spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
27-dec.-2024

S.O.S. Spitalul din Husi!

- Advertisement -

APEL Spitalul Husi, locul în care vin mii de pacienti din toatã zona arondatã, are nevoie de sprijin financiar din partea Primãriei! La ultima sedintã de Consiliu Local, unde s-au analizat succint si concluziile controlului Curtii de Conturi, s-a pus problema dificultãtilor financiare ale unitãtii spitalicesti. „80% din aceastã situatie este din cauza subfinantãrii de cãtre stat a Spitalului, iar 20% poate e si vina noastrã, cã nu am fãcut totul perfect. Dar nu se poate sã fie totul perfect”, a spus managerul, dr. Lucia Rotaru, prezent la întrunire.

Rãmâne spinoasã problema imputãrii medicilor navetisti a sumelor decontate pentru transportul la serviciu. Specialistii rugati sã vinã la Husi au fost pusi, dupã decizia Curtii de Conturi, sã semneze angajamente de platã si sã dea toti banii înapoi, lucru care a stârnit nemultumire. „Este, dupã pãrerea mea, un lucru pe care nu l-am înteles nici acum, de ce a fãcut Curtea de Conturi imputarea aceea. Este vorba despre transportul medicilor. Atunci era vorba despre functionalitatea Spitalului, nu puteam asigura continuitatea asistentei medicale pe linii de gardã. Si am apelat la medici externi. Medicii externi au pus conditia sã le asigurãm transportul, cã o gardã era de 200 de lei, iar cei care veneau de la Iasi dãdeau 100 pe transport. Am verificat inclusiv la celelalte spitale (care fãceau la fel) si nu am gãsit nici cã e voie, dar nici cã nu e voie”, a spus dr. Lucia Rotaru. Chiar dacã medicii au adus banii înapoi, în cea mai mare parte, Spitalul a contestat decizia Curtii de Apel si spune cã va continua în instantã, în caz cã ea nu va fi admisã. De asemenea, Curtea de Conturi a mai impus si membrilor C.A. ai Spitalului suma de 4000 lei. „E vorba despre o imputare a unor remuneratii de sedintã facute CA-ului. S-au acordat indemnizatii, cum scrie în lege, 1%. C.A. si-a fãcut un Regulament pe care l-a respectat. Au fost sedinte care nu s-au tinut lunar, cu toate cã în alte luni s-au tinut câte douã. Si Curtea de Conturi a considerat cã au fost foloase necuvenite si a imputat acele sume. Este vorba despre aproximativ 40 de milioane lei, pentru cei 5 membri ai C.A. Initial a fost vorba despre un an, dar apoi, la decizia finalã, a venit cu extindere pânã la 3 ani”, a sustinut dr. Rotaru, managerul Spitalului.

„Medicii sã înteleagã sã interneze ce-i de internat”

Discutiile s-au extins apoi asupra finantãrii Spitalului Husi, greu încercate în ultima perioadã. Cu foarte multe cazuri nedecontate de Casa de Asigurãri, fie din cauza pacientilor care nu vin cu actele de identitate si cardul de sãnãtate în timp util (primele 24 de ore de la internare), fie pentru cã, în genere, finantarea Spitalului de la Husi este mai micã decât are nevoie, unitatea spitaliceascã se aflã acum în situatia de a cere ajutor de la Primãrie. Primarul Ciupilan sustine cã ar intentiona sã le cearã, sub o formã legalã si de acord stabilitã, primãriilor din zona Husi sã contribuie la sustinerea Spitalului, mai ales cã pacientii sunt 68% din mediul rural si 32% din mediul urban. Primarul Ioan Ciupilan a precizat, adresându-se managerului Spitalului: „Un alt lucru pe care ar trebui sã îl realizãm cu mai multã atentie si cu mai multã grijã este acela, ca medicii sã înteleagã sã interneze ce-i de internat, în asa fel încât durata de spitalizare sã fie cât mai micã, iar acele internãri de o zi sã functioneze la maxim. Mai este o problemã care ar trebui sã se respecte: sã internãm în sectie, ce este de sectie! Nu mai punem, de exemplu, la un caz chirurgical si o chestie care este de interne, ca sã o tratãm si pe cea de interne, iar la un caz de interne si una de infectioase si asa mai departe. Si aici as vrea sã vãd activitatea dumneavoastrã, a directorului medical, sef de sectie si, în primul rând, a Consiliului de Administratie. Eu v-am mai rugat: chemati-ne la sedintele pe care le aveti cu medicii, cã venim, ca sã tinem situatia. Iar acele doamne de la Sindicat, care spun cã am gãsit un milliard de lei (vechi) pentru Bisericã, sã stie cã si pentru Spital s-ar putea sã gãsesc 20 de miliarde”, a spus primarul.

De ce cel mai rãu o duc Spitalele din judetul Vaslui?

Dr. Lucia Rotaru a intervenit, dând vina majorã pe subfinantare. „Atâta timp cât eu, în ultimii 5 ani, am 130 miliarde de lei realizate si nedecontate, ce sã mai spunem?! 20% o fi si vina noastrã, cã poate nu am fãcut totul perfect. Eu am fost sãptãmâna trecutã în audientã la Ministrul Sãnãtãtii, am fost si la presedintele Casei de Asigurãri. Sperãm sã fie bine, sã se rezolve, dar nu stiu”, a spus Lucia Rotaru. Primarul Ciupilan a intervenit cu o retoricã… misterioasã: „De ce cel mai rãu o duc Spitalele din judetul Vaslui? Eu am rãspunsul, dar nu vi-l spun, cã e politic”!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.