VESTI BUNE…Femeile de serviciu, bucãtãresele, fochistii, paznicii etc. care lucreazã în unitãtile de învãtãmânt din România si care de ani de zile luptã pentru a-si câstiga drepturile, vor beneficia în sfârsit de sporuri. Vestea le-a dat-o ministrul Învãtãmântului, prezent la Vaslui în aceastã sãptãmânã. Chiar dacã aceastã categorie socio-profesionalã nu reprezintã o prioritate a sistemului educational, totusi sunt o verigã fãrã de care sistemul nu poate da înainte. „Ne-ar prinde bine o mãrire. Dupã 30 de ani de muncã, din care 21 de ani ca femeie de serviciu aici la Scoala numãrul 3, rãmân în mânã cu 660 de lei” a spus una din miile de femei de serviciu din scolile românesti.
De-a lungul anilor situatia materialã gravã a muncitorilor necalificati, fochistilor, paznicilor, îngrijitorilor etc., i-a determinat sã încerce sã îsi facã dreptate pe diverse cãi. Principalele nemultumiri sunt generate de salariile umilitoare. Este binecunoscut faptul cã aceastã categorie socio-profesionalã, împreunã cu un numãr semnificativ de cadre didactice, trãieste la limita de jos a subzistentei. Asta desi volumul de muncã prestat este depãsit în mod constant, nefiind recompensati în niciun fel. Totodatã, personalul nedidactic nu beneficiazã de sporurile cuvenite, sistemul educational confruntându-se periodic cu valuri de demisii sau cu cereri de intrare în concediu fãrã platã, cu scopul plecãrii în strãinãtate pentru o perioadã determinatã. Ultimul protest al cadrelor nedidactice a avut loc în luna decembrie a anului trecut. Atunci ei au solicitat Parlamentului si Guvernului adoptarea, în regim de urgentã, a unor mãsuri pentru remedierea situatiei, cum ar fi: instituirea unor dispozitii derogatorii astfel încât personalul nedidactic din învãtãmânt sã poatã beneficia de sporul pentru munca prestatã peste durata normalã a timpului de lucru si în zilele de repaus sãptãmânal, de sãrbãtori legale si în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, nu se lucreazã, în cadrul schimbului normal de lucru; modificarea grilei de salarizare pentru personalul nedidactic, astfel încât sporul de vechime sã nu mai fie inclus în salariul de încadrare (pentru a se elimina aplatizarea grilei si a exista o diferentã între personalul nedidactic cu vechime micã si cel cu vechime mai mare în învãtãmânt – s-a ajuns în prezent în situatia aberantã în care o îngrijitoare cu 15-20 de ani vechime are acelasi salariu cu o îngrijitoare debutantã, acesta fiind salariul minim brut pe tarã garantat în platã); aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru conditii periculoase sau vãtãmãtoare personalului din sistemul de învãtãmânt, si altele. De asemenea, de-a lungul anilor a fost dusã si o luptã pe diferite site-uri de socializare, fiind create o serie de petitii on-line în acest scop. Una dintre ele „Petitie contra discriminãrii personalului nedidactic din învãtãmânt” cerea urmãtoarele: “Personalul nedidactic din învãtãmântul românesc care asigurã buna desfãsurare a învãtãmântului în conditii normale de curãtenie, de întretinere a utilitãtilor din scoli, licee si universitãti, nu are aceleasi drepturi ca si ceilalti membri de sindicat din învãtãmântul românesc. Dorim drepturi egale pentru toti membrii de sindicat din învãtãmânt.”
„Din 2008 avem acelasi salariu”
„Ne-ar prinde bine o mãrire pentru cã din 2008 avem acelasi salariu. Dupã 30 de ani de muncã, din care 21 de ani ca femeie de serviciu aici la Scoala numãrul 3, rãmân în mânã cu 660 de lei. Pe noi, cei care facem parte din pãtura de jos, nu ne bagã nimeni în seamã.”, a declarat Mânzat Elena.
„Avem un salariu de mizerie”
„O colegã are 10 ani vechime si câstigã mai mult ca mine. Nu este vina ei dar nu cred cã este normal ca cei angajati noi, care presteazã aceeasi muncã, sã câstige cât un om cu o vechime de 30 de ani. Avem un salariu de mizerie, mai ales cã în urmã cu câtiva ani ne-au tãiat si sporurile si 25 %. Dacã profesorii au primit înapoi banii, pe noi, femeile de serviciu nu ne-a bãgat nimeni în seamã. Ar fi bine sã primim aceste sporuri pentru cã promisiuni am tot primit.”, a declarat Grigore Carmen.
Ce spune ministrul
Desi pânã în momentul de fatã nu existã o certitudine cu privire la acordarea acestor sporuri, Sorin Mihai Cîmpeanu aduce putinã sperantã în cazul personalului nedidactic. “Dupã prima zi de la preluarea mandatului a trebuit sã sustin bugetul Educatiei în Parlament. Cu aceastã ocazie am sustinut necesitatea identificãrii resurselor financiare pentru acordarea de sporuri pentru personalul nedidactic, personal care nu beneficiazã de cresteri salariale de 5% în luna martie, respectiv 5% la începerea viitorului an scolar, asa cum beneficiazã personalul didactic si didactic auxiliar. O estimare la nivel national se înregistreazã la suma de 100 de milioane de lei. Deoarece bugetul Educatiei poate fi rectificat într-un anumit moment, pânã atunci, cu sprijinul inspectoratelor scolare judetene cu privire la încadrarea în buget, sperãm sã identificãm acele resurse financiare care sã poatã fi directionate cãtre acordarea sporurilor pentru personalul nedidactic.”, a declarat Sorin Mihai Cîmpeanu. (Andreea Atasiei)