Cercurile conducătoare din Rusia folosesc cu entuziasm sancţiunile economice ca armă în luptă cu adversarii externi. Şantaj energetic, embargou alimentar, boicot comercial, concomitent cu încercările disperate de a cumpăra prietenia altor state, toate acestea caracterizează politica economică externă a Rusiei începând cu 2014, scrie bloggerul rus Serghei Şelin.
„Când economia rusă este folosită pe post de bâtă cu care să-i lovească pe străini, suferă întotdeauna doar economia rusă. Despre daunele interne ale acestor activităţi s-a spus şi scris destule – sunt vizibile pe stradă în fiecare zi”, afirma Şelin.
Întrebarea care şi-o pune bloggerul este următoarea: potenţialul economic al Rusiei, în special în starea actuală, este chiar atât de mare încât prin sancţiuni economice să sperie serios pe cineva?
Să examinăm câteva date
În 2013, PIB-ul Rusiei a totalizat 2.100 miliarde de dolari. Nivelul minim a fost atins în 1999, când a scăzut la 200 de miliarde de dolari. Succesul a fost realizat în principal datorită costului ridicat al petrolului şi supraevaluării rublei. Rusia a ajuns astfel a opta economie din lume (după SUA, China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Brazilia) şi a arătat omenirii un potenţial impresionant – 2,7% din PIB-ul mondial.
În 2014, PIB-ul Rusiei a scăzut la 1.900 miliarde $. Deşi şi-a păstrat prezenţa în TOP 10 economii, a fost depăşită de Italia şi India.