spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Robotul care poate salva vieti

- Advertisement -

CREATIVITATE… Cel mai apreciat proiect din cadrul Olimpiadei Nationale de Creativitate Stiintificã, Sectiunea Tehnologia Informației, a fost al celor doi elevi vasluieni: Gherghel Daria Antonia si Sopu Matei Alexandru, un proiect inedit care are la bazã un robot creat chiar de mâinile dibace ale unor copii de clasa a VI-a. Robotul care i-a impresionat pe cei mai aprigi profesori din comisie, a primit medalie de aur si premiul I.

Medalia de aur nu se câstigã atât de usor. În spatele zâmbetelor încãrcate de emotii, stau ore de muncã, stres, nopti nedormite, gânduri si sentimente nespuse. Asta ne-o demonstreazã elevii care s-au întors acasã cu premiul I si medalie de aur de la Olimpiada Nationalã de Creativitate Stiintificã. Cinci luni de muncã asiduã au adus o medalie de aur, o mândrie pentru acesti copii care si-au pus în practicã pasiunea si nu numai. Vasluiul chiar are cu ce se mândri. Cei care au pus bazele acestui proiect sunt Gherghel Daria Antonia si Sopu Matei Alexandru, care, fãrã sprijinul profesoarei Chiritescu Ana Carmen, n-ar fi reusit: „Ne-a ajutat când ne-a fost mai greu, niciodatã nu ne-a spus cã nu este bine. Ne-a dat idei si ne-a îndrumat. Ne-a spus ce sã mai adãugãm, ce sã mai scoatem”, au transmis elevii. Elevii studiazã la Școala Gimnazialã „Elena Cuza” Vaslui si roboticã la Centrul Județean de Excelențã Vaslui (CJEX). Matei studiazã roboticã de patru ani, iar Daria s-a apucat cu un an mai târziu, spunând cã s-a luat dupã Matei, nestiind cã îsi va descoperi pasiunea. Ideea a luat nastere de la profesia pe care o are tatãl lui Matei, acesta fiind pompier. Dorinta de a salva vieti si pasiunea pentru roboticã au creat un „Fire Fighter” cu senzori. „Recunosc, fãrã Daria nu as fi putut sã duc la bun sfârsit acest proiect. Ea este bunã la programare, iar eu sunt bun la mecanicã”, a spus Matei despre coechipiera lui. Acesti copii au creat un robot care poate detecta focul prin intermediul a trei senzori de foc. Robotul poate stinge focul cu ajutorul unei pompe si al unui servomotor care directioneazã apa cãtre foc. „Fire Fighter” se poate deplasa cãtre locul incendiului pe roti actionate de motoare. Scurgerile de gaze sunt detectate cu ajutorul unui senzor de gaz. Astfel, atunci când robotul detecteazã un incendiu sau o scurgere de gaze, acesta va alerta proprietarul prin trimiterea unui mesaj SMS si initierea unui apel telefonic. Robotul are o cartelã SIM în el, iar aceasta apeleazã automat proprietarul în caz de pericol. Practic, acest robotel este ca o masinã de pompieri, doar cã masina de pompieri nu are senzori de flacãrã.

Copii cu visuri mãrete

Ca orice copil care viseazã sã ajungã ceva, la fel si Daria cu Matei viseazã. Daria viseazã sã ajungã inginer NASA, iar Matei, inginer în mecanicã, pentru cã lui îi place partea de mecanicã, iar Daria e o bunã programatoare. „Ea a programat robotul, iar eu am pus în practicã ceea ce tine de cabluri, condensatori si tot ce tine de partea aceasta”, a mai spus Matei. La Suceava, au fost priviti cu invidie si superioritate de restul participantilor, pentru cã robotul nu pãrea sã aibã prea multe sanse, dar acesti copii le-au demonstrat tuturor cã ideea lor a fost demnã de locul I. Acest premiu îi va ajuta sã intre la liceu fãrã a mai trece prin testarea nationalã. Pot alege orice liceu din Vaslui, cu mentiunea cã au de ales între specializãrile de la profil real: „Noi vrem sã mergem la matematicã-informaticã”, au spus elevii. „Ne-am fi dorit sã mergem si la etapa internationalã, dar fiind juniori, nu putem. Mai avem de asteptat. Pentru anul urmãtor, vrem sã facem un robot mai mare, sã aibã o capacitate mai mare. Acesta mic este potrivit pentru case, mai ales în bucãtãrii pentru cã acolo se gãteste, iar un robot mare ar fi potrivit pentru restaurante. Dorim sã mai schimbãm ceva la el. Acum functioneazã cu baterii, baterii care sunt sub el, iar dacã el trece prin foc, nu e în regulã, plus cã noi aruncãm bateriile când se terminã si, ca sã evitãm poluarea, vrem sã facem panou solar pentru el”, au mai spus acestia. „În ochii lor de copii, nu realizeazã cât de mult au fãcut. Ei nu au simtit stresul, presiunea, orele de muncã si emotiile, cum le-am simtit noi, pãrintii lor”, a transmis mama Dariei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.