spot_img
spot_img
5.6 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

S-a găsit sediu pentru administraţia oraşului! Primăria îi cere Guvernului Palatul Lambrinidi

- Advertisement -

Chiriaşă fără drept în imobilul retrocedat familiei Macri, administraţia locală îi solicită Guvernului României imobilul de pe strada Domnească nr. 51, sediul fostei Regionale CFR, unde a funcţionat municipalitatea din 1941 până în 1968 * Surse din Primărie spun că aici s-ar putea muta o parte dintre serviciile locale, cum ar fi Starea Civilă

De când i-a expirat statutul legal de chiriaşă, Primăria nu a plătit un leu proprietarilor imobilului de pe strada Domnească nr. 38 şi nu a ajuns la o înţelegere cu avocaţii familiei Macri. Autorităţile refuză din start plata unei chirii de cinci ori mai mare decât cei aproximativ 10.000 de euro pe lună plătiţi până acum. Şi cum scheletul Sălii Aplaudacilor nu se transformă peste noapte în sediu al administraţiei locale, soluţia găsită de autorităţi o reprezintă vechea Primărie, Palatul Lambrinidi, în care a funcţionat Regionala CFR. Primarul Marius Stan a declarat că speră ca în cel mai scurt timp municipalitatea să intre în posesia imobilului de pe strada Domnească nr. 51. Pe masa comisiilor Consiliului Local a ajuns deja un proiect de hotărâre prin care i se cere Guvernului României să emită o hotărâre prin care imobilul în cauză să revină în administrarea şi folosinţa Consiliului Local Galaţi, demonstrând că este proprietara cu acte în regulă a clădirii şi terenului.

Bătălie pierdută şi reîncepută

În luna august 2012, vă anunţam că Primăria a promovat o acţiune prin care solicită ca instanţa să decidă dacă titlul de proprietate asupra imobilului din strada Domnească nr. 51, pe care municipalitatea îl deţine din 1907, este sau nu valabil. Aşa cum scriam la acel moment, a fost practic un prim pas în încercarea de recuperare a Palatului Lambrinidi, pierdut absurd în 2007, în urma unei decizii judecătoreşti dubioase. Deşi documentele erau imbatabile – un contract de vânzare-cumpărare din 1907 şi act de dare în administrare către Direcţia Regională CFR Galaţi din 1968 – şi a câştigat fluierând la Tribunal şi la Curtea de Apel, Primăria avea să piardă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 2007, instanţa supremă, a decis, halucinant, că „bunul a devenit proprietate socialistă de stat” şi ca atare l-a făcut „cadou” CFR. Un cadou în valoare de 6 milioane de euro. La procesul pierdut, Galaţiul nu a fost reprezentat de nimeni, deşi şefa compartimentului juridic era Doina Udrescu. Interesant este că preşedinte al completului de judecată a fost Florin Costiniu, care avea să devină celebru în 2010, după ce a fost arestat în scandalul de corupţie în care a fost implicat senatorul Cătălin Voicu.

Istoric pentru un monument istoric

Clădirea, inclusă pe lista monumentelor istorice, a fostă construită în 1879 de Epaminonda Lambrinidi, un industriaş prosper, iar cu ocazia unei vizite în Galaţi, Carol I a fost găzduit aici. În 1890, când industriaşul Epaminonda Lambrinidi a fost declarat în stare de faliment, clădirea a intrat în proprietatea societăţii bancare „Creditul Funciar Urban”, care închiriat-o Curţii de Apel Galaţi. În 1907, Palatul Lambrinidi a fost cumpărat de Primăria Galaţi cu 140.000 lei aur, fonduri publice. Curtea de Apel a fost chiriaşa Primăriei până în 1930, după care, timp de zece ani, aici a funcţionat Liceul de Fete „Mihail Kogălniceanu”. După cutremurul din 1940, când liceul a părăsit clădirea, imobilul a fost consolidat, iar în 1941 a devenit sediul Primăriei şi al Sfatului Popular Orăşenesc Galaţi. În 1968, instituţiile se mută în clădirea de pe Domnească nr. 38, (fostul Grand Hotel care fusese naţionalizat), Palatul Lambrinidi fiind predat Directiei Regionale CFR Galaţi, printr-un ordin semnat de celebrul activist comunist Constantin Dăscălescu.

„Suntem proprietari!”

Din punctul de vedere al Primăriei, lucrurile sunt clare. După cum susţine, în documentele semnate de directorul de Dezvoltare, Adrian Bucur, „prin actul de vânzare-cumpărare nr.367/16.02.1907 Primăria municipiului Galaţi devine proprietara pe imobilul, teren şi clădire, situat în Galaţi, str. Domnească nr. 51. Acest imobil nu a fost trecut niciodată în proprietatea statului deci municipiul Galaţi nu a pierdut proprietatea acestuia. Prin act fără justificare juridică, Decizia nr.95/07.05.1968 a Consiliului Popular Judeţean Galaţi, acest imobil a fost transmis în administrarea Regionalei CFR Galaţi. Actul în cauză nu putea să anuleze dreptul de proprietate al Municipiului Galaţi întrucât Consiliul Judeţean Popular Provizoriu nu putea să decidă în materie de expropriere sau altă modalitate de deposedare. În consecinţă, făcând aplicarea Constituţiei României, a Legii nr. 215/2001 şi a Legii nr. 213/1998, privind bunurile proprietatea publică, Consiliul Local este îndreptăţit să solicite administrarea şi folosinţa acestui imobil întrucât a fost lipsit de exercitarea acestor atribute ale dreptului de proprietate, atribute care sunt exercitate în prezent de CFR”, se arată în documentele care însoţesc proiectul de hotărâre.

Planuri

Surse din Primărie ne-au declarat că autorităţile centrale în materie de transporturi trebuie să restituie municipalităţii imobilul. Neştiind cât de generos este spaţiul – pentru că e vorba doar de clădirea veche – e greu de spus în ce măsură Primăria ar putea părăsi cu totul actualul imobil pentru a se muta aici. Cel mai probabil ar putea fi mutate aici o parte dintre serviciile Primăriei, cum ar fi Starea Civilă, care în momentul de faţă funcţionează într-un spaţiu impropriu la parterul blocului A4 de pe strada Traian, căsătoriile fiind oficiate în foaierul Teatrului Dramatic. O decizie clară va fi luată, însă, după ce noua Primărie va deveni stăpână pe vechea Primărie a Galaţiului.

viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.