spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Romania a ratat iar calificarea din cauza gazonului marca Oprişan

- Advertisement -

“Naţional Arena” a costat 234 de milioane de euro, dar gazonul pus de fratele baronului de Vrancea a arătat mai prost decît unul de la judeţ u “Gama Verde”, firma lui Adrian Oprişan, a reuşit să “ofere” o nouă surpriză romanilor după “plaja” de la meciul cu Danemarca, din anul 2003 u presa franceză a comparat gazonul cu un cîmp de cartofi sau o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţă u Primăria Capitalei s-a grăbit să sară în apărarea lui Oprişan u firma care a construit stadionul crede că de vină au fost condiţiile meteo şi faptul că a fost programat prea repede un meci pe stadionul terminat de puţină vreme

Echipa naţională de fotbal a avut parte de un nou „cadou” din partea lui Adrian Oprişan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean şi al PSD Vrancea, Marian Oprişan, devenit în ultimii ani un adevărat baron al lucrărilor de amenajare, refacere şi întreţinere a terenurilor sportive din ţară. Adrian Oprişan a lucrat în construcţii în Italia şi s-a întors în Romania cu expertiza necesară refacerii stadioanelor. Pe unele le-a făcut ca la carte, cum a fost cazul stadionului Giuleşti, dar în multe alte cazuri a dat rateuri. După ce în 2003, partida dintre Romania şi Danemarca s-a jucat pe un teren care semăna cu o plajă, marţi seara, tricolorii pregătiţi de Victor Piţurcă au avut parte de un gazon foarte prost, care nu a rezistat sub crampoanele fotbaliştilor decît în primele cinci minute. Presa franceză a comparat gazonul cu „un cîmp de cartofi” sau cu „o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţă”. Gazonul pus de firma Gama Verde a condus din plin la ratarea calificării la Campionatul European de fotbal. Ironia sorţii face ca situaţia să fie identică cu cea din 2003. Atunci, naţionala Romaniei a ratat prezenţa la campionatul mondial din 2004 după ce a pierdut cu scorul de 2 – 5 jocul disputat cu Danemarca pe un teren nisipos pus tot de una dintre firmele lui Adrian Oprişan. Romania a reuşit astfel să-şi inagureze cel mai modern stadion din ţară, ce a costat 234 de milioane de lei, cu cel mai prost gazon din lume.

Romania a inagurat marţi seara primul stadion modern construit vreodată în ţara noastră. Deschiderea oficială a fost amînată după ce naţionala Argentinei a refuzat să vină la Bucureşti deşi avea un contract semnat în acest sens. FRF a decis să deschidă stadionul „Naţional Arena” cu ocazia meciului cu Franţa, ultima şansă a Romaniei de a ajunge la turneul final al Campionatului European 2012. 55.000 de romani au venit să vadă cu proprii ochi bijuteria construită în locul fostului stadion „Lia Manoliu”. Totul a fost la superlativ, dar aşa cum se întîmplă în Romania, ceva a stricat totul. Acel ceva l-a reprezentat gazonul pus de firma „Gama Verde”, societate condusă de Adrian Oprişan, fratele baronului Marian Oprişan. Încă de la primele şedinţe de pregătire, antrenorul Romaniei s-a plîns de starea gazonului. Lumea a crezut că totul se va rezolva pînă la ora meciului. Numai că peisajul în timpul meciului a fost grotesc. Brazdele de gazon au început să sară încă de la primele contacte ale jucătorilor. Pînă la final, gazonul a cedat complet, iar oficialii sînt speriaţi mai ales că în luna septembrie mai sînt programate cinci partide pe acest stadion – trei ale echipei Steaua – două în Europa League şi una în campionat, un meci al Oţelului Galaţi în Liga Campionilor şi un joc al Rapidului în Europa League.

„Cel mai bun gazon din ţară” s-a rupt în mii de bucăţi

Ziarul Financiar a prezentat ieri declaraţii constructurilor făcute în primăvara acestui an. Aceştia asigurau că totul va fi perfect la ora primului meci ce se va juca pe Naţional Arena. Că nu a a fost aşa, s-a văzut cu ochiul liber marţi seara. „Sub gazon există instalaţii de drenaj, de încălzire, de stropire la nivelul gazonului, abia peste vine stratul de gazon, care se poate pune chiar şi cu o săptămînă înainte”, spunea în luna martie Ştefan Monus, directorul coordonator al proiectului din partea joint-venture-ului Max Boegl – Astaldi, care a construit stadionul. Consorţiul format din firme cu origini în Germania şi Italia a subcontractat firma de construcţii Anconi din Bucureşti, iar firma bucureşteană a subcontractat mai departe firma Gama Verde din Focşani, special pentru montarea gazonului. Ieri, Adrian Oprişan nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere, dar firma constructoare a venit cu precizări. „Gazonul a fost pus proaspăt, însă datorită condiţiilor meteo şi a ventilaţiei necorespunzătoare, rădăcina gazonului nu a crescut suficient pentru a se ancora în stratul de nisip/pămînt. Oricum, nici UEFA nu recomandă ca un meci să aibă loc imediat după finalizarea lucrărilor în cadrul unui stadion. Primăria nu va mai plăti în plus pentru instalarea unui nou gazon”, a precizat pentru Ziarul Financiar Romeo Boţocan, director general Max Boegl România.

Presa franceză desfiinţează gazonul lui Oprişan

Egalul din partida Romania – Franţa a complicat soarta ambelor echipe în Grupa D. Romania a ratat în proporţie de 99 la sută calificarea la Euro, în timp ce Franţa îşi vede ameninţată prima poziţie de Bosnia, care s-a apropiat la un singur punct de naţionala condusă de Blanc. Rezultatul final a fost pus de aproape de toată lumea pe gazonul de pe Naţional Arena. „Pe un teren nedemn pentru o partidă internaţională de acest nivel, Franţa n-a putut mai mult de o remiză”, notează France Football. Ziarul Le Monde a văzut „gazon transformat într-un grotesc cîmp de cartofi”. „Gazon blestemat”, a titrat L’Express: „Sub crampoanele jucătorilor, gazonul s-a rupt, arătînd mai degrabă ca o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţe”. Metro France consideră că pe acest gazon „şi o echipă de liga a treia ar fi refuzat să intre”. Jucătorii romani şi antrenorul Victor Piţurcă s-au plîns la rîndul lor de proasta calitate a gazonului, dar Primăria Bucureşti, Federaţia Romană de Fotbal şi cei care au montat gazonul s-au grăbit să găsească vinovaţii în altă parte. Meciul de marţi seara a fost privit din tribune de mulţi microbişti focşăneni, printre aceştia aflîndu-se şi deputatul Angel Tîlvăr, care a urmărit meciul din tribuna VIP. În loja oficialităţilor nu s-au aflat şi alţi parlamentari vrînceni. În tribune s-au mai aflat preşedintele AJF Vrancea, Dan Dumitru, şi delegatul celor de la FC Panciu, Raul Cioran.

Nisipul cu Danemarca, completare în Ghencea şi la Timişoara

Adrian Oprişan a fost implicat din 2003 şi pînă în prezent în mai multe scandaluri legate de montarea gazonului pe mai multe terenuri de fotbal din ţară, unele plătite cu bani publici. În 2003, partida Romania- Danemarca s-a jucat pe un teren care avea iarbă pe doar cîteva zeci de metri pătraţi, restul suprafeţei semănînd cu o plajă. De lucrări s-a ocupat firma Construct Proget aparţinînd tot lui Oprişan. Prim-ministrul de la aceea vreme, Adrian Năstase a cerut corpului de control condus de Victor Ponta să controleze modul cum au fost efectuate lucrările. Cotidianul Romania Liberă a arătat că „Ponta a descoperit că firma lui Oprişan avea ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţii” şi îşi avea sediul într-un apartament din Focşani. Actualul şef al PSD declara atunci că Oprişan este singurul vinovat, deoarece tehnologia aplicată nu a ţinut cont de starea climatică din ţară”, scrie Romania Liberă. Şi acum toată lumea consideră că inagurarea primului stadion modern din Romania a fost umbrită de proasta calitate a gazonului. Cei 234 de milioane de euro investiţi în noua arenă nu au putut compensa felul în care a arătat gazonul la jocul cu Franţa. Primăria Capitalei s-a grăbit să sară în apărarea lui Oprişan spunînd că, de fapt, înţelegerea a fost ca terenul să se prezinte în condiţii optime la finala „Ligii Europa” care se va disputa în 2012, după cum notează Romania Liberă. Mai mult, sfîdînd evidenţa, primarul Oprescu a declarat că starea gazonului nu i s-a părut chiar atît de proastă. Firmele lui Adrian Oprişan au refăcut gazoanele şi pe stadioanele din Constanţa, Vîlcea, Turnu Severin sau Botoşani, dar unele proiectele s-au terminat cu scandal, aşa cum s-a întîmplat pe stadionul Ghencea sau la Timişoara, unde terenul a arătat total altfel decît se aşteptau reprezentanţii celor două echipe de Liga întîi, care se pregăteau pentru meciuri în cupele europene.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.