spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

SÃ ÎNCERCÃM ÎMPREUNÃ! (foto)

- Advertisement -

Reabilitarea Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba

– Sat Cetãtuia, comuna Puiesti, judetul Vaslui –

În dorinta de a semnala starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a demarat campania Sã încercãm împreunã, o campanie prin care sperãm sã pãstrãm, sã conservãm si, în cel mai fericit caz, sã reabilitãm clãdiri de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoricã deosebitã.

Campania a debutat cu prezentarea Ansamblului Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti.

Continuãm aceastã campanie cu prezentarea altui monument de arhitecturã popularã cu valoare nationalã aflat într-o stare avansatã de degradare: Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetãtuia, comuna Puiesti.

Unicã prin realizare tehnicã (de la structurã si pânã la sistemul de închidere), prin armonia volumelor si decoratia ce tine de arta popularã aflatã la confluenta cu arta de cult, biserica îmbinã armonios elementele traditionale locale cu cele din întreg spatiul românesc, potrivit opiniilor cercetãtorilor.

Este una dintre cele mai vechi biserici din Eparhia Husilor. A fost ctitoritã probabil în secolul al XVI-lea, în codrii din partea de sud-vest a satului Strâmba (atestat documentar încã din secolul al XV-lea, azi Cetãtuia).

De dimensiuni modeste, dar armonios echilibrat, monumentul atrage în mod deosebit atentia prin ferestrele arhaice, aflate pe douã dintre laturile absidei altarului – una semicircularã si alta în formã de stea cu patru colturi, si prin ferestrele mai mici de pe naos, decorate cu „zimti” si „rozete”, prevãzute cu sistem de fixare a pieii de animal, ce înlocuia în vechime geamul, prins în cuie de lemn. Alte elemente de decor prezente sunt: frizã de ocnite sub cornisã, soclu cu brâu (dinti de ferãstrãu) si brâu median (în frânghie), ancadramente cu motive vegetale, geometrice si solare (Maria Popa, Monumente istorice din judetul Vaslui. Biserici si mãnãstiri din Eparhia Husilor, Editura Kolos, Iasi, 2008).

Starea actualã de conservare: tãlpile din lemn de stejar ale fundatiilor sunt putrezite; peretii din bârne de stejar au elemente dislocate; pardoseala de lemn este putredã; elementele de sarpantã sunt usor dislocate; învelitoarea din sindrilã este în stare proastã. Atât din cauza realizãrii prispei de beton, pe care se observã fisuri adânci, cât si din cauza ravenei active de pe latura de sud-est, aflatã în prezent la cca. 10 m de bisericã, clãdirea a fost supusã unor tasãri inegale, fapt care a dus la dislocãrile de elemente. Tot din cauza surpãrii terenului, lãcasul s-a înclinat spre sud, fiindu-i afectatã structura de rezistentã.

Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare.

Campania poate fi urmãritã pe pagina de facebook: www.facebook.com/djcpn.vaslui si pe pagina de internet: www.vaslui.djc.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.