• circa 300 de salariati au participat ieri la protestul din fata Prefecturii • sindicalistii si-au exprimat dezamăgirea fată de nivelul de trai, fată de dezinteresul guvernantilor si fată de noile prevederi din contractul colectiv de muncă • prefectul a discutat cu liderii protestatarilor dar n-a iesit si în fata multimii • acest lucru l-a costat, protestatarii taxîndu-i „indiferenta“ •
Gălăgie multă, ieri, în fata Prefecturii. N-au fost protestatari pe cît si-au dorit liderii, pentru că s-au adunat cam 300 de oameni din circa 800 cîti fuseseră luati în calcul, dar au strigat cît să se facă auziti în tot centrul orasului si să se simtă „vuvuzelele“ lor si în sala de sedintă unde se purtau discutiile între conducerea Prefecturii, ITM si protestatari.
„Mă simt umilită si nu stiu cum să le cer elevilor să învete“
Desi ora de întîlnire din fata Prefecturii era 12.45, protestatarii au ajuns la locul cu pricina putin mai devreme si de cum s-au instalat au început larma. Flancati de o parte si de alta de zeci de jandarmi, dotati cu căsti în urechi si statii prin care purtau dialoguri, ba era părtasă la grevă si o utilitară a Pompierilor care ar fi intervenit în caz că se încingeau prea tare spiritele, protestatarii s-au întrecut în sloganuri tăiaose. Si dacă din gură ziceau ce le trecea prin minte, zicerile de pe pancartele fluturate în frigul caracterizat de cele cîteva grade cu minus erau parcă mai tăioase ca pînă acum: „Bogatii ajunsi la putere îi umilesc pe cei săraci“, „Stopati politizarea“, „Codul Muncii nu trebuie schimbat“, „Traian Băsescu un Garcea al politicii românesti“, „Nu vă mai lăsăm să vă bateti joc de vietile noastre“ si multe altele. Huiduielile au fost si ele la mare înăltime, acompaniate fiind de tobe si fluiere. După precizări făcute de către liderii celor cinci confederatii sindicale venite la protest, în fata oamenilor a venit o profesoară care a spus că batjocura de care au parte cadrele didactice le determină pe acestea să fie neputincioase în fata elevilor. „Mă simt umilită de către acesti guvernanti. Intelectualii români sînt umiliti! Ce să le spunem noi copiilor, cum să îi îndemnăm să învete, cîtă vreme nu avem nici un avantaj de pe urma cărtii? Am venit putini la acest protest, dar supărări au foarte multi dintre noi. Uitati-vă pe străzi, să vedeti lumea – e totul negru, la propriu si la figurat!“. Protestatarii s-au rînduit la microfon, în vreme ce liderii de sindicat au mers la discutii cu prefectul Mihai Archip, subprefectul Vasile Sendrea si seful ITM, Ioan Popescu.
„Oare de ce nu vor copiii României să crească?“
După un schimb de amabilităti de la începutul întrevederii, cele două părti au demarat discutiile. Prefectul i-a ascultat pe rînd pe liderii de sindicat si la final a căutat să le prezinte punctul său de vedere. Spre deosebire de alte runde de negocieri, de data aceasta discutia a fost mai scurtă, recunoscîndu-se că problemele reclamate nu-si pot găsi rezolvarea la Prefectură. Angela Tofan, reprezentanta angajatilor din Spitalul Judetean a precizat că dacă guvernantii îti vor păstra atitudinea de nepăsare fată de Sănătatea românească, tara riscă să rămînă fără specialisti: „Se vrea ca specialistii să plece din tară si oamenii să moară. Si vom pleca dacă altă solutie nu există în tara noastră. Dar vom pleca plîngînd pentru că «acasă» si-au bătut joc de noi“. Puncte de vedere „sensibile“ au avut si reprezentantii Educatiei. Liderul Gabriel Ploscă a vorbit despre lunga listă a nemultumirilor dăscălimii, inclusiv cele ce vizează neaplicarea hotărîrilor judecătoresti care prevăd acordarea unor drepturi salariale oprite ilegal, în vreme ce secretarul general Gabriela Grigore i-a prezentat prefectului o întîmplare la care a fost martoră. „Am vorbit cu o fetită de cinci ani si am întrebat-o ce vrea să se facă atunci cînd va creste mare. Si mi-a spus că ea nu vrea să crească! Mi-a spus că oamenii mari sînt tristi si aproape că i-au dat lacrimile! Oare de ce nu vor copiii României să crească?“. Opiniile liderilor de sindicat au fost prezentate pe rînd, timp în care de afară răzbeau fluierături si huiduieli. Ioan Zaharia a spus că dacă noul Cod al Muncii va trece de votul guvernantilor, „oamenii vor ajunge să muncească precum Ion la popă“. Prefectul s-a arătat ca de fiecare dată împăciuitor în astfel de situatii si le-a dat oamenilor de înteles că nu are el puterea de a rezolva lucruri care se stabilesc la nivel de guvernanti si premier. Pe rînd a căutat să arate părtile bune ale actului atît de contestat, după care a dat asigurări că plîngerile protestatarilor nemteni vor ajunge la Bucuresti. S-au salutat respectuos si atît a fost. Pentru că n-a venit si în fata multimii înghetate si mînioase, protestatarii l-au criticat aspru. „Domnule prefect, n-ati avut bunul simt să ne salutati! Nu vă omoram, nu vă înjuram! Voiam să ne vedeti deznădejdea de pe fete! Dar sînteti ca toti ceilalti, care s-au văzut pe functii – i-am ales: patru ani se văd stăpîni!“. De la ora 14, protestatarii au spart rîndurile si s-au îndreptat spre casele lor.