spot_img
6.7 C
Vaslui
09-nov.-2024
spot_img

Revolutia de la Negresti (video)

- Advertisement -

MOBILIZARE Cadrele medicale negrestene împreunã cu populatia orasului dar si cu cea din localitãtile din zonã au sustinut o actiune de protest în vederea mentinerii spitalului si împiedicarea reprofilãrii acestuia în centru pentru bãtrâni. De la protest nu au lipsit nici jandarmii care au împiedicat protestatarii sã blocheze DN15.

Încã de la orele 10, ieri, negrestenii împreunã cu cadrele medicale s-au adunat cu mic cu mare sã sustinã actiunea de protest menitã sã convingã ministerul sã renunte la ideea de reprofilare a spitalului. A existat si o actiune premergãtoare protestului prin care s-au strâns semnãturi din partea populatiei dar si a personalului din spital, pentru a se întãri ideea de respingere. Cu totii s-au organizat si s-au adunat în fata spitalului, înzestrati cu pancarde si fluiere, dupã care s-a fãcut turul orasului prin care s-au scandat replici precum “Noi nu cedãm spitalul!”, “Spitalul e al nostru!”, etc. Apoi s-au oprit în fata primãriei, unde asteptau autoritãtile locale în frunte cu primarul orasului Ioan Cozma si viceprimarul, Neculai Cozma.

“Am înaintat la guvern raportul de necesitate al acestui spital, care contine sprijinul a 13 primãrii din jurul Negrestiului, si sunt sperante cã spitalul nostru nu se va numãra printre spitalele reprofilate.”, a declarat Ioan Cozma. Tot în fata primãriei, a fost înmânatã primarului lista cu semnãturile strânse, dar si cu bolile care pot fi tratate în spitalul din Negresti, cu scopul ca acestea sã ajungã în mâinile prefectului judetului, lucruri care de asemeni resping ideea de renuntare la acest spital.

“Dacã spitalul se închide, atunci trebuie fãcut un alt cimitir”

Printre multimea adunatã au predominat persoane în vârstã care depind de îngrijirile medicale ale acestui spital.Teama cã vor rãmâne fãrã spital i-a împins sã se adune si sã riposteze, deoarece le-ar veni foarte greu sã meargã sã se trateze la spitalul din Vaslui. “Dacã ni se închide spitalul, atunci cu sigurantã trebuie fãcut un alt cimitir, suntem condamnati sã murim.”, a declarat Gheorghe Doru prezent la protest. “Dupã ce am functionat zeci de ani în conditii insalubre, fãrã cãldurã, fãrã medicamente, acum, când avem un spital curat si cu echipamente ultramoderne, vor sã îl închidã. Lucrez de 29 de ani în acest spital, iar acum, unde mã duc?” a declarat Elena Tãnãsucã, asistent medical.

“Dacã ne reprofileazã spitalul, iesim din nou în stradã”

Cu toate cã autoritãtile locale si managerul spitalului au fãcut toate demersurile posibile pentru ca acest spital sã nu fie reprofilat, ei se asteaptã ca aceste actiuni sã nu fie destul de convingãtoare pentru schimbarea deciziei ministrului sãnãtãtii. Dacã se va întâmpla acest lucru, ei amenintã cã vor iesi din nou în stradã.”Dacã aceastã problemã nu se rezolvã, vom iesi din nou în stradã în numãr mult mai mare. Acest spital trebuie sã rãmânã spital si suntem hotãrâti sã nu renuntãm.”, a declarat Cristi Popa, angajat spital.

În coasta cui stau spitalele?

Autoritãtile sanitare vasluiene criticã maniera în care doreste Ministerul Sãnãtãtii sã facã economie la buget prin reprofilarea unor spitale în azile de bãtrâni. Unele voci sustin cã, în cazul în care se va aplica aceastã formulã, sãnãtatea vasluianã ar putea sã se “îmbolnãveascã” si mai rãu. Practic, pacientii din zonele rãmase fãrã spitale vor migra cãtre spitalele mari, ceea ce nu înseamnã de fapt cã se face vreo economie.

Desfiintarea spitalelor din Negresti si Tutova din judetul Vaslui si transformarea lor în azile de bãtrâni au stârnit reactii din partea autoritãtilor locale. Desi spun, în cor, cã nu va iesi nimic bun din aceastã combinatie, rãmâne de vãzut ce va stabili Ministerul Sãnãtãtii pânã la urmã.

Presedintele Colegiului Medicilor Vaslui, dr. Mircea Zavate, considerã cã nu se vor obtine rezultate prea bune în urma acestei transformãri ale unitãtilor spitalicesti, întrucât toatã cazuistica va fi preluatã de Spitalul de Urgentã Vaslui, ceea ce va duce la si o mai mare supraaglomerare a sectiilor spitalului. “Nu cred cã se vor obtine rezultate bune, dacã aceastã restructurare a spitalelor va avea loc. Dacã Spitalul din Tutova si cel din Negresti îsi pãstreazã activitatea, dispar conducerile si o serie de angajati TESA. Va fi nesemnificativ, fatã de ceea ce pierd aceste unitãti, în ceea ce priveste administrarea fondurilor. Nu va creste calitatea actului medical, ci va creste aglomeratia. În judetul Vaslui, Spitalul de Urgentã va prelua toatã cazuistica de la Negresti. Problema este ce se va întâmpla cu medicii de acolo. Doctorul Vasiliu are prelungire, poate iesi la pensie, dar ce facem cu Nizar Bitar? Nu avem unde sã-l trimitem, pentru cã se aflã în plinã activitate. Spitalul orãsenesc este nou; din punct de vedere al spatiului de cazare si al circuitelor, aratã chiar mai bine decât Spitalul de urgentã Vaslui, plus cã are si dotãri noi. Cu ce stã prost? Cu personalul, au prea putini medici, însã faptul cã vor sã-l facã azil nu va influenta în bine starea de sãnãtate a populatiei. Era adevãrat cã tot ce era urgentã era dirijat cãtre SJU Vaslui sau cãtre clinicile din Iasi. Dar era un numãr foarte mare de cazuri cronice, care ajungeau la noi gata investigate. Sã nu mai vorbim despre impactul social care va fi prost; se vor pierde locuri de muncã.”, a precizat dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui. În schimb, conducerea DSP Vaslui spune cã nu prin proteste si iesiri în stradã se rezolvã lucrurile, asa cum au ales sã facã reprezentantii Spitalului Orãsenesc din Negresti. “Nu-i vãd rostul, nu asa se rezolvã problemele, ci analizând cu factorii de decizie. Stiu cã s-au fãcut demersuri pentru mentinerea spitalelor, sã nu fie transformate în azile de bãtrâni. Ministrul Sãnãtãtii spunea cã nu este bãtut în cuie; în cazul în care spitalele vor primi finantare de la Consiliul Local, ar fi mentinut statutul de spital. În cazul în care, totusi, aceastã reorganizare va avea loc, atât personalul existent în aceste unitãti spitalicesti, cât si aparatura medicalã vor fi dirijate cãtre alte institutii sanitare.”, ne-a declarat Victor Popovici, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.

Pacientii rãmân aceiasi!

Mãsura comasãrii spitalelor nu va produce mare economie, asa cum s-ar crede, întrucât pacientii rãmân aceiasi, considerã reprezentantii CJAS Vaslui. “Pânã nu se stabileste clar prin legislatie ce anume se va întâmpla cu aceste unitãti, CJAS Vaslui deruleazã în continuare contractele cu acesti furnizori medicali. În momentul când se va aproba transformarea celor douã spitale de la Negresti si de la Tutova în cãmine de bãtrâni, sumele se retrag automat si rãmân la dispozitia CNAS. Este posibil ca aceste fonduri sã fie dirijate cãtre celelalte spitale, însã pânã nu sunt transformate, se aflã în relatii contractuale cu CJAS Vaslui. Din punctul meu de vedere, nu se face o prea mare economie, întrucât pacientii rãmân aceiasi, iar sumele pentru cele douã spitale vizate sunt foarte mici, în comparatie cu spitalele de urgentã. Pentru Spitalul Orãsenesc Negresti, bugetul lunar este de 3,7 miliarde de lei, în timp ce pentru Spitalul Tutova sunt alocati 2,74 miliarde de lei lunar. În ceea ce priveste finantarea Spitalului de Copii Bârlad, este posibil ca acesta sã treacã la Spitalul de Adulti Bârlad.”, ne-a declarat Mihaela Chitariu, director adjunct al CJAS Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.