spot_img
16 C
Vaslui
16-sept.-2024
spot_img

Romeo Tălmaciu, fondatorul Fanfarei Rotaria, va primi post-mortem titlul de Cetățean de Onoare

- Advertisement -
DISTINCȚIE… Profesorul Romeo Tălmaciu, fondatorul Fanfarei Rotaria, va deveni post-mortem Cetățean de Onoare al municipiului Vaslui. Titlul va fi ridicat de un membru al familiei, fiul sau soția regretatului profesor.

RECUNOAȘTERE… Profesorul Romeo Tălmaciu, fondatorul Fanfarei Rotaria, va deveni post-mortem Cetățean de Onoare al municipiului Vaslui. Titlul va fi acordat în această săptămână și va fi ridicat de un membru al familiei, fiul sau soția regretatului profesor. Inițiativa a aparținut grupului de consilieri locali PSD și a fost întărită de recomandările profesorilor Cristin Ciobotariu, directorul Palatului Copiilor, și Elena Anușca-Doglan, precum și de numeroasele premii câștigate de acesta de-a lungul vieții. „Ținând cont de parcursul profesional deosebit, cumulul de performanțe artistice și pedagogice, probitatea și conduita morală, precum și moștenirea neprețuită pe care a lăsat-o urmașilor, profesorul Romeo Tălmaciu face, cu siguranță, parte din categoria personalităților vasluiene care merită așezate la loc de cinste. Întreaga sa activitate, reflectată în multitudinea de premii și distincții pe care Fanfara <<Rotaria>> – proiectul său de suflet – le-a obținut, precum și aprecierea și parcursul ascendent pe care această formație le menține în continuare, au adus, aduc și, cu siguranță, vor aduce și pe viitor doar beneficii de imagine municipiului Vaslui”, au explicat inițiatorii în motivarea proiectului de hotărâre privind acordarea post-mortem a titlului de Cetățean de Onoare profesorului Romeo Tălmaciu.

Fondatorul Fanfarei Rotaria a încetat din viață pe 15 noiembrie 2018, în urma unui atac cerebral. Avea 62 de ani, iar sănătatea îi era șubrezită după ce înainte cu câteva luni suferise un infract. Considerat un adevărat ambasador al Vasluiului, care a obținut an de an numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, profesorul Romeo Tălmaciu a fost atașat încă din copilărie de muzică. A absolvit Universitatea „George Enescu” din Iași, profesând ulterior în calitate de cadru didactic la Palatul Copiilor „Constantin Didilescu” Vaslui, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Municipiul Vaslui. „Am umblat să selectez copii talentați pentru a-i reuni într-un grup instrumental. Am căutat copii timp de doi ani. Mă gândeam, prin anul 1998, că nu voi reuși să găsesc ceea ce caut. Apoi am fost atât de hotărât să fac ceva pentru ca acest oraș să fie cunoscut în toată lumea, încât nu m-am lăsat până nu am format un grup de calitate. Am muncit cu acești copii ani de zile până mi-am îndeplinit visul. Inițial, am început să lucrez cu 45 de copii, iar 20 dintre aceștia au ajuns să facă performanță la instrumente. Sunt atât de renumiți pentru talentul lor în interpretare, încât organizatorii din șase orașe europene îi solicită în fiecare an să vină să concerteze. Cu vârste fragede, membrii Fanfarei Rotaria constituie una dintre cele mai apreciate formații de acest gen din România și străinătate. Au fost solicitați să apară chiar și în filme”, povestea în urmă cu ceva timp profesorul Romeo Tălmaciu.

Prof. Anca Anușca-Doglan: „Domnul profesor Romeo Tălmaciu, un simbol al locurilor noastre și al învățământului românesc”

Prof. Elena Anușca-Doglan, Cetățean de Onoare al municipiului Vaslui, susține demersul acordării (post-mortem) aceluiași titlu prof. Romeo Tălmaciu. Aceasta a povestit cum l-a cunoscut pe cel care i-a fost coleg la Palatul Copiilor mai bine de 20 ani: „Pe distinsul profesor Romeo Tălmaciu l-am văzut prima dată în orașul Vaslui, înainte de anul 1985 și despre care auzisem deja ceva deosebit, că este un foarte bun dirijor al unei fanfare de la Liceul de Ventilatoare (Liceul „Ștefan Procopiu” de astăzi). L-am reținut în memoria mea fără să știu atunci că vom ajunge să „lucrăm” împreună. Peste ani, amândoi am ajuns la Palatul Copiilor Vaslui, domnul profesor, coordonator al Fanfarei „Rotaria”, iar eu coordonatoarea Cercului de Dans Modern și Contemporan. L-am remarcat ca pe un foarte bun dascăl, talentat, competent, generos și încrezător în oameni, cu vocația prieteniei dezinteresate. Domnul profesor Romeo Tălmaciu a ajuns un dascăl de elită, un simbol al locurilor noastre și al învățământului românesc, un profesor înțelept, care cu Fanfara „Rotaria”, ca un adevărat abasador, a reprezentat în lume România și Vasluiul – „capitala de suflet a domnitorului Ștefan cel Mare”. (…) Dar ce ne-a „legat” pentru totdeauna a fost Festivalul Internațional de Gimnastică și Dans „Prietenia”, pe care eu îl inițiasem în anul 1985, la Palatul Copiilor și Colegiul Economic „Anghel Rugină”, în parteneriat cu Primăria Vaslui, Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, DJST și AJSPT. (…) Unul dintre momentele de neuitat pentru cei care au avut tangență cu acest festival rămâne „Parada concurenților”, în fruntea căreia s-a aflat întotdeauna regretatul nostru profesor Romeo Tălmaciu cu Fanfara Rotaria”, a scris profesoara în recomandarea anexată proiectului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. NU STIAM CA ESTE CINEVA ”DOGLAN” cititor al ziarului nostru ” Vremea Noua”. As vrea sa va cunosc domnu/doamna care semnati ”Doglan”. Eu, prof. Anusca-Doglan Elena, apreciez ca vom reusi sa realizam mai multe daca ne vom inobila sufletul cu bunatate. In rest, toate cele bune si sanatate.

  2. Rușine primarului și întregului consiliu local. Pana acum Romeo Tălmaciu a fost propus de mai multe ori și l-ati amânat. Ba, mai mult, la ultima ședință extraordinară nu l-ati votat pe Tălmaciu, în schimb v-ati făcut preș la dorința lui Buzatu și a lui Pavăl și ați votat pe Doga. Rușine! Poate spune vreun deștept de ce nu s-a difuzat sedinta de CL?

    • As vrea sa va cunosc domnu/doamna care semnati ”Doglan”. E numele dumneavoastra adevarat? Intreb fiindca in cei 70 de ani ai mei acest nume nu l-am intalnit in ”drumurile ” mele. Va multumesc. Prof. Anusca-Doglan Elena

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.