Potrivit Revistei Nature, Victor Ponta ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat, publicată în 2003. Analiştii citaţi de Nature spun că premierul ar trebui să demisioneze.
UPDATE: La sosirea în țară după o vizită în Austria, primul-ministru Victor Ponta a susținut, aseară, o conferință de presă. În cadrul acesteia, premierul a făcut un bilanț al vizitei sale în Austria, menționând întâlnirile pe care acesta le-a avut cu oamenii de afaceri austrieci.Despre subiectul plagiatului, Victor Ponta a declarat că: „Bãnuiesc cã nu are nimeni nicio surprizã din acest punct de vedere, cã președintele Bãsescu trei zile la rând a dat mesaj prietenilor sãi și domnului Funeriu sã scrie în America. E în regulã, sunt gata sã mã supun la orice fel de verificare. Am înțeles – și mi s-a pãrut totuși un pic jenant -, cã am plagiat un profesor, domnul Diaconu, care a scris Prefața lucrãrii mele. Este totuși ciudat sã plagiezi pe cel care ți-a scris Prefața. Dincolo de asta, vã dau un rãspuns politic: Tot o sã merg la Consiliul European, ca sã înțeleagã domnul președinte Bãsescu.”Întrebat dacã va apela la un punct de vedere al Academiei Române, Ponta a rãspuns: ”Eu totuși nu sunt la nivel de Academie. Am scris și eu o lucrare la care domnul Diaconu mi-a scris Prefața. Nu cred cã este o surprizã pentru nimeni. Iar rãspunsul meu este foarte clar: Mã duc pe 28 la Bruxelles”.“Faptul cã teza mea, care se ocupã de Curtea Penalã Internaționalã, reprezintã o preocupare pentru revista Natura este un lucru care trebuie sã recunoașteþi cã este cel puțin comic. Curtea Penalã Internaționalã a fost înființatã prin Tratatul de la Roma în 1998. Eu am fãcut parte din comisia pregãtitoare de la New York și am început sã scriu în 1999, deci la un an dupã. Dacã asta este o problemã de Naturã, nu pot decât sã spun cã sper cã nu am prejudiciat mediul ambiant și natura foarte tare. (…) Acum ce sã fac, rãspund în fața marii adunãri naþionale”, a conchis Ponta.”Nature este revista unde dă domnul Funeriu interviuri. Nu am înțeles unde sunt pasajele plagiate”, a mai declarat premierul.
Marius Andruh: „Evidenţa plagiatului este copleşitoare”
Prestigioasa revistă Nature a anunţat, ieri, că premierul Victor Ponta şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Potrivit articolului, revista Nature a văzut documente care arată că actualul premier a plagiat mai mult de jumătate din lucrarea sa de doctorat despre Tribunalul Penal Internaţional. Nature susţine că pasaje masive din această lucrare au fost preluate din lucrările lui Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu. „Evidenţa plagiatului este copleşitoare”, a apreciat Marius Andruh, preşedintele consiliului pentru recunoaşterea diplomelor universitare. „Chestiunea trebuie în mod evident cercetată în continuare”, a declarat pentru Nature Vlad Perju, director la “Clough Center for the Study of Constitutional Democracy” de la Boston College, în Chestnut Hill, Massachusetts. Potrivit revistei, analiştii politici apreciază că dacă acuzaţiile la adresa lui Ponta se vor dovedi a fi substanţiale, premierul român ar trebui să demisioneze. Revista Nature mai arată că Ponta şi-a publicat, ulterior, doctoratul, în 2004, co-autor fiind un doctorand al actualului premier, Daniela Coman. Îndrumătorul de doctorat al lui Ponta a fost Adrian Năstase. Potrivit prestigioasei publicaţii, guvernul precedent a făcut eforturi pentru a face sistemul de educaţie din România mai transparent şi competitiv. Acveste planuri au întâlnit însă „opoziţia feroce” a estabilishmentului academic, iar măsurile au fost relaxate „substanţial” de către noul executiv. Membrii elitelor post-comuniste – inclusiv foşti politicieni – au fost lacomi să acumuleze titluri ştinţifice, mai scrie Nature. Unele universităţi, private sau de stat, s-au transformat în fabrici de diplome, spun criticii citaţi de publicaţia menţionată. „Aproape că ar putea să-ţi fie milă de aceşti oameni, care au bani şi putere şi acum tânjesc după recunoaştere intelectuală”, a declarat pentru Nature Paul Aligică, de la Universitatea George Mason, din Virginia. Evenimentul Zilei se află în posesia lucrării de doctorat a preşedintelui PSD, precum şi a lucrării din care se pare că a plagiat.
Frankfurter Allgemeine Zeitung – 130 de pagini au fost preluate din alte lucrări
Şi Frankfurter Allgemeine Zeitung anunţă că se află în posesia doctoratului lui Ponta şi se pare că 130 de pagini au fost preluate din alte lucrări. Potrivit FAZ, Ponta a preluat şi un articol apărut în România Liberă în 1998. Cotidianul german aminteşte, în acest context, de acuzaţiile de plagiat care au determinat demisia ministrului german al Apărării, Karl zu Guttenberg, şi a preşedintelui Ungariei, Pal Schmitt.
Revista Nature, tradiţie din 1869
Primul număr din revista Nature a fost publicat în noiembrie 1869. În 2010, a fost publicaţia ştiinţifică interdisciplinară cea mai frecvent citată din întreag lume. Nature apare în Marea Britanie şi este editată de către o divizie a grupului Macmillan Publishers. Este una din puţinele publicaţii din lume care continuă să publice ceea ce se numeşte „cercetări originale”.
Cazul Gutenberg
Ministrul german al apărării, Karl zu Guttenberg a demisionat după acuzaţiile de plagiat. Comisia care a analizat cazul său a considerat că este plagiat dacă:
Nu sunt puse între ghilimele pasajele copiate după alţi autori .
Menționarea sursei în bibliografie, dar neindicarea în text cu notă de subsol.
Plagiat complet fără menționarea sursei în bibliografie, dar sursa este menţionată ca nota de subsol pe o altă pagină, departe de pagina unde se afla plagiatul.
Plagiat prin modificarea textului – textul este reformulat dar sursa nu este indicată. Textul este reformulat clar cu scopul de a îi ascunde proveniența. Sursa nu este indicată ca citat. Se considera tot plagiat
Plagiat prin traducere: textul a fost publicat într-o altă limbă iar plagiatorul traduce, în una din condițiile de mai sus.
Potrivit unor surse consultate de Evenimentul Zilei, se pare că toate aceste situaţii se regăsesc şi în doctoratul premierului.
www.evz.ro