spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Românii au drept de preemptiune la cumpãrarea terenurilor

- Advertisement -

Începând din acest an, piata vânzãrilor terenurilor agricole a fost liberalizatã, în sensul cã a fost deschisã tuturor cetãtenilor sau companiilor strãine, care vor putea achizitiona astfel, în nume propriu, terenuri în România. Initial, legea privind vânzarea terenurilor agricole a fost adoptatã pe 17 decembrie, fiind trimisã ulterior, pe 10 ianuarie, la reexaminare de cãtre presedintele Traian Bãsescu. Marti, 18 februarie, Parlamentul a modificat textul legii, în sensul cã românii vor fi primii care vor avea dreptul sã cumpere terenuri agricole.

Românii vor avea drept de preemptiune la cumpãrarea terenurilor agricole si vor fi sprijiniti în vederea dezvoltãrii durabile a activitãtilor agricole cu capital autohton, a decis marti Camera Deputatilor, în urma adoptãrii Legii privind vânzarea terenurilor agricole, ca urmare a cererii de reexaminare formulatã de presedintele Traian Bãsescu. Aceastã reglementare era necesarã pentru protejarea fermierilor si agricultorilor români care doresc sã cumpere terenuri agricole, ca urmare a liberalizãrii pietei funciare din tara noastrã la 1 ianuarie 2014. Astfel, procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan în localitãtile din România va fi simplificat, primãriile urmând sã fie cele care se vor ocupa efectiv de toate demersurile procedurale. „Este important cã cetãtenii români din comunitãtile locale vor fi primii care vor avea acces la cumpãrarea de terenuri agricole. Este o lege care protejeazã interesul national si pe cel al comunitãtilor locale”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. „În 2005, atunci când a fost semnat Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeanã, presedintele si-a asumat inclusiv liberalizarea vânzãrii de terenuri agricole cãtre cetãtenii strãini de la 1 ianuarie anul acesta. Mã bucur cã Parlamentul a pus pe primul loc interesele agricultorilor români si a reusit sã opreascã acapararea terenurilor de cãtre speculanti”, a adãugat presedintele Camerei Deputatilor. Legea privind vânzarea terenurilor agricole a fost adoptatã initial pe 17 decembrie, fiind trimisã ulterior pe 10 ianuarie la reexaminare de cãtre presedintele Traian Bãsescu.

Vânzarea terenurilor cãtre investitorii strãini, reglementatã

Având în vedere finalizarea începând cu 1 ianuarie 2014 a perioadei de tranzitie de 7 ani prevãzutã în Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeanã, s-a constatat necesitatea de a reglementa, cu celeritate, mãsuri pentru evitarea accentuãrii fãrâmitãrii proprietãtilor agricole si pentru asigurarea creãrii cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie. Astfel, potrivit notei de fundamentare, principalele scopuri ale elaborãrii Legii 579/2013 sunt protejarea securitãtii alimentare, stabilirea unor mãsuri privind dobândirea, prin vânzare-cumpãrare, a dreptului de proprietate de cãtre persoanele fizice asupra terenurilor agricole situate în extravilan si comasarea terenurilor agricole în vederea cresterii dimensiunilor fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc conditiile legale pe care trebuie sã le îndeplineascã persoanele fizice, cetãteni români, respectiv cetãteni ai unui stat membru al UE, precum si apatrizii cu domiciliul în România sau într-un alt stat membru al UE, care doresc sã dobândeascã prin vânzare-cumpãrare dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole din România, situate în extravilan. De asemenea, noua reglementare prevede stabilirea ordinii titularilor dreptului de preemptiune, la pret si în conditii egale, astfel: coproprietari persoane fizice, arendasi, vecini persoane fizice, care desfãsoarã activitãti agricole pe raza administrativ- teritorialã a localitãtii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Român.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.