Bisericii de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu)

CAMPANIE În dorinta de a semnala starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a demarat campania Sã încercãm împreunã, o campanie prin care sperãm sã pãstrãm, sã conservãm si, în cel mai fericit caz, sã reabilitãm clãdiri de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoricã deosebitã.În cadrul acestei campanii au fost deja prezentate Ansamblului Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti, si Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetãtuia, comuna Puiesti.

Al treilea monument pe care îl prezentãm în cadrul acestei campanii este Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu), din satul Lipovãt, comuna Lipovãt, monument de arhitecturã popularã cu valoare nationalã, care se aflã într-o stare avansatã de degradare, necesitând lucrãri urgente de consolidare-restaurare.Biserica a fost ctitoritã de Vasile Lupu, mare vornic, pe la 1626 si a fost refãcutã înainte de 1717 de cãtre obstea de cãlugãri. Închinatã la Mãnãstirea Zografu de la Athos, mãnãstirea mai este cunoscutã si sub denumirea de Zografu (Zugravii, Zugrafii).Biserica se remarcã prin planimetrie, armonia volumelor, sistemul de boltire si unitatea decorului. Este construitã din cununi orizontale de bârne, pe soclu de piatrã. Acoperisul este în patru ape, sprijinit pe console cioplite în trepte, cu streasina lungã, înfundatã cu bârne dispuse în trepte. Fatadele sunt încinse cu douã brâie cioplite în motivul sforii rãsucite (torsadã), iar portalul este decorat cu motive solare. Interiorul este acoperit cu o boltã de sectiune octogonalã, cu nervuri în torsadã, sprijinite pe console în retragere si coloane fasciculate. Pe altar se aflã semicalote cu nervuri simple. Iconostasul dateazã din secolele XVII-XVIII (Maria Popa, Monumente istorice din judetul Vaslui. Biserici si mãnãstiri din Eparhia Husilor, Editura Kolos, Iasi, 2008).

Starea actualã de conservare:

Monumentul prezintã degradãri la fundatii, acoperis, boltã. Elementele de lemn sunt putrede, dislocate; soclul este fisurat; acoperisul este partial spart.Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare. Campania poate fi urmãritã pe pagina de facebook: www.facebook.com/djcpn.vaslui si pe pagina de internet: www.vaslui.djc.ro.

MINISTERUL CULTURII

DIRECTIA JUDETEANÃ PENTRU CULTURÃ VASLUI


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.