spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

RUFE ALBITE CU 40 DE MILIARDE

- Advertisement -

• Spitalul Judetean a atribuit spălarea rufelor unei firme din Piatra Neamt • valoarea totală a contractului pe o perioadă de 4 ani este de 40 de miliarde de lei, cu tot cu TVA • în 2009 rufele s-au spălat mai ieftin, cu doar 6,5 miliarde de lei • conducerea unitătii sustine că nu vor fi atît de multi bani, aceasta fiind valoarea maximală a contractului, dar nu se va ajunge aici •

Contractele cu statul se dovedesc a fi în continuare deosebit de avantajoase pentru unii agenti economici care, dacă au noroc să prindă o licitatie publică cu o astfel de institutie, pot spune fără să gresească că le-a pus Dumnezeu mîna în cap. Într-o astfel de situatie se află si o firmă din Piatra Neamt care a prins un contract cu Spitalul Judetean prin care se angajează ca în următorii 4 ani să spele rufele murdare si tot ce mai trebuie pe acolo. Bineînteles că nu degeaba ci contra unei sume frumusele. Mai exact, pentru următorii 4 ani, unitatea sanitară va trebui să achite firmei cu pricina aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, sumă care include si TVA. Pe scurt, se pare că spitalul va achita an de an cîte 10 miliarde de lei pentru spălarea lenjeriei.

Contractul încheiat în urma unei licitatii deschise

Pe data de 8 februarie 2011, Spitalul Judetean a publicat un anunt pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice, (un site specializat folosit mai ales pentru achizitii publice) prin care atribuia firmei Conpet Industry Piatra Neamt serviciile de spălătorie pentru lenjerie si echipament sanitar. Conform acestui anunt, atribuirea s-a făcut fără licitatie publică electronică ci doar după o licitatie deschisă iar criteriul principal care a stat la baza desemnării cîstigătorului a fost pretul cel mai mic. Valoarea initială estimată precum si cea finală a acestui contract cadru este de 3,198 milioane fără TVA, adică aproape 32 de miliarde de lei vechi. Dacă adăugăm si TVA-ul reiese că în total, valoarea contractului va ajunge la aproape 40 de miliarde de lei, bani ce vor acoperi serviciile prestate timp de 4 ani. Contractul încheiat între firma pietreană si spitalul Neamt nu poate fi subcontractat. Acest lucru va însemna că anual, cea mai mare unitate sanitară a judetului va da cam 10 miliarde de lei pentru a-si spăla rufele murdare. În 2009 serviciile de spălătorie au fost mai ieftine, spitalul plătind doar 6,5 miliarde de lei vechi.

„În nici un caz nu se va plăti atît de mult“

Conducerea spitalului sustine că nu se va plăti în nici un caz o sumă atît de mare pentru spălarea rufelor, valoarea de contract care se regăseste în anuntul de pe SEAP fiind una maximală, la care nu este obligatoriu să se ajungă. „Suma prevăzută pentru acest contract este cuprinsă între 0 si 32 de miliarde de lei, ceea ce nu înseamnă că vom plăti la valoarea maximală, ci cu mult mai putin. Exclus să fie achitate astfel de sume atît de mari, pentru că nici nu avem de unde da atît“, a declarat medicul Sorin Ciobanu, directorul Spitalului Judetean Neamt. Totusi, în anuntul de pe SEAP nu se face nici o precizare că ar fi vorba derspre o valoare maximală, singura valoare initială si finală a contractului în discutie fiind de 3,198 milioane RON fără TVA. Pe de altă parte si în anii trecuti s-au dat bani frumosi pe spălarea rufelor si tocmai de aceea în trecut au si fost scandaluri pe această temă, firmele călcîndu-se în picioare să apuce să spele o rufă ori un cearsaf, ceva. În 2009 s-au dat 6,5 miliarde de lei (pe 2010 nu sînt actualizate datele referitoare la cheltuieli publice pe site-ul spitalului) iar anul acesta cu sigurantă nu va fi mai putin. În conditiile în care tot se fac aceste plăti, nu ar fi mai ieftin pentru unitatea sanitară să-si facă propria spălătorie? Întrebăm si noi, asa…

Conpet Industry, de la agonie la extaz

Firma pietreană care va spăla rufele spitalului a avut o evolutie de invidiat din punct de vedere economic în ultimii doi ani, chiar dacă a fost o perioadă de criză. Astfel, potrivit bilantului contabil, la finele anului 2009 nu avea nici un angajat desi avea o cifră de afaceri de 1,01 miliarde de lei vechi. Totusi, profitul obtinut a fost mai mult decît anemic, de doar 9,2 milioane de lei vechi, 923 de RON, mai exact. În acelasi timp, avea si datorii totale de 8,1 miliarde de lei vechi. Firma, înfiintată în 2001 a cam avut perioade proaste, an de an înregistrînd datorii mari si profituri mici. Conform unui anunt de licitatie, în anul 2010 s-a redresat spectaculos si a reusit să-si achite datoriile integral, putînd astfel să se înscrie la licitatii, si chiar să si cîstige, după cum s-a si văzut.

monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.