În cadrul unei festivitãti la care au participat autoritãti publice locale si judetene, ieri, la Rebricea, s-a semnat ordinul de începere a lucrãrilor de modernizare a localitãtii, pe mãsura 322. La Cãminul cultural din comunã, s-au adunat, la ora 13.00, toti colaboratorii care au contribuit la câstigarea proiectului, dar si reprezentantii firmelor care vor realiza implementarea proiectului, în valoare de 2,5 milioane euro.
Proiectul pe mãsura 322 pentru comuna Rebricea prevede modernizarea drumului comunal DC 4, din DJ 248, Sasova-Draxeni-linia comunei Dãnesti, achizitie utilaj de deszãpezire, alimentare cu apã sat Draxeni, sistem canalizare ape uzate sat Draxeni, construire grãdinitã nouã cu trei grupe, centralã termicã si put forat, conservare patrimoniu cultural si dotare cãmin cultural în comuna Rebricea. Dupã semnarea, în ultima zi a anului 2010, a actelor necesare implementãrii proiectului, ieri, s-a trecut si de ultimul pas dinaintea începerii efective a lucrãrilor, respectiv semnarea ordinului de începere a lucrãrilor. De astãzi, pot începe în mod efectiv lucrãrile de modernizare a comunei, care vor face ca Rebricea sã fie o poartã de intrare în judetul Vaslui cu care sã ne mândrim. “Respectând prevederile OG 34/2006, autoritatea contractantã a reusit pânã la aceastã datã sã treacã o serie de pasi, printre care atribuirea contractelor de achizitie pentru serviciile de consultantã, pentru serviciul de furnizare buldoexcavator si pentru serviciile de proiectare si executie lucrãri la modernizare si alimentare cu apã si canalizare si constructie grãdinitã nouã. Mai rãmâne de fãcut o achizitie directã pentru dotarea cãminului cultural si a grãdinitei”, a spus primarul Valericã Radu.
Colaboratorii primarului, felicitati pentru eforturile depuse
La momentul de ieri, au fost aduse multumiri tuturor celor care au depus eforturi pentru câstigarea proiectului: firma de consultantã Proconsult Târgoviste, echipa de proiect din cadrul primãriei Rebricea, coordonatã de Laurentiu Luchian, institutiile de la nivelul judetului, inclusiv institutia Consiliului Judetean, care a eliberat toate avizele si racordurile necesare. De acum, începe greul pentru primarul de la Rebricea. Nu este singur în implementarea acestui proiect cu fonduri europene, pentru cã are în spate colaboratori foarte buni, care-i vor asigura un succes deplin, în urmãtoarele 10-12 luni, în care se va lucra intens în toatã comuna. Este vorba, în primul rând, de constructori: SC Huge Construct SRL Iasi (director Sergiu Vizitiu) si asociatii – Viacons Husi si Phonix Com Sibiu, reprezentati prin directorii Ion Ciomaga, respectiv Monica Rabei. Fundatia Pro Women Iasi, reprezentatã de Irina Barbãlatã, se va ocupa de tot ce înseamnã servicii de consultantã pe perioada implementãrii proiectului, în timp ce o firmã din Bârlad, Mecanoprest, va furniza buldoexcavatorul prevãzut în contract. “Mizãm în continuare si pe colaborarea între câstigãtorii licitatiilor si autorii studiilor de teren si a studiilor de fezabilitate, în asa fel încât proiectul sã fie implementat fãrã probleme, la timp si, mai ales, de bunã calitate”, a mai spus primarul Radu. O bunã colaborare cu institutiile care vor contribui la cofinantarea proiectului este absolut necesarã, ieri fiind prezenti la Rebricea si sefii CEC Bank Vaslui.
Colaborarea cu fundatiile, importantã
Pentru primãria si Consiliul Local Rebricea, cheia succesului stã în colaborarea cu fundatiile cu caracter social, cele care au avut un rol important în implementarea proiectului. Cea mai elocventã situatie este modul în care autoritãtile locale colaboreazã cu Fundatia Prietenia, organizatie-neguvernamentalã româno-francezã, care a avut un mare impact în viata comunitãtii de aici, în ultimii 15 ani. “Vorbim de o colaborare aproape perfectã cu prietenii nostri francezi, care ne ajutã în tot ceea ce întreprindem. Lucrãm mult pe proiecte sociale, având în vedere cã prietenii din Franta ne ajutã în electrificarea a trei-patru case, anual, în achizitia de lemne de foc pentru 30-40 de familii necãjite, an de an, sau cofinantãri la proiecte de mici dimensiuni”, explicã primarul Valericã Radu. A doua fundatie care a avut un rol important în derularea proiectelor sociale a fost World Vision România, filiala Iasi, care s-a implicat în ajutorarea a 200 de elevi, pentru care s-au gãsit sponsorizãri în cealaltã parte a lumii, în Taiwan. World Vision a ajutat si în implementarea unor proiecte de modernizare a scolilor, inclusiv dotarea unor sãli de clasã. Nu în ultimul rând, colaborarea cu fundatia Pro Women Iasi a contribuit în mod decisiv la aprobarea proiectului în valoare de peste 100 miliarde lei vechi, prin care comuna Rebricea se va schimba în totalitate, în urmãtoarele luni.