spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Rulmenti Bârlad, afectatã de criza mondialã prelungitã

- Advertisement -

DISPONIBILIZÃRI Din cauza unei crize mondiale prelungite, care afecteazã în special exportul la SC Rulmenti SA Bârlad, unde lucreazã circa 2290 de salariati, evolutia vânzãrilor si a portofoliului de comenzi scãzutã impune luarea unor mãsuri care sã reducã drastic cheltuielile. În primã fazã s-a redus timpul de lucru, la trei sãptãmâni pe lunã, iar una era trecutã ca somaj tehnic, în speranta unei redresãri. Dar cum situatia grea în care se aflã Rulmenti Bârlad persistã, – iar Bârladul fiind un oras mic vestile proaste circulã imediat, mult distorsionate – am solicitat directorului general al acestei societãti, ing. Corneliu Pricope, un interviu, în care acesta face precizãri vis-a-vis de restructurãrile de personal ce se preconizeazã a fi fãcute la aceastã unitate economicã.

R: Domnule Pricope, ce ne puteti spune despre faptul cã circulã zvonul cã vor fi disponibilizãri în curând la SC Rulmenti Bârlad?

C.P. Da, Bârladul este un târg mic, toatã lumea vorbeste si vestile se duc repede. Deci, toatã lumea trebuie sã stie cã suntem o firmã care exportã în proportii egale în Asia, Europa si în SUA. Având în vedere cã economia mondialã nu merge bine, în partea a doua a anului trecut lucrurile s-au deteriorat si pentru noi si am discutat acest aspect cu actionariatul fabricii. Am crezut cã lucrurile se vor ameliora pânã la sfârsitul anului si am asigurat un program de fabricatie corespunzãtor si nu am luat în discutie acest subiect, lucrând pe stoc. Se pare însã cã evolutia pietei si necesarul de produse industriale nu-si va reveni mai devreme de mijlocul anului 2013, când avem semnale cã asa se vor întâmpla lucrurile. În situatia datã, având în vedere evolutia vânzãrilor si a portofoliului de comenzi, Consiliul de Administratie (CA – n.r.) a hotãrât, pe lângã alte mãsuri ce le-am luat încã de anul trecut, sã reducã numãrul de salariati cu pânã la 250 de salariati. Asta dupã ce am luat si alte mãsuri de reducere a costurilor, când pentru primul trimestru am decis anul acesta sã lucrãm numai trei sãptãmâni pe lunã. CA a stabilit cã se vor respecta toate mãsurile legale în privinta desfãsurãrii procesului de restructurare.

R: De când se vor face aceste restructurãri?

C.P. : Începând de la emiterea CA, care a fost datã la începutul lunii acestea, sunt niste termene legale, luate de comun de acord cu sindicatele. Acum suntem în faza în care identificãm locurile de muncã ce se vor restructura. Deocamdatã nu discutã nimeni de liste, deocamdatã discutãm si analizãm sã vedem ce posturi putem reduce în acest context. Abia dupã aia vom trece la evaluarea personalului care lucreazã pe acele posturi si o sã aplicãm hotãrârea CA. Asta este o etapã ulterioarã. Toate informatiile acestea au fost discutate cu salariatii si reprezentantii lor. Criteriile pe care le aplicãm sunt cele legale, de competentã, determinate de evaluãrile anuale fãcute salariatilor, iar în caz de competentã egalã vom aplica criteriile din Contactul Colectiv de Muncã, care sunt negociate cu organizatiile sindicale. Nu ne face nici un fel de plãcere acest lucru. Procesul acesta va dura între 60 si 90 de zile. O sã lucrãm la aceste restructurãri împreunã cu sindicatele, persoanele desemnate vor avea un termen de preaviz, vor face contestatie, o sã analizãm si sperãm sã decurgã totul normal. Hotãrârea CA este permisivã, precizând cã se vor disponibiliza pânã la 250 de salariati, în sensul în care, dacã în aceastã perioadã semnalele de pe piatã vor fi pozitive, se redreseazã situatia. Dacã nu, CA doreste sã se ajungã, prin aceste restructurãri cam la numãrul de personal care a fost în 2009, adicã în jur de 2050 de salariati. Acum sunt 2290, iar dacã vã amintiti, în 2009, afectati fiind de crizã, s-a ajuns la 2000-2050.

R: Concurenta neloialã afecteazã cumva si fabrica de rulmenti bârlãdeanã? Si mã refer aici la firma Kombassan din India, deoarece se vehiculeazã ideea cã aceasta ar prelua productia a 1000 de tone de rulmenti care se fabricã acum la Bârlad.

C.P. Ati auzit dumenavoastrã ceva dar nu este asa, vreti sã o bãgati în context. Vã spune eu ce se întâmplã, pentru cã stiu exact. Concurentã neloialã da, avem, se uzeazã de marca URB de cãtre firme si persoane care nu vor sã respecte regulile comerciale si legislatia în vigoare. Chiar în România existã o firmã care afirmã peste tot cã ei produc rulmenti originali marca URB, cu marca noastrã, cu culorile noastre. Ea fucntioneazã în zona liberã Giurgiu, o stim, dar cum URB a fost o marcã colectivã nu prea avem ce-i face. Este un depozit, le vin rulmenti din China, le pun marca URB, îi pun în niste cutii marcate URB si îi vând. Sunt si firme în China care fac sub marca URB si avem semnale de peste tot cã îi vând, si în SUA, Africa de Sud si în India, asa cum spuneti dumneavoastrã. Din India avem semnale clare cã se contrafabricã rulmenti si am vãzut cã si SKF-ul are probleme cu contrafacerea rulmentilor lor în India si colaboreazã cu politia de acolo pentru contracararea acestui fenomen. Din informatiile neoficiale pe care le avem, rulmentii nostri cu marca URB care ajung în India sunt folositi acolo, stergându-se marca noastrã si fiind marcati cu SKF sau FAG, pe care îi vând cã au preturi mai bune, iar marca noastrã URB este pusã pe rulmentii fabricati în China, care sunt mai ieftini. Intentia noastrã în India este sã luptãm contra acestei practici si sã arãtãm cã noi suntem cei care producem sub marca URB si suntem capabili sã oferim pe piatã rulmentii URB de peste 40 de ani si s-a luat decizia mai de mult sã se înfiinteze acolo o fabricã. Din cauza crizei economice care nu s-a terminat încã, investitia nu a început, abia s-a înfiintat acolo o firmã, se cautã un teren, mai sunt multe lucruri de fãcut, investitia este în faza de proiect.

R: Puteti oferi o garantie cã pânã la sfârsitul anului nu vor mai fi si alte disponibilizãri în afarã de cei pânã la 250 de salariati luati acum în calcul?

C.P.: Asta nu poate sã dea nimeni garantii. Eu vorbesc astãzi, suntem în 15 februarie, în baza celor cunoscute de mine, conform contractului de mandat pe care îl am. Dacã as putea sã dau o garantie de acest gen as fi foarte bucuros sã o dau si as vrea sã-l cunosc si eu pe cel care poate da astfel de asigurãri. Nu poate nimeni sã dea, situatia poate sã evolueze si pozitiv si negativ, trebuie sã spunem lucrurilor pe nume. Noi am evitat încã de anul trecut sã ajungem la astfel de situatii, pentru cã suntem constienti cã resursele umane, de fapt oamenii, sunt avutul cel mai de pret al unei companii pânã la urmã si asemenea mãsuri au asupra lor un efect dramatic si greu, dar la urma urmei este importantã existenta si functionarea companiei în parametri normali si sã sperãm sã dea Dumnezeu sã fie bine, sã vindem cât mai mult, pentru cã suntem constienti cã am rãmas printre putinele firme care sustinem economic Bârladul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.