Culturã localã, DA! Promovare, BA!
“CULTURISTI” În cadrul festivitãtilor de celebrare a Zilelor Municipiului Vaslui, organizatorii au cedat un spatiu binemeritat prezentãrii si comemorãrii culturii vasluiene. Povara a cãzut pe cele mai importante institutii culturale vasluiene, astfel cã, ieri, Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” a gãzduit douã evenimente care s-au vrut marcante si omagiante pentru cultura noastrã localã. La adãpostul “traditiei”, cei de la muzeul judetean au decisã sã continue binecunoscutul proiect cultural “Onor la Maresal”, si bineînteles cã nu au trecut peste sustinerea unui colocviu care s-a dorit stiintific dar care, din pãcate, a avut mai mult aerul unei slabe sesiuni de referate.
Perpetua dorintã a reprezentantilor culturii vasluiene de a omagia mari personalitãti care fie prin nastere sau doar prin activitãtile lor si-au legat într-un mod deosebit numele de Vaslui este admirabilã si demnã de sustinut. Din pãcate, existã câteva mici hibe la capitolul organizare,documentare, tehnicã de prezentare, desi de lipsã de profesionisti nu ne putem plânge.
La deschiderea evenimentelor culturale organizate de Muzeul Judetean, viceprimarul Valeriu Caragatã declara:”Biblioteca judeteanã si muzeul reprezintã un monolit care ne hrãneste cu frumos si culturã” dar desfãsurãrile de forte de astãzi de la muzeul judetean parcã au fãcut acest monolit sã se macine.
Observatia viceprimarului este perfect legitimã, rolul unei astfel de institutii este acela de a promova cultura dar, din pãcate, adevãrata culturã impune niste standarde ridicate la care muzeul judetean ieri nu a putut ajunge.
Începând de ieri, în sala “Arta” a muzeului se gãseste o expozitie în cinstea marilor conducãtori militari pe care i-a avut România în perioada modernã. Se regãsesc asezate aici câteva obiecte care au apartinut acestora, medalii, ordine si alte obiecte emise de diferite ordine militare. Câteva informatii suplimentare le poate cãpãta cel interesat de pe panouri informationale frumos editate pe hârtie si carton în ton cu tema, locatia si cadrul expozitiei .
La deschiderea prezentãrii câteva detalii au trasat portretele marilor oameni de arme,iar în final câteva versuri au încercat sã imprime caracterul ceremonial si emotionant pe care si l-ar fi dorit un astfel de vernisaj. Din grabã, sau doar pentru cã o astfel de treabã dã bine sã fie facutã, au fost înghesuite în câteva imagini, doua trei cuvinte si saizeci de minute, mari personalitãti si impresionante cariere
Firesc… cireasa de pe tort a fost asezatã la final, printr-un colocviu pseudo, dar mai ales stiintific. Aici, alte prezentãri desfãsurate în acelasi ton cu cele precedentele. Singurele douã lucruri care ar fi putut trasa întâlnirii caracterul stiintific ar putea fi calitãtile de doctor, dupã caz, profesor, ale celor care au luat cuvântul si, de asemenea, lansarea lucrãrii “Academicieni ai judetului” sub semnãtura lui Liviu Mãrghitan si a regretatului Ioan Mancas. Marea majoritate a prelegerilor parcã ar fi avut ca bibliografie principalã prezentãrile Wikipedia.
La aceste douã evenimente publicul a fost ales pe sprânceanã, profesori, scriitori, si oameni de culturã locali, o mânã de oameni care ar fi meritat sã fie martori ai prezentãrii culturii vasluiene dintr-un unghi diferit, oricare altã perspectivã ar fi fost mai fericitã.
Nimic nu e mai adevãrat decât cuvintele viceprimarului Valeriu Caragatã care declarã “Avem o datorie moralã, intrinsecã sã promovãm valorile Vasluiului, oamenii care au marcat la nivel local si national.Sã arãtãm neîncetat cã aici nu a fost un gol.”
Simtul unei datorii morale trebuie sã existe si mai profund în rândul celor care au statutul de oameni de culturã, ei sunt responsabili sã treacã acest simt dincolo de zidurile unei institutii. Pentru reîntãlniri, socializãri si un mic schimb de cuvinte mãgulitoare ceea ce s-a petrecut ieri la muzeu a fost mai mult decât potrivit, dar pentru cultura vasluianã evenimentul n-a reprezentat mai mult decât o furtunã într-un pahar cu apã.