spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

S-au înmultit tepele cu vouchere de vacantã, sute de vasluieni sunt disperati!

- Advertisement -

ATENTIE LA TEPARI!… Este perioada vacantelor, iar mii de bugetari din judetul Vaslui pleacã în concedii, pe baza voucherelor de vacantã. Din pãcate, foarte multi dintre ei s-au trezit tepuiti si înselati de cãtre pensiuni si hoteluri din România, care fie le-au oferit preturi cu mult mai mari, fatã de oferta normalã, fie le-au pus la dispozitie servicii foarte proaste. “Din pãcate, si o spun cu tristete, tot mai des vin la noi turisti care au plecat cu vouchere de vacantã în concedii, pe baza unor anunturi si reclame fãcute în ziare sau televiziuni. Acestia ne spun cã au fost înselati. Sunt oameni care, atunci când au ajuns la destinatie, au gãsit alte situatii fatã de ceea ce discutaserã în prealabil la telefon la hotelurile si pensiunile programate. Mai avem si situatii în care voucherele sunt cumpãrate la Vaslui cu câteva sute de lei, la 50-60% din valoare. Dacã sunt banii statului, statul de ce nu ia mãsuri sã aplice legea împotriva smecherilor?”, se întreabã directorul OTT Vaslui, Mihai Bumbu.

“Multi turisti si-au fãcut un buget de vacantã, pe baza voucherelor, dar s-au trezit într-una din situatiile de mai jos. Într-un prim caz, proprietarul, administratorul sau receptionerul le-au calculat sejururile în asa fel încât îsi puteau permite douã sau trei zile de vacantã, argumentând cã la 1.450 de lei, cât este un voucher, ei îl iau în calcul la valoarea de 700 sau 800 de lei. Ca atare, multi au fost nevoiti sã umble la bugetul în lei, asa cã si-au stricat concediul planificat, unii chiar înjumãtãtindu-l, neavând destui bani. În al doilea rând, au fost cazuri în care, din cauza faptului cã rezervarea a fost fãcutã telefonic sau pe mail, neavând la bazã un contract ferm, turistii vasluieni s-au trezit cã locurile rezervate de ei erau ocupate de cãtre cei care stãteau mai multe zile. În aceste situatii, detinãtorilor de baze materiale le convenea mai mult situatia în care aveau turisti care acceptau plãti cash, fatã de cei care aveau vouchere de vacantã. Pentru a nu-i pierde de clienti, acei proprietari de hoteluri sau pensiuni le-au propus turistilor cu vouchere, în aceste situatii, servicii suplimentare (plimbãri cu cai, foc de tabãrã, barbeque), care costau foarte mult si pe care oamenii nu le luaserã în calcul la început”, explicã Bumbu, analizând situatia în care au ajuns multi turisti cu vouchere.

Smecherii umblã si cumpãrã vouchere de vacantã la benzinãriile din Vaslui, Politia doarme si nu ia mãsuri!

“Un alt fenomen apãrut de putin timp în judet este acela al cumpãrãrii de cãtre anumiti smecheri, care au masini de Bucuresti, de vouchere de vacantã, la un pret de speculã. Existã o benzinãrie la intrarea în Vaslui, de exemplu, unde smecherii cumpãrã astfel de vouchere joia sau vinerea, pe baza unor anunturi date în presã, actiuni ilegale care ar trebui sanctionate de Politie. “Le cumpãrã cu sume derizorii, la 50-60% din valoare, bani cu care persoana care vinde nu poate face mai nimic. Sunt legi care prevãd cã vânzarea acestor vouchere se pedepseste cu amenzi de 27.000 de lei si excluderea de la locul de muncã. Noi, ca agentie de turism care facem parte dintre initiatorii legii care prevede eliberarea voucherele de vacantã, proiect sustinut încã din 1990 de ANAT, ca formã de dezvoltare a turismului intern, ne punem întrebarea: cine sunt cei care cumpãrã aceste tichete valorice si cine le deconteazã mai departe, la Bucuresti? Sunt trei societãti care se ocupã de decontarea acestor vouchere, CEC Dejeuner, SodexHo si UP România. Legea spune cã aceste vouchere, pentru a fi decontate, trebuie sã aibã pe verso stampila agentiei de turism care a decontat voucherele, iar decontul trebuie închis în contabilitate, cu facturã de la statiunea sau hotelul unde a stat turistul, cu mentiune clarã privind numele celui care a locuit acolo, inclusiv familia. Cine smenuieste aceste vouchere, care valoreazã 1.450 de lei, si le cumpãrã cu 700-800 de lei dar, mai ales, cine sunt destinatarii voucherelor?”, se întreabã Bumbu.

Turistii, asteptati la agentiile de turism pentru informatii suplimentare

“Aceste vouchere au fost gândite pentru a fi folosite prin agentiile de turism, agentii care au lucrãtori profesionisti. Doar angajatii agentiilor de turism pot oferi informatii clare despre destinatii sau statiuni de tratament, pot organiza circuite cu autocarul sau masina proprie. De aceea, cred cã aceste vouchere nu ar trebui sã fie la îndemâna tuturor smenarilor si smecherilor, care vin cu masini de Bucuresti si cumpãrã vouchere pe nimic în Vaslui. Dacã aceste vouchere sunt banii statului, de ce statul nu ia mãsuri sã opreascã aceste smecherii? Avem aproape zilnic turisti care ne trec pragul, care au plecat în concedii cu vouchere, nestiind modul de folosintã al acestora. Suntem obligati de legile în vigoare sã-i ajutãm, atunci când sunt în vacantã, pentru unii le-am achitat chiar si contravaloarea cazãrilor, în cazul în care au fost pãcãliti la hoteluri sau pensiuni. Sfatul meu este sã se îndrepte spre agentiile de turism, de exemplu pot sã sune la agentia noastrã, OTT Vaslui, la 0235/318813, de unde vor primi toate informatiile, chiar si la mobilul 0744847658. Orice agentie de turism serioasã trebuie sã-i ajute pe turisti, 24 de ore din 24”, mai spune directorul OTT Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.