Chiar şi în ofertele cu dobânzi promoţionale, valabile pe termen limitat, împrumuturile de consum şi cele ipotecare acordate în România au costuri mai mari decât în aproape toate statele membre.
Creditele în euro, vândute de băncile din România, se află pe locul al doilea în topul celor mai scumpe împrumuturi acordate în statele care au intrat în Uniunea Europeană (UE), dar nu au adoptat încă moneda europeană. Împrumuturi mai scumpe decât românii mai contractează doar bulgarii.
Dobânda anuală efectivă (DAE) medie la creditele ipotecare în euro acordate la noi în septembrie a fost de 6,7%, în timp ce în Bulgaria a fost de 9,38%, potrivit informaţiilor publicate de băncile centrale. Cele mai ieftine credite în euro pentru locuinţe (DAE medie de numai 2,2%) au fost acordate în Danemarca, ţară în care plăţile nu se fac încă în moneda unică.
E moda dobânzilor promoţionale
Finlanda e ţara din zona euro în care băncile acordă cele mai ieftine împrumuturi – cele de consum au avut costuri efective sub 6% în septembrie, iar cele pentru locuinţe – sub 2,3%.
Creditele contractate de austrieci au fost mai scumpe decât cele contractate de finlandezi, dar şi de spanioli şi de italieni. Mai scumpe decât împrumuturile luate de austrieci au fost cele contractate de greci în luna menţionată. Ultimii suportă un cost efectiv mediu de aproape 4%.
Excepţia poloneză
Una dintre ţările în care dobânzile la credite sunt mult mai mici decât la noi e Polonia: la ipotecare – 4,5%, iar la consum 4,7%.
evz.ro