spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
22-ian.-2025

S-a făcut voia Episcopiei Hușilor: Spitalul Județean va purta numele Sfintei Chiriachi

- Advertisement -

OFICIAL… Consiliul Județean Vaslui a aprobat ieri schimbarea numelui Spitalului Județean în ciuda tuturor controverselor din ultima jumătate de an. Unitatea medicală se va numi “Sfânta Chiriachi”, adică așa cum a propus Episcopia Hușilor. Propunerea doctorului Valeriu Lupu, făcută cu mult timp înainte, a fost ignorată de autoritățile județene. “Domnule președinte, înainte de a face această propunere cred că ar fi trebuit să fi făcut o dezbatere publică. Din 2017 s-au făcut demersuri pentru denumirea spitalului județean, să se revină la vechiul nume din momentul în care a fost ctitorit”, a spus consilierul Liviu Iacob. Acesta a citit punctul de vedere al medicului Valeriu Lupu, însă nu a reușit să-i convingă pe consilierii județeni să se răzgândească. Profesorul D. V. Marin a fost mai dur în exprimare și a avut un mesaj direct pentru deputatul Solomon: “Adrian, ești profesor de istorie, te las în ziar și în cărțile mele ca responsabil pentru acest gest, nu trebuie să susții un lucru ce nu trebuie susținut. Ne închinăm, ne rugăm, suntem credincioși, facem tot ce trebuie, le dăm parale destule bisericilor, dar să le dăm și istoria noastră, oameni buni?”. De cealaltă parte, deputatul Solomon a mărturisit că, spre rușinea lui, nu a auzit de Dimitrie Drăghici. Totodată, acesta nu s-a sfiit să-l atace pe doctorul Lupu pentru inițiativa sa: “Dacă ne leagă ceva, este credința în Dumnezeu și majoritar ortodoxă, pentru că, ce să vezi, în democrație se lucrează cu majorități, nu cu minorități, nu cu mofturi, nu cu idei fixe ale unora care vor să-și promoveze cercetările minuțioase, dar limitate în timp și teritorial”, a spus deputatul Adrian Solomon. În ciuda dezbaterilor aprinse pe seama acestui subiect, proiectul de hotărâre privind denumirea spitalului județean după Sfânta Chiriachi a fost aprobat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar un vot împotrivă și două abțineri. Pentru a-i mulțumi, totuși, și pe cei care au criticat inițiativa, președintele Ciprian Trifan a dat asigurări că secțiile de Psihiatrie și Infecțioase vor purta numele postelnicului Dimitrie Drăghici.

Redăm în continuare punctele de vedere prezentate în cadrul dezbaterii privind numele spitalului județean:

Preotul Cosmin Gubernat: “Sfânta Muceniță Chiriachi nu este un personaj străin de neam sau de aceste locuri. Afirmarea ei este o afirmare a celor ce o cinstesc”

“Istoria adevărată, nu cea ideologizată, nu face abstracție de componenta spirituală a poporului, cea care dă și a dat tot timpul consistență și a afirmat personalitățile celor care nu au trăit pentru ei înșiși. Istoria consemnează că de fiecare dată când s-au ales drept ocrotitori spirituali drept sfinți ai diferitelor bresle, organizații, spitale sau așezăminte filantropice, această alegere a arătat statutul sufletesc înalt al ctitorilor și al celor care erau decidenți în acele vremuri și care au ales să-și conjuge efortul lor și jertfa lor personală cu ajutorul sfinților. Alegând un ocrotitor spiritual al Spitalului Județean Vaslui nu aducem un prejudiciu de imagine și nici nu trecem în umbră sau în uitare personalitățile care de-a lungul timpului s-au jertfit. Din contră, conjugând efortul lor cu ajutorul și ocrotirea sfinților, arătăm că demersul lor este, de fapt, o împlinire a scopului creștin al vieții, acela al slujirii aproapelui. Sfânta Muceniță Chiriachi este ocrotitoarea Episcopiei Hușilor din 1787, nu este un personaj străin de neam sau de aceste locuri, a intrat în conștiința locuitorilor județului Vaslui ca o emblemă spirituală a acestor locuri. Afirmarea ei este o afirmare a celor ce o cinstesc”, a transmis preotul Cosmin Gubernat, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor.

Colonelul (r) Carabină: “Valorile istorice ale județului trebuie să fie păstrate, nu acoperite, îndepărtate sau uitate”

“Părinte, să nu mă înțelegeți greșit, să știți că sunt un credincios. De mic copil, părinții m-au luat de mână și m-au dus la biserică. Nu renunț la valorile credinței, dar la momentul actual, este o situație foarte sensibilă. Cred că se putea găsi o cale de rezolvare. În luna martie, eu, personal, am făcut un memoriu și l-am trimis către Presfinția Sa Ignatie, am rugat să fie chema la discuții pe domnul doctor pentru că a făcut niște eforturi. A întocmit acea monografie medicală, a prezentat-o la acel congres internațional de medicină, a avut anumite merite. Putea să îl cheme, să poarte o discuție și să găsească o cale de mijloc. Acum situația ese sensibilă. Nu sunt de acord cu imixtiunea în tot ce înseamnă cultură, că este medicală, că este sportivă, că este militară, nu sunt de acord cu așa ceva. Sunt de părere că trebuie să se găsească o cale de mijloc. Valorile istorice ale județului trebuie să fie păstrate, nu acoperite, îndepărtate sau uitate”, a transmis colonelul (r) Constantin Carabină, președinte al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni – filiala Vaslui.

Prof. D. V. Marin: “Ce donație a făcut Episcopia sau Sfânta Chiriachi ca să merite să poarte denumirea acestui spital?”

“Stimați domni, sunteți Consiliul Județean care are anumite drepturi, dar nu să fractureze istoria acestui județ. Sunteți Consiliul Județean condus de un președinte pe care îl respect, și știe asta, dar face o greșeală. Am toată aprecierea pentru Preasfinția Sa Ignatie, iar părintele aici de față chiar este o voce de o intelectualitate rară, dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu tot ce vor ei. Ce donație a făcut Episcopia sau Sfânta Chiriachi ca să merite să poarte denumriea acestui spital? Cine vă dă vouă dreptul să fracturați istoria locală, care și așa e săracă? E drept că bârlădenii zâmbesc acum pe sub mustață, te văd Adriene. Cu tine am o socoteală veche, chiar dacă ești președinte de partid. Nu lăsați reaua voință, generată ori de partid, ori de neștiința dumneavoastră să… L-am admirat pe Liviu Iacob că a citit scrisoarea dr. Valeriu Lupu. Trebuie să vă spun că în judțeul Vaslui  sunt rare personalitățile de valoarea dr. Lupu. (…) Pentru mine, personal, ca jurnalist, văd o înțelegere electorală: “sprijinim Consiliul Județean, sprijinim deputații, sprijinim președintele, dar îmi dați denumirea spitalului”. O luați de la gura istoriei. Acest Spital Drăghici de o sută și ceva de ani are dreptul de a exista așa. Nu că se va numi Spitalul nou Drăghici. De ce să-i luăm denumirea veche? Nu va putea fi secția cealaltă “Sfânta Chiriachi”? Sau și cu alți sfinți, că mai găsim niște sfinți. Sau și cu alte denumiri ale altor personalități. Spitalul Drăghici este de zeci de ani. Stimați oameni care gândiți și votați, eu zic să amânați acest proiect care vine prin înalt ordin. Adrian, ești profesor de istorie, te las în ziar și în cărțile mele ca responsabil pentru acest gest și nu trebuie să susții un lucru ce nu trebuie susținut. Ne închinăm, ne rugăm, suntem credincioși, facem tot ce trebuie, le dăm parale destule bisericilor, dar să le dăm și istoria noastră, oameni buni?”, a spus prof. D. V. Marin.

Ciprian Trifan: “prin această inițiativă am surescitat subiectul, pentru că înainte nu știa nimeni de Drăghici”

“Ați spus o serie de lucruri corecte, o serie de lucruri mai puțin corecte. E dreptul meu să spun asta, așa cum ați avut și dumneavoastră dreptul să vă spuneți această pledoarie. Presupun că și atunci când erați consilier județean aveați același tip de pledoarie. Mă bucur că prin această inițiativă am surescitat acest subiect, pentru că înainte nu știa nimeni de Drăghici. Spitalul Dimitrie Drăghici este în reabilitare, avem un proiect de 77 milioane de euro, am avut și o descărcare arheologică, care ne-a dus la o întârziere de patru luni, dar atunci când vom termina, va purta această denumire”, a spus președintele Ciprian Trifan.

Adrian Solomon: “O fi fost Drăghici un mare boier, un mare dregător al vremurilor sale, dar nu a ajuns faima lui până la Bârlad”

“E o dezbatere, am ascultat discursul părintelui Gubernat, rămâne să judecăm cu toții și opiniile contrare acestei inițiative. Dezbaterea nu este despre o chestiune culturală, e o chestiune administrativă. Noi discutăm despre Spitalul Județean, o instituție din subordinea Consiliului Județean, o instituție a județului, nu este o instituție a municipiului Vaslui. Înțeleg că Drăghici este un mare om din istoria locală a municipiului Vaslui. Spre rușinea mea, mea culpa, nu am auzit până astăzi de Dimitrie Drăghici. O fi fost un mare boier, un mare dregător al vremurilor sale, dar nu a ajuns faima lui până la Bârlad. Nu vă mai spun că până la Iași, unde am făcut școala, nici atât nu a ajuns. Așa că lucrurile acestea trebuie să fie judecate prin prisma unei conștiințe județene. Județul Vaslui înglobează trei foste județe de pe aceste meleaguri. E un județ organizat, nu organic. După atâția ani de zile, generația care a suferit în urma reorganizării administrative s-a dus, am venit noi, cei care nu mai avem patimile anterioare lui 1968, dar nici nu are rost să le zgândărim aiurea cu localisme de acestea exacerbate, care nu-și au rostul. Vorbim despre Spitalul Județean Vaslui, care este la fel de important pentru bârlădeni, pentru hușeni, pentru negreșteni, pentru cei din toate comunele județului nostru. Ce-i leagă pe toți aceștia, peste 450 de mii de locuitori ai județului? Îi leagă Drăghici? Nu cred. Cum nici Beldiman, pentru vasluieni nu spune nimic. Cum nici Castroian pentru vasluieni sau bârlădeni nu spune nimic. La fel, Drăghici nu spune mai nimic pentru toți locuitorii județului. E un personaj important în istoria orașului Vaslui și trebuie să i se dea cinstea care i se cuvine. Aș fi așteptat din partea dumneavoastră, ca un om de cultură, să-i găsesc bustul pe undeva prin municipiu. Nu l-am văzut pe nicăieri. Nici măcar în curtea spitalului. Nici domnul doctor nu a avut inițiativa aceasta, că poate decât să fi făcut bustul dumneavoastră, îl făceați pe al lui Drgăhici. De atunci era și expus la muzeu. Rugămintea mea este să judecați lucrurile prin perspectiva largă. Sunteți din toate colțurile județului, avem de stabilit denumirea unei instituții județene. Haideți să vedem dacă nu cumva simbolul credinței, simbolul Sfintei Chiriachi, care în traducere înseamnă Sfânta Duminică, și împreună cu Sfânta Vineri, care e Sfânta Parascheva, sunt ocrotitoarele Moldovei, ale creștinilor. Dacă ne leagă ceva, este credința în Dumnezeu și majoritar ortodoxă, pentru că, ce să vezi, în democrație se lucrează cu majorități, nu cu minorități, nu cu mofturi, nu cu idei fixe ale unora care vor să-și promoveze cercetările minuțioase, dar limitate în timp și territorial”, a spus deputatul Adrian Solomon.

Gheorghe Veziteu: “am fost abordat de cetățeni care ne-au cerut să intervenim pentru păstrarea denumirii vechi a spitalului”

În ceea ce mă privește, eu cred că misiunea spitalului este una extrem de nobilă, indiferent că se cheamă Parhon sau Sf. Spiridon. Deci, nu cred că e bine să se marșeze pe acest lucru –  “dacă are nume de Sfânt este mai puternic”. Eu am mai fost abordat de cetățeni, care ne-au cerut să intervenim pentru păstrarea denumirii vechi a spitalului. M-am uitat în Referatul de aprobare, care începe cu prezentarea spitalului și continuă cu pledoaria pentru schimbarea denumirii. Am adoptat aici, de-a lungul timpului, multe proiecte de hotărâre care priveau spitalului și toate începeau cu istoria lui, în toate era precizat Drăghici. Vreți să ne uităm să verificăm? Am văzut că părerile sunt împărțite, că poate unii locuitori din județ nu se regăsesc în această denumire, iar asta e de înțeles. Eu voiam să vă propun o soluție de compromis, dar mi-ați luat-o înainte, și anume ca spitalul județean să poarte această denumire pe care ați propus-o, iar acel stabiliment pe cre l-am votat pentru reabilitare din temelii să poarte numele Dimitrie Drăghici. Am face un gest de dreptate. Fiind pacient în București, la un moment dat, un medic cu origini vasluiene, m-a întrebat: mai există Spitalul Drăghici? Un mare profesor m-a întrebat. Deci, oamenii fac referire la acest nume”, a spus consilierul județean Gheorghe Veziteu.

Ciprian Trifan: “vă asigur că nu uită nimeni de ceea ce a făcut Dimitrie Drăghici pentru orașul de atunci și municipiul de astăzi”

“Asta am spus încă de la început: acolo e istoria, aici creăm o normalitate între instituții și vasluieni. Eu vă asigur că nu uită nimeni de ceea ce a făcut Dimitrie Drăghici pentru orașul de atunci și municipiul de astăzi. Așa cum am luat inițiativa, la solicitarea Episcopiei de a schimba denumirea, așa vom proceda și în continuare, iar ceea ce vom construi pe strada Ghelerter va purta numele Dimitrie Drăghici”, a spus președintele Ciprian Trifan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

24 COMENTARII

  1. Majoritatea preoților , nu sunt capabili să explice noțiunea de ,, Dumnezeu „, pe înțelesul unui copil absolvent de școală generală . Religia a fost impusă cu forța fizică și emoțională , când recitesc despre cruciadele femeilor și copiilor , mă gândesc la noțiunea de ,, Dumnezeu” .

  2. Toată polemica aceasta se datorează faptului că nu a existat un moment frumos în spațiul public vis a vis de aceasta propunere. Toți s au trezit cu propunerea venită din partea Bisericii, imediat votată, desi au fost contraargumente. După părerea mea ,trebuia făcută pregătirea perceptivă. A lipsit, de aici și polemica destul de vizibilă și nu în favoarea Bisericii. Sigur, Episcopia a argumentat foarte bine demersul, la fel și ceilalți care doreau un alt nume pt spital. Sa nu uitam ajutorul dat de Episcopie in pandemie pt spitalele din județ. Eu zic că este frumos numele, și viața Sf Chiriachi este una jertfelnica, la fel că și efortul multor medici dedicați suferinței aproapelui. Numele celor din vechime, care au ridicat primul spital, va rămâne în conștiința publică, pt că vor fi pt celelalte corpuri ale spitalului. Sa dea Domnul putere cadrelor medicale, conștiința profesionala, verticalitate, iar Sf Chiriachi sa fie mângâietoarea tuturor celor aflați în suferință!

  3. Solomon profesor de istorie🤣🤣🤣🤣daca asta știe istorie, eu sunt OZN reptilian😂😂 vai mama, mă doare capul de atâția incompetenți 🤕 Acum, cu ajutorul noii denumiri, poate nu mai mor oameni de euglena verde și tot felul de nosocomiene rătăcite prin spital. Asta e durerea uai handicapaților, se intra sănătos și pleci mort de nosocomiene😡😡😡

    • De acum e sfânt, cum sa mai moara cineva 😂
      Sa nu mai auzim nici musca la idioți cerând ceva, au protecție divina, cu miracole si tot tacâmul, toate doleanțele acolo va rugam sa le adresați 😂😂😂

  4. Cata indarjire, mai exact patima, fara niciun rost !!! De noaptea mintii, intr adevar. Denumirea mai era singurul lucru de rezolvat la acest spital, nu tu imbunatatirea serviciilor medicale, un heliport care este mai mult decat necesar s.a. Dar uite ce i preocupa pe …alesii nostri???!!!! Halal

    • Daca tot ziceți ca nu e important întreține-l voi popii daca tot ați avut nesimțirea sa va poarte numele de parca ați avut vreo contribuție fmm voastre

  5. Un lucru neinteresant și atât! Nu știu vreun spital din lumea asta care să funcționeze bine sau rău datorită numelui! Poate să funcționeze și fără nume! Dar, cum ăștia de la vrn sunt de altă culoare politică decât majoritatea CJ, fac o mare știre! 🤪🤪🤪

    • Nici n-are treaba cu funcționarea, e vorba de falsificarea istoriei, denumirile instituțiilor, peste tot în lume se dau dupa numele ctitoriilor, ca semn de recunoștință și de aducere aminte pentru ceea ce au făcut ei pentru populația din zona, nu denumiri de cai verzi pe pereți care nu au nici o treaba cu zona
      Si stai calm, presa n-a acuzat niciodată popimea si la cat ii pupa in cur nici n-o s-o facă, va fi prima care ii va susține si va pune numele tampit in articole când va fi vorba de spitalul județean

  6. Mai vrem, mai vrem :))
    In zona cu cei mai tâmpiți locuitori chiar era culmea sa nu reușească, la ce moace de intelectuali au instant iți vine sa vomiți

  7. Ce treabă au pochii cu spitalul,vor să-l transforme și pe ăsta ca pe episcopie,în cuib de lepre dezmățate?
    Să-și vadă de dezmățul lor de la Huși,că nu sunt decât o adunătură de poponari care se închină doar la sfânta și dreapta muceniță Măciucă.
    Rușine conducerii spitalului că au permis așa ceva🤮 Oricum, pt majoritatea va rămâne ca și până acum,simplu, Spitalul județean de urgență Vaslui și atât!

  8. Bine că ați reușit !
    De acum să vedeți implicare, ajutoare și noi dotări în spital de la cei care au dorit așa de mult noul nume. Că obrazul subțire, cu cheltuială se ține.
    Veniți și cu o ofertă de salarii, cum au preoții: 40% de la voi, restul până la 100% să se descurce ei singuri – din atenții….
    Acum pe bune: nu doresc nimănui să ajungă nici pe holurile alea și nici în saloane. Când ești bolnav te rogi în toate părțile, la toată divinitatea știută și neștiută, numai să-ți fie bine.

  9. D-l Carabina are dreptate. Câți din vaslui au auzit de sfântă. Nici cei din Huși nu știu toți. De cei din Bârlad nici nu mai vorbesc. Dacă făcea episcopia un spital nou DA. Sau dacă punea numele la cel din Huși mai mergea că e locul unde sunt și moaștele dar la Vaslui unde nici lumea nu a auzit de sfântă……

  10. Au și dreptate. Nu mulți se întorc vindecați din Spital
    Doar Sfînta-i mai poate salva.
    Omul s-a născut liber dar pretutindeni este în lanțuri

  11. Un nume care nici macar nu poate fi pronunțat! Acesta denumire a fost transmisă oral de-a lungul timpului și a căpătat o formă finală complet aiurea !
    O timpenie mai mare ,nici că se putea !

  12. Popii fac ce vor, primesc ce vor, primesc donatii de la stat, fac campanie electorala, toate acestea pentru bani pentru bogatie, masini, vile si tot asa! Babele naive doneaza si ele pentru bunastarea popilor. S a dus pe pwla totul. De la popila Cornila la mafia lui Ignatie cu consilierii lui care jefuieste statul si lumea: Beregoi, Tacu, Trif, toti sunt pe furat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.