spot_img
12.3 C
Vaslui
07-nov.-2024
spot_img

Ritli Ladislau: Legea sănătăţii este a doua ca importanţă după Constituţia ţării; nu ne permitem să fim superficiali

- Advertisement -

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a declarat, sâmbătă, la Oradea, că se lucrează intens la noua lege a sănătăţii, apreciind că este a doua lege ca importanţă după Constituţia ţării.

„Noi suntem extrem de prudenţi, asta e adevărat. Pentru că este eşecul din decembrie care nu vrem să se repete, această lege trebuie să fie foarte profundă. Repet cuvintele profesorului Astărăstoae: Legea sănătăţii este a doua după Constituţia ţării, deci nu ne permitem să fim superficiali,” a declarat Ritli, într-o conferinţă de presă susţinută alături de viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia, preşedinta Consiliului Reprezentanţilor Unionali din UDMR.

Ministrul a precizat că pentru noua lege există un serviciu condus de un secretar de stat, un program de consultări publice, cu peste 32 de instituţii, cu un program săptămânal riguros, dezbaterile fiind postate şi pe site-ul ministerului, consultări având loc chiar şi cu comisia de specialitate din parlament.

Biro Rozalia a dorit să menţioneze că din punctul de vedere al UDMR, decât să apară o lege a sănătăţii care se adoptă foarte repede, este mai bine să existe o consultare foarte largă, cu specialişti români şi internaţionali, foarte bine fundamentată. „Într-adevăr, trebuie reformă în domeniul sănătăţii. Este mai bine însă să avem încă o lună-două de analiză şi dialog decât să adoptăm ceva care după aceea are neajunsuri. Aceasta a fost poziţia UDMR-ului de la început. Aceasta este şi în continuare. Cât se poate de repede, da, dar nu oricum. Nu ne permitem să ne jucăm,” a subliniat Biro Rozalia.

Preşedinta CRU a opinat că nu există în Europa un alt ministru al sănătăţii care să-şi fi luat o sarcină atât de mare precum ministrul bihorean Cseke Attila când a descentralizat spitalele, – 370 din 435 – lucru pe care l-a calificat drept „un act de curaj”.

Reforma în sănătate va continua, a precizat ministrul Ritli, care a anunţat câteva măsuri pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale primare şi faptul că s-a finalizat pachetul de bază revizuit. Ministerul se va ocupa în acest an de sistemul de coplată, care nu este aplicabil tehnic momentan şi va continua descentralizarea spitalelor.

Potrivit ministrului, anul acesta s-au alocat cu 15% mai mulţi bani decât în 2011 pentru medicina primară care se reflectă în creşterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei; ministerul a ridicat restricţia privind limitarea numărului de bolnavi consultaţi de medicul de familie pentru bolnavii cronici (aceştia nu vor intra în calculul celor 20 de consultaţii/zi) şi s-a luat măsura de reducere a duratei de spitalizare pentru anumite afecţiuni.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.