spot_img
11.3 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Risipa de bani publici: Sistem informatic de 100.000 euro abandonat de autoritati

- Advertisement -

Cel mai bun exemplu de risipa a banului public este dat de autoritatile din Botosani. In urma cu cinci ani s-au investit peste 100.000 de euro din banii publici pentru a crea un sistem informatic super-performant prin care prefectul si reprezentantii institutiilor sa comunice cu autoritatile locale din judet. Banii au fost cheltuiti pana la ultimul cent, aparatura a fost montata in institutii si primarii, insa dupa ce s-a facut proba sa se vada ca functioneaza, niciodata nu a mai fost folosita. Concret, cu ajutorul aparaturii de o suta de mii de euro, primarii din judet au posibilitatea sa sustina video-conferinte cu prefectul sau sefii de institutii, fara a mai fi nevoiti sa se deplaseze la sedintele de la Botosani.

In 2008, Prefectura, in parteneriat cu mai multe primarii din judet, a implementat un proiect care a fost finantat prin intermediul Fondului de modernizare pentru dezvoltarea administratiei la nivel local III-IV, linia de buget PHARE RO 2005/017-553.01.03.06 – BT 241. Acest proiect a avut o valoare totala de 105.000 euro, din care 94.500 euro (90 la suta) a reprezentat valoarea finantarii din partea Uniunii Europene.
Obiectivul general era imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor oferite de administratia publica.
De asemenea, proiectul viza cresterea gradului de absorbtie a finantarilor externe si interne in cadrul administratiei publice, modernizarea infrastructurii de comunicatii intre administratiile publice participante la proiect prin implementarea unei retelei de tip VPN – Retea Virtuala Privata si transferul de expertiza si exemple de buna practica prin parteneriatul dintre administratiile publice din localitatile participante la proiect.
Acest sistem VPN a functionat o perioada iar prefectii de atunci au precizat ca era foarte util in ceea ce priveste colaborarea cu primarii.
„Proiectul a fost inceput in 2006 si a fost finalizat in 2008. A fost folosit in acea perioada. Sunt niste costuri de intretinere dar nu vorbim de niste sume mari. Este un abonament pe care il percepe Romtelecom. Ei au venit cu o noua oferta de imbunatatire si de extindere a serviciilor. A fost un proiect de peste 100.000 de euro. Au fost fonduri europene si o cota foarte mica de cofinantare”, a precizat fostul prefect Gheorghe Sorescu.
„Eu faceam saptamanal sedinte cu primarii si chiar a fost util acest sistem VPN. Este un proiect realizat cu fonduri europene si care ajuta foarte mult, atat autoritatile judetene, cat si cele locale”, a afirmat fostul prefect Cristian Roman.
In ultimele luni, acest sistem nu prea a mai fost folosit. Pe de o parte, prefectul nu a mai programat prea multe sedinte cu primarii, iar pe de alta parte, multe dintre primarii nu si-au mai platit abonamentele catre Romtelecom.
„Voi solicita fiecarei primarii sa ne precizeze in ce stadiu este acest sistem. Daca este functionabil, daca si-au platit abonamentele. Am inteles ca sunt primarii care nu au mai platit acel abonament si sistemul nu poate fi folosit. Le voi solicita sa isi achite toate restantele si vom relua acele videoconferinte”, a declarat prefectul Costica Macaleti.

Reprezentantii firmei Elsaco Electronics, cea care a montat acest sistem VPN, spun ca nu au fost probleme in ceea ce priveste functionarea. „Nu am avut reclamatii cu privire la faptul ca sistemul nu functioneaza sau sunt alte probleme. Este un abonament care trebuie platit catre Romtelecom si, din cate am inteles, sunt primarii care au restante”, a precizat Doru Popa, reprezentantul firmei Elsaco.
Cat priveste primarii, parerile sunt impartite. Unii spun ca este util un astfel de sistem deoarece primesc informatii utile atat de la prefect cat si de la reprezentantii unor institutii precum ISU, APIA sau Directia Agricola. „Sistemul este functional. Am platit abonamentul catre Romtelecom. Este in jur de 200-300 de lei. Nu putem spune ca este o suma foarte mare, astfel incat sa nu poata fi platit de catre o primarie”, a spus Gheorghe Iacob, primarul comunei Rachiti.

In schimb, alti primari considera ca acest sistem VPN nu a avut un efect prea mare in ceea ce priveste dezvoltarea administratiei locale. „Sunt anumite informatii pe care le primim la aceste videoconferinte. Mai vin unii directori dar nu pot spune ca rezolvi anumite probleme la videoconferinta. Tot trebuie sa mergi la Botosani cand ai o problema”, a spus Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.