Semne bune anul n-are pentru cei mai sãraci dintre vasluieni. Pentru cã pe ei statul îi sustine din punct de vedere financiar, beneficiarii de ajutoare sociale s-au dovedit a fi primii pentru care Guvernul a gãsit cea mai bunã metodã de a-i învãta sã fie cetãteni responsabili în ceea ce priveste responsabilitatea contributiei prin taxe si impozite locale.
Vasluienii care beneficiazã de ajutoare sociale le pot pierde, începând din 2012, dacã se dovedesc a fi neseriosi în privinta taxelor si impozitelor locale. Pentru cã autoritãtile au ajuns la concluzia cã tot mai multi români evitã sã-si plãteascã taxele si impozitele, la sfârsitul lunii trecute, Guvernul României a stabilit printr-o ordonantã de urgentã ca, începând de anul acesta, sã suspende pe o perioadã de 5 luni achitarea ajutorului social, a alocatiei de sustinere si a indemnizatiei de crestere a copilului familiilor care nu si-au plãtit la zi impozitul si taxele. Plata retroactivã a prestatiilor va începe dupã ce familiile în cauzã si-au onorat obligatiile fatã de stat. Exceptie de la aceastã regulã vor face beneficiarii alocatiei de stat pentru copii. La sfârsitul anului trecut, în plata Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã se aflau aproximativ 300.000 de beneficiari a 31 de prestatii sociale. Aceeasi ordonantã stabileste ca cele 54 de tipuri de prestatii sociale pe care le acorda Ministerul Muncii pânã acum sã fie reduse, începând cu anul acesta, la 9 tipuri de alocatii, indemnizatii si facilitãti.
Venitul minim garantat va fi înlocuit cu venitul minim de insertie
Toate ajutoarele pentru o familie cu venituri reduse vor fi comasate într-unul singur, numit venit minim de insertie. Acest tip nou de prestatie socialã unificã de fapt actualul venit minim garantat, alocatia de sustinere familialã si ajutorul pentru încãlzire, dar plata lui se va face începând cu anul 2013. La cuantumul actual se va mentine alocatia de stat pentru copii, 42 lei, 84 lei pentru cel cu handicap, respectiv la 200 lei pentru cei care au pânã în 2 ani sau trei ani, dacã au o dizabilitate, HIV/SIDA, ajutorul pentru persoanele sinistrate, inclusiv ajutoarele financiare pentru tratamentele în strãinãtate. Alocatia de plasament va fi una din categoriile de prestatii sociale care se va mentine si ea în cuantumul actual. Noua ordonantã de urgentã stabileste un alt tip de prestatie, cel al indemnizatiilor, stimulentelor si al ajutoarelor de crestere a copilului. Ele vor reuni indemnizatia de crestere a copilului, stimulentul lunar, care se acorda celor care se întorc la serviciu înainte de un an de la nastere, si cele 7 tipuri de indemnizatii si ajutoare achitate celor care au copii cu vârsta între 0 si 7 ani, cu handicap. În plus de acest tip, din 2013, se va institui indemnizatia aparte pentru persoanele cu nevoi speciale. În ceea ce priveste facilitãtile acordate de stat, respectiv contributiile de asigurãri de sãnãtate (beneficiari de VMG si de indemnizatie pentru cresterea copilului), transport persoane cu dizabilitãti, subventionare dobânzi credite pentru persoane cu dizabilitãti, ele rãmân neschimbate.