Familiile celor decedaţi ar putea fi despăgubite dintr-un fond de garantare constituit de firmele de pompe funebre, dacă angajaţii acestora nu respectă indicaţiile rudelor privind înmormântarea.
Aşa prevede prima lege adoptată de Parlament privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare.
Concret, potrivit legii, cimitirele şi instituţiile de sănatate publică nu au voie să facă publicitate firmelor de pompe funebre. În plus, cimitirele trebuie să fie curate, administratorii trebuie să amenajeze WC-uri, iar cei care nu întreţin, timp de doi ani, mormântul şi piatra funerară, în cele mai bune condiţii, riscă să rămână fără locul de veci, se arată în actul normativ.
În plus, acesta stipulează şi modul în care ar trebui înmormântată o persoană decedată. Iar unul dintre iniţiatorii legii, deputatul Antal Istvan, susţine că era nevoie de această reglementare. „Am avut numeroase sesizări din partea autorităţilor locale şi a cultelor religioase, că nu ştiu cum să înfiinţeze un cimitir şi ce reguli trebui să respecte. În plus, nu erau bine reglementate normele privind regulile de înmormântare. Legea clarifică însă toate aceste probleme”, explică deputatul.
Statul nu poate face reclamă firmelor de pompe funebre
„Oricine are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului. La stabilirea locului de veci şi organizarea serviciilor funerare, persoanele în drept şi prestatorii serviciilor funerare sunt obligaţi să colaboreze între ei, să ţină cont de voinţa exprimată pe timpul vieţii de către defunct sau, în lipsa acesteia, vor ţine seama de apartenenţa
religioasă a defunctului”, se specifică în legea care urmează să fie promulgată.
În plus, angajaţii instituţiilor de sănătate publică nu mai au voie să îndrume familia decedatului către o anumită firmă de pompe funebre.
„Se interzice personalului instituţiei de sănătate publică să influenţeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare. Se interzice orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare în incinta instituţiilor de sănătate. La biroul de întocmire a formalităţilor pentru persoanele decedate, în instituţia respectivă se poate afişa lista alfabetică a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa şi numărul de telefon”, este specificat în noua lege. Nici în cimitire nu se vor putea monta bannere şi nu se va putea folosi alt tip de publicitate, decât în locuri special amenajate.
Fond de garantare pentru malpraxis funerar
Mai mult, agenţii economici, care au ca obiect de activitate prestări de servicii funerare vor fi obligaţi să achite o taxă care va ajunge într-un fond de garantare. „Fondul va fi constituit pentru plata despăgubirilor datorate în cazul neîndeplinirii sau al îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funerare. Nivelul fondului de garantare se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului.
Operatorul economic va trebui să depună suma stabilită de stat în contul de la banca la care firma are cont deschis sau să încheie o asigurarea de malpraxis, încheiată la valoarea fondului de garantare stabilit prin Hotărâre a Guvernului”, se mai arată în legea adoptată de parlamentari. Banii vor fi folosiţi pentru a plăti despăgubiri familiei decedatului, în cazul în care firma de pompe funebre nu îşi va face treaba „ca la carte”.
WC, perdea de arbori şi birou de relaţii cu publicul
În fine, fiecare administrator de cimitir, privat sau public, va fi obligat să întreţină drumurile interioare şi aleile cimitirului şi să asigure o locaţie unde oamenii pot cere informaţii.
În plus, cei care înfiinţează cimitire noi vor trebui să construiască sală de ceremonii, perdea de arbori în jurul gardului, să asigurea existenţa unei surse de apă potabilă, WC-uri, spaţii verzi, dar şi „o groapă de gunoi conformă”.
Cât priveşte desfiinţarea unui cimitir, această operaţiune se va putea face numai după ce au trecut 30 de ani de la ultima înhumare.
Autorităţile locale, dar şi cele private, vor putea încheia contracte de întreţinere a cimitirului cu firme specializate. Contractele se vor putea încheia pentru o perioadă de minimum 5 ani şi se pot prelungi până la maximum 15 ani.
evz.ro