SE ÎNCINGE LUPTA Apropierea zilei de 4 aprilie aprinde spiritele de luptã ale combatantilor împotriva Chevron si a exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale, precum si a celor care sunt pro Chevron, adicã a guvernantilor USL atât din Guvern cât si din judetul Vaslui. Deputatul Adrian Solomon strigã sus si tare cã este iar împotriva gazelor de sist, dar în acelasi timp la dezbaterea publicã la care s-a sucit a treia oarã a precizat vehement cã „pe 4 aprilie nu va fi niciun miting la Bârlad!”. În tot acest timp, conducerea Chevron precizeazã cã „mai avem nevoie de douã avize si ne apucãm de forat la Bârlad”. „Cireasa de pe tort” o constituie însã solicitarea Prefecturii Vaslui cãtre cele nouã primãrii din judet care au emis Hotãrâri de Consiliu Local privind interzicerea exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunelor lor, prin care li se cere sã îsi retragã proiectele respective altfel vor fi atacate în Contensiosul Administrativ! Primarii comunelor respective declarã însã cã vor face ce vor cetãtenii care i-au ales, iar la nevoie vor face si referendum, dacã este necesar sã apere interesele localnicilor care i-au votat!
În timp ce, la Bârlad, polul luptei contra exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, consideratã extrem de periculoasã si totodatã nelegalã, nu a fost aprobat de cãtre primarul Constantin Constantinescu nici un fel de miting sau mars de protest pe 4 aprilie, declaratã Ziua Nationalã a Luptei contra exploatãrii gazelor de sist, pe site-urile de socializare s-a pornit un adevãrat rãzboi. Rãzboi declansat, dupã cum era de asteptat, dupã dezbaterea de la Palatul Parlamentului, din 18 martie, la care nu a participat niciun membru al Guvernului si nimeni din partea Chevron! Ca urmare, dezbaterea a fost una ce s-a încheiat fãrã solutii si concluzii concrete, iar reprezentantii ONG-urilor prezente la Bucuresti s-au arãtat foarte nemultumiti de felul în care au fost „informati” de cãtre deputatul Adrian Solomon, cã pe 4 aprilie la Bârlad nu va fi niciun miting!!
Seful Chevron România: „Mai avem nevoie de douã permise si ne apucãm de foraj la Bârlad”
Aceastã informatie a apãrut ieri în Ziarul Financiar. „Americanii de la Chevron spun cã, dacã România îsi doreste sã dea startul extractiei de gaze de sist, acesta este momentul oportun sã o facã pentru cã numai lucrãrile de explorare dureazã cinci ani de zile. În prezent, nicio tarã europeanã nu produce gaze de sist. Desi s-a spus despre Polonia, tarã consideratã cu un potential semnificativ în acest domeniu, cã a început pro¬ductia, si acolo lucrãrile sunt tot în stadiu de explorare, în acest moment fiind forate 39 de sonde, potrivit Chevron. Totodatã, americanii dau asigurãri cã, în cazul în care va începe productia de gaze de sist, cantitãtile vor fi vândute local, si nu exportate. Compania detine drepturi de explo¬ra¬re si exploatare pentru trei perimetre situate la malul mãrii si pentru unul amplasat în Vaslui, denumit EV2-Bârlad. Pentru acest ultim perimetru, Chevron mai are nevoie de douã avize pentru a da startul lucrãrilor de foraj de ex¬plorare, etapã care pre¬supune folosirea unor metode conven¬tionale si nu utilizarea controversatei fracturãri hidraulice. „Momentul în care vom începe lucrãrile depinde de modul în care se miscã autoritãtile statului. Noi nu putem începe lucrãrile fãrã a avea douã avize, cel de mediu si cel de apã. Acestea sunt cele douã permise majore de care avem nevoie”, a declarat Thomas Holst, country manager Che¬vron Romania Exploration and Productio. Mai clar de atât se poate? Nu credem!
Legea petrolului este incompletã, iar statul român ar iesi în pierdere, sustin reprezentantii unor organizatii nonguvernamentale.
„Noi nu avem o reglementare în Legea petrolului în ceea ce priveste zãcãmintele neconventionale. Nu avem o reglementare onestã si eticã pentru ceea ce înseamnã interesul statului român, atât timp cât redeventa este una simbolicã, nesemnificativã, iar statul român va rãmâne cu problema poluãrii, problema de mediu si, mai ales pentru cã s-a discutat în contextul securitãtii nationale, vom avea probleme legate de securitatea alimentarã si cea a alimentãrilor cu apã potabilã”, a spus Georgeta Ionescu.
Bârlãdenii nu vor fi singuri pe 4 aprilie
Pentru cã primarul Constantin Constantinescu nu a aprobat mitingul si marsul de protest de pe 4 aprilie la cererea GISC Bârlad, mai multi sustinãtori ai luptei contra exploatãrii gazelor de sist din Bârlad si din tarã îsi anuntã prezenta la miting pe site-urile de socializare, unde s-au constituit mai multe grupuri pentru organizarea de manifestatii de protest. „Mesaj cãtre bârlãdeni: <<Noi, activistii din Bucuresti, Piata Universitãtii, cei care încã din 6 martie 2012 ne-am luat la trântã cu sistemul corupt în fata clãdirii în care Ungureanu semna cu Chevron actele de concesiune si ne-am ales cu trei ridicãri abuzive ale Jandarmeriei Bucuresti, sustinem cu toate fortele cetãtenii Bârladului. Experienta noastrã de luptã în stradã, contra sistemului, indiferent de culoarea politicã si faptul cã organele centrale se aflã în Bucuresti, vã anuntãm cã, dupã ce am discutat la Parlament cu membrii GISC, facem eforturi si presiuni pentru a elimina abuzurile primarului în organizarea Zilei Nationale anti-fracturare. Nu vã pot da azi toate detaliile luptei pentru cã nu poti divulga strategia în situatii în care au mai iesit la ivealã si anumite personaje infiltrate. Noi vom notifica Primãria si vom merge la comisia de avizare la Bârlad si pe 4 Aprilie o parte vom fi prezenti în fata Primãriei Bârlad. Reduta cuceritã nu se abandoneazã! Nu ne e fricã de amenzi, am câstigat procese si daune morale pentru abuzuri, drepturile omului nu se negociazã cu oameni aserviti puterii. Dedesubturile politice de la Bârlad nu sunt limpezi, dar am aflat cã însusi Ponta i-a cerut lui Solomon sã facã orice pentru a opri lumea sã iasã în stradã. Bârlãdeni, nu abandonãm lupta, o tarã întreagã e alãturi de voi!>>” scrie George Epurescu, de la Fundatia „România Fãrã ei” (RFE) pe site-ul Facebook.
Solomon face precizare: Nu va fi niciun miting la Barlad pe 4 aprilie
La dezbaterea din 18 martie, la interpelarea aceluiasi George Epurescu, Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad, l-a repezit foarte obraznic pe acesta si i-a precizat cã nu se face nici un miting la Bârlad! „Iatã un prim semn cã facem bine ceea ce facem. Slugile PSD-iste de la Bârlad s-au urcat cu toate fortele peste activistii de acolo, oameni cinstiti si de bun simt, care însã nu sunt prea obisnuiti cu ferocitatea politicianului care primeste ordin de la centru sã opreascã cu orice pret iesirea cetãtenilor în stradã pentru a-si apãra lucrurile cele mai de pret: aerul si apa! Adicã sãnãtatea, viata, viitorul! La Parlament l-am întrebat pe deputatul de Bârlad, Solomon, dacã va participa pe 4 Aprilie la miting. Vehement, m-a amenintat cã nu va fi nici un miting acolo pe 4 aprilie! Asta sã o creadã el! Vizionati scena cu melteanul ajuns deputat! Ne aflam chiar în sala numitã <<Drepturile Omului>>!”, mai scrie George Epurescu, care pune si filmarea asiguratã de Vira Film, prin care se vede clar cã Solomon este foarte sigur cã pe 4 aprilie nu va fi niciun miting la Bârlad! Pânã acum GISC Bârlad nu a prezentat niciun punct de vedere referitor la dezbaterea de la Bucuresti sau ce au de gând sã facã pe 4 aprilie. Luni, 25 aprilie, este ziua de întâlnire a membrilor GISC si cel mai probabil vor fi anuntate atunci deciziile lor.
Prefectura Vaslui – la ordinele Guvernului!
Primarii comunelor care au emis hotãrâri ale consiliilor locale prin care se interzice exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale (nouã asemenea hotãrâri) s-au trezit cã nu le este validat proiectul aprobat de consilierii locali, la cererea oamenilor din comunele ce le pãstoresc. Mai mult, prefectul judetului, Radu Renga, a trimis cãtre aceste primãrii adrese prin care le cere sã punã la dispozitia Prefecturii documentele care au stat la baza initierii acestor proiecte de hotãrâre, solicitând ca primarii sã îsi retragã de bunã voie proiectele de hotãrâre, altfel vor fi atacate în Contenciosul Administrativ, pentru a fi anulate.
Primarii însã nici nu vor sã audã!
„Abia astept sã merg în Contenciosul Administrativ”
„Abia astept sã merg în Contenciosul Administrativ si sã vãd cum îsi va sustine Prefectura Vaslui cauza în lipsa unei legislatii privind exploatarea gazelor de sist (exploatare neconventionalã). CL Coroiesti nu a fãcut altceva decât sã acopere un vid legislativ pentru comunã în sensul cã orice procedurã de exploatare a resurselor prin metode neconventionale sã fie interzisã pânã la elaborarea de cãtre Parlamentul si Guvernul României a unei legislatii care sã prevadã în mod distinct aceastã extragere prin metode neconventionale a gazelor de sist”, a spus primarul comunei Coroiesti, Cristian Lungu.
„Nu retrag nimic”
„Nu retrag nimic, nici un proiect, mai ales cã el a fost elaborat în urma sedintelor pe care le-am avut în satele din comunã la cererea oamenilor îngrijorati de situatia comunei învecinate – Gãgesti. Ei ne-au solicitat sã luãm o pozitie fermã ca si Consiliu Local. Dacã nu ni s-a dat viza de legalitate si este nevoie sã convingem legiuitorii cã asta doresc oamenii din zonã, vom aduna semnãturi de la oameni si, mai mult, vom organiza un referendum, prin care oamenii vor spune dacã sunt de acord sau nu cu exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei lor. Sunt sigur cã la un asemenea referendum vom avea prezentã aproape de 100% mai mare decât la orice eveniment electoral de pânã acum. Eu deja am avut discutii cu toti functionarii publici din Primãrie si acestia au înteles cât de gravã este situatia si au fost de acord ca în cazul unui referendum sã presteze gratuit pentru organizare si desfãsurare”, a spus primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas.
„Populatia este împotrivã”
„Trebuie sã facem ceva pentru cã populatia este împotrivã. Altã sursã de trai decât agricultura si cresterea animalelor nu avem aici si fãrã apã nu se poate face! Oamenii au aflat cã existã pericolul sã rãmânã fãrã apã si nici nu vor sã audã. Dacã va fi atacatã hotãrârea în Contencios vom ataca si noi, cei din Consiliu Local, hotãrârea lor! Avem si semnãturile oamenilor, vom protesta în fata Prefecturii, facem orice este nevoie sã nu afectãm cetãtenii care ne-au ales”, a spus Nixon Ibãnescu, primarul comunei Gherghesti.
„Important este ce spun oamenii”
„Eu am initiat proiectul respectiv având la bazã avizul Prefecturii si nu m-a chemat încã nimeni sã-mi spunã cã nu ni s-a dat viza de legalitate. Însã în acest caz, important este ce spun oamenii: dacã ei spun DA, spun si eu, dacã ei spun NU, asa spun si eu! Pentru cã cetãtenii m-au ales, nu prefectul, asa cã oamenii comunei au spus NU, asa spun si eu”, a spus Ionut Totolici, primarul comunei Iana.