Lipsa banilor, dorința de a avansa în carieră și nevoia de stabilitate pe toate planurile – personal, profesional și financiar – sunt doar câteva dintre motivele care îi determină pe tot mai mulți tineri să întârzie întemeierea unei familii și să aibă puțini copii sau chiar deloc. De ce nu vor tinerii copii? Sau de ce își doresc, dar la vârste înaintate? În continuarea Dosarului ZDI „România fără copii, țară fără viitor”, vă oferim, în acest episod, perspectiva a trei sociologi ieșeni asupra declinului natalității.
Am stat de vorbă cu prof.dr. Nicu Gavriluță, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, cu asist.dr. Vicențiu Gabor, de la Facultatea de Geografie și Geologie, precum și cu conf.dr. Ciprian Iftimoaei, director executiv adjunct al Direcției Județene de Statistică (DJS) Iași, pentru a înțelege mai bine cauzele pentru care tot mai mulți tineri aleg să amâne întemeierea unei familii.
De ce nu își mai doresc tinerii copii?
În prezent, presiunea socială asupra tinerilor de a deveni părinți este mult mai mică decât în trecut. Înainte, tinerii trebuiau să întemeieze o familie la o vârstă fragedă, iar lipsa unei familii era considerată un eșec personal și social. Astăzi, tinerii au mai multă libertate în a-și lua propriile decizii.
„În societatea prezentului, majoritatea părinților sunt mult mai înțelegători și susținători față de deciziile copiilor lor. Familia joacă mai degrabă un rol de sprijin decât unul de presiune, iar tinerii nu se mai simt obligați să se conformeze unor așteptări tradiționale privind momentul în care trebuie să devină părinți”, a declarat Vicențiu Gabor…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/romania-fara-copii-tara-fara-viitor-sociologii-ieseni-analizeaza-de-ce-amana-tinerii-intemeierea-unei-familii-astazi-copiii-nu-se-mai-cresc-doar-cu-lapte-cu-mamaliga–1748993.html