spot_img
12.1 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Rezolvarea unor situatii problemã pentru profesorii care vor sã devinã directori de scoalã!

- Advertisement -

MANAGEMENT EDUCATIONAL… Profesorii care vor participa la concursul pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct din unitãtile de învãtãmânt preuniversitar vor avea de rezolvat o situatie problemã în cadrul interviului. Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a publicat pe site o listã cu 45 de situatii ipotetice cu care se pot confrunta în activitate. Iatã câteva exemple: „Elevii absenteazã frecvent de la cursuri, fiind retinuti în familie pentru diverse activitãti. Ce mãsuri puteti dispune, în calitate de director, pentru schimbarea situatiei?”; „Unitatea scolarã pentru a cãrei functie de conducere candidati are un numãr semnificativ de elevi capabili de performantã. Care sunt modalitãtile prin care echipa de conducere poate face ca scoala sã rãspundã mai bine nevoilor acestor elevi?”; „Vi se aduce la cunostintã faptul cã pe site-urile de socializare au apãrut filme/fotografii cu imagini dintr-o clasã a scolii dvs. în care elevii folosesc un limbaj licentios si manifestã agresivitate simulatã. Cum procedati în aceastã situatie?”.

În județul Vaslui, 114 cadre didactice au trecut de proba scrisã si urmeazã sã participe la interviu. Printre acestia se numãrã si directorii Cãtãlin Ignat si Narcis Aprodu de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”, Ramona Pavel de la Liceul cu Program Sportiv, Alexandru Filip de la Colegiul Economic „Anghel Ruginã”, Cezarina Mihaela Scutaru de la Liceul „Emil Racovitã”, Oana Caterina Hosofschi și Ovidiu Lisievici de la Liceul „Ion Mincu”, Mirela Anca Suhan si Ina-Clara Vlad de la Liceul „Stefan Procopiu”. Proba de interviu este programatã sã se desfãsoare în perioada 15 noiembrie-8 decembrie, va avea o duratã de 60 minute pentru fiecare candidat si va fi structuratã astfel: etapa I – pentru sustinerea prezentãrii candidatului si a strategiei de dezvoltare a unitãtii de învãtãmânt – maximum 25 minute; etapa a II-a – pentru pregãtirea si prezentarea modalitãti de rezolvare a situatiei-problemã – maximum 20 minute; etapa a III-a – pentru rezolvarea sarcinii de lucru repartizatã pentru evaluarea competentelor digitale – maximum 15 minute.

Viitorii directori trebuie sã stie sã foloseascã unele formule din Excel

Radu Szekely, consilier al ministrului Educației, a anuntat în cadrul unui interviu cã în cadrul interviului se va „evalua, totodatã, capacitatea sau abilitatea de a produce un text, oricare ar fi el acum, într-un document word, de a-l salva, de a-l atașa unui e-mail și de a-l transmite comisiei în acest format”. Acesta a precizat cã vor fi urmãrite competențele tehnice: „Comisia va evalua competențele tehnice efectiv, nu ceea ce scrie în acel document, atât doar cã se va evalua și scrierea corectã, adicã scrierea corectã cu diacritice și așa mai departe, dar doar din perspectiva formei de data aceasta, nu a conținutului”. „Nici nu este timp si nu este scopul acestei probe sã evalueze competențe de elaborare de documente școlare”, a punctat Radu Szekely. Candidatii trebuie sã stie sã foloseascã unele formule din Excel, precum realizarea unei sume, generarea unui grafic, dupã cum a subliniat Radu Szekely: „În ceea ce priveste formatul, va fi fie format Word, fie Excel în care li se va cere sã introducã niste date similare celor pe care le-au avut la proba scrisã și sã foloseascã niște formule din Excel pentru a realiza o sumã, un procentaj, sã genereze un grafic din acele date, și la fel, sã salveze documentul, sã-l transmitã comisiei.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.