Lucrarile au fost sistate ieri. A fost descoperita o pivnita veche de 200 de ani. Arheologii nu s-au pronuntat inca daca ruinele au valoare istorica si deci trebuie conservate. Santierul de la Hala a fost serios intarziat tot de descoperirea unor ruine.
Santierul de la Fundatie risca sa ramana in aer, in acelasi fel ca cel de la Hala Centrala. Muncitorii care lucreaza pe santierul din Fundatie au dat vineri peste ruinele unei pivnite din secolul al XIX-lea. Descoperirea a fost facuta in urma sapaturilor de la marginea rondului din Fundatie, dinspre accesul de pe Bulevardul Independentei. Groapa de peste 20 mp ascunde bolta pivnitei care apare la peste doi metri adancime. Arheologii nu au stabilit inca nici vechimea reala, nici semnificatia istorica a pivnitei, dar au sistat lucrarile in zona pana cand vor fi gata cercetarile. „Am descoperit pivnita unei case construite la inceputul secolului al XIX-lea si care probabil a functionat pana in 1975, atunci cand intreaga zona a fost configurata la actuala structura. Este o descoperire recenta si deocamdata nu stim cui a apartinut. Vom incerca sa nu oprim lucrarile aici pe termen lung ca sa facem cercetarea preliminara”, a declarat arheologul Adriana Moglan, din cadrul Complexului Muzeal „Moldova”.
„Nu orice constructie veche aduce obligativitatea conservarii”
Pivnita nu se suprapune cu traseul pasajului subteran care va face legatura dintre Pacurari si Bulevardul Independentei, fiind pozitionata in laterala acestuia. O conducta de apa ar trebui sa treaca insa prin mijlocul pivnitei vechi de doua secole. Specialistii spun ca ruinele ar putea apartine de fosta biserica Sf. Nicolae cel Sarac care a fost daramata din temelii, iar in locul sau a fost construita Casa de Cultura a Studentilor. „In zona au fost case importante. Ruinele care s-au descoperit pot face parte din incinta Manastirii Sf. Nicolae cel Sarac, dar nu pot sa-mi dau seama pentru ca nu le-am vazut. Poate fi o pivnita sau un demisol”, a spus arheologul Stela Cheptea, director al Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana din cadrul Academiei Romane. Sapaturile din zona Fundatiei – Independentei au scos la iveala si alte vestigii arheologice. Utilajele muncitorilor au dat in luna martie peste fundatiile unor case din secolul al XIX-lea, construite pe vechea strada Dimitrov. Ruinele nu au fost distruse, s-a lucrat paralel cu acestea si au fost ingropate la loc. Reprezentantii Primariei sustin ca descoperirea arheologica nu ii incurca, pentru ca vestigiile ar putea sa nu aiba insemnatate istorica. „Deocamdata, aceste ruine nu ne incurca. Inca nu stim ce valoare istorica au, dar cred ca sunt fara insemnatate. Oricum, nu orice constructie veche aduce obligativitatea conservarii ei”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Sapaturile din Fundatie fac parte din proiectul european in valoare de 90,7 milioane de lei care prevede constructia pasajului subteran Mihai Eminescu si reabilitarea strazii si soselei Pacurari, a Bulevardului Independentei si a strazii Elena Doamna.
Se inchide strada Pacurari
Reprezentantii Primariei au anuntat ca strada Pacurari va fi inchisa circulatiei rutiere timp de cateva luni, deoarece incepe constructia pasajului subteran Mihai Eminescu. Astfel, incepand din aceasta saptamana, soferii nu vor mai putea circula pe strada Pacurari, de la intersectia cu bulevardul Carol I pana in dreptul strazii Anastasie Fatu. Conducatorii auto vor trebui sa ocoleasca pe strazile Anastasie Fatu, Rapa Galbena, pe soseaua Arcu si pe strada Toma Cozma. Oficialii municipalitatii au decis sa inchida strada pentru a incepe sapaturile la rampa de acces in pasajul subteran Mihai Eminescu. Aceste lucrari vor incepe din dreptul Bibliotecii Centrale Universitare. „Am adus instalatia pentru a pune peretii mulati pe ambele parti ale viitorului pasaj subteran. Vom incepe sa-i montam mai intai inspre capatul spre Pacurari. Saptamana aceasta incepem sapatura rampei de acces in pasaj dinspre Pacurari”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Lucrarile din Fundatie sunt in toi, iar circulatia auto se desfasoara infernal, la orice ora. Soferii circula pe o singura banda, iar cozile se intind pe sute de metri din cauza sapaturilor facute atat pe Bulevardul Independentei, cat si pe strada Muzicescu, in rond si in fata Casei de Cultura a Studentilor. „Sunt trei categorii de lucrari. Pe strada Muzicescu se sapa un camin de canalizare deoarece s-a gasit in subteran un amestec de argila cu apa. Se deviaza o conducta de canalizare spre blocul Expres si incepem sapatura rampei de acces in pasaj dinspre Pacurari”, a mai declarat viceprimarul Chirica.
www.ziaruldeiasi.ro