spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

România, trezește-te! Mineriadă parlamentară în beneficiul USL

- Advertisement -

PSD, PNL şi PC au declanşat un asalt fără precedent asupra instituţiilor statului, pentru a îndepărta orice piedică din calea suspendării lui Traian Băsescu.

USL a luat cu asalt instituţiile statului, într-un efort de a acapara puterea într-o singură zi şi de a avea cale liberă către suspendarea lui Traian Băsescu. În acest scop, ieri, în Parlament, USL i-a schimbat dintr-un foc pe Avocatul Poporului şi pe preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

În locul lui Blaga a fost instalat Crin Antonescu, care devine, astfel, al doilea om în stat şi preşedinte interimar în cazul suspendării lui Băsescu. Spre seară puterea a reușit să o revoce și pe Roberta Anastase de la șefia Camerei Deputaților. Înlocuitorul acesteia este Valeriu Zgonea (PSD).

Într-o singură zi, USL a ignorat trei articole din Constituţie, patru articole de lege, patru articole din Regulamentele celor două Camere şi două decizii ale Curţii Constituţionale.

EVZ vi le prezintă pe cele mai flagrante.

1 USL susţine, în cererea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, că acesta a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL şi că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând sesizarea în cazul ICR şi pe cea privind luarea înapoi a banilor de la primăriile conduse de PDL. De fapt, conform art. 59 din Constituţie şi a art. 14 din Legea Avocatului Poporului, acesta „îşi exercită atribuţiile din oficiu”, iar printre prerogativele sale este şi aceea că „poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor”.

2 Valer Dorneanu, interimar. Conform legii de funcţionare a Avocatului Poporului, interimatul acestei funcţii nu există. „Mandatul Avocatului Poporului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului”, scrie legea.

3 Pentru schimbarea preşedinţilor Camerei şi Senatului, USL a încălcat mai multe articole din Regulamen­tele Camerei Depu­taţilor şi Senatului şi două decizii ale Curţii Constituţionale. Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că „revocarea preşedintelui poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus”.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Senatului. Prevederile sunt întărite şi de deciziile 601 şi 602 date de CCR în 2005 (la solicitarea PSD!).

4 Convocarea sesiunii extraordinare, şi la Cameră, şi la Senat, s-a făcut fără acordul preşedinţilor celor două Camere, în contextul în care art 66 alin. 3 din Constituţia României prevede că în sesiunea extraordinară „convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora”.

Faptul este prevăzut şi în regulamentele de funcţionare ale celor două Camere.

Crin Antonescu și Victor Ponta, sau cum să încalci mai multe legi dintr-o lovitură … parlamentară.

PSD, PNL şi PC au declanşat un asalt fără precedent asupra instituţiilor statului, pentru a îndepărta orice piedică din calea suspendării lui Traian Băsescu. 3 articole din Constituţie, 4 articole de lege şi 2 decizii ale CCR au fost încălcate ieri de USL

SUA, profund preocupate de situaţia din România

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a reacţionat deosebit se dur la adresa loviturii de forţă date de USL: „Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dvs, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi. Astfel de acte au fost universal condamnate. A fost o zi neagră într-un mandat prezidenţial de altfel excelent şi va fi o zi neagră în istoria României, dacă se întâmplă acelaşi lucru şi aici.”

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.