EVENIMENT… Reuniunea de toamnã a Academiei Bârlãdene s-a desfãsurat în prima duminicã a lui octombrie, la sediul institutiei. Într-o atmosferã caldã, plãcutã si prieteneascã, membri si simpatizanti, oameni de culturã bârlãdeni s-au bucurat de prezentarea Casei „Greceanu” (Protoieria Bârlad), realizatã de profesoara Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene. Apoi a urmat un alt moment de interes al manifestãrii, si anume: lansarea unui nou numãr al revistei Academia Bârlãdeanã. Activitatea derulatã a fost un prilej de rememorare a unor pagini din istoria Bârladului, dar si de bucurie si recunostintã pentru lansarea celui de-al 92-lea numãr al revistei.
Membrii si simpatizantii Academiei Bârlãdene, precum si alti oameni de culturã au spus prezent reuniunii de toamnã organizatã de Academia Bârlãdeanã, duminicã, 1 octombrie, la sediul institutiei. La începutul manifestãrii, publicul consumator de culturã, s-a bucurat de prezentarea Casei „Greceanu” , realizatã de profesoara Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene. Clãdirea, una dintre cele mai vechi case boieresti din Bârlad, a fost construitã pe la 1830 de cãtre familia Ioan Greceanu, originarã din sudul Basarabiei. Dintre personalitãtile care au frecventat aceastã casã a fost principele Carol I. Astãzi gãzduieste sediul Protoieriei Bârlad.
Apoi, a urmat o prezentare a revistei Academiei Bârlãdene, ajunsã la numãrul 92 , prezentare realizatã de vicepresedinta Academiei, Elena Popoiu. Aceasta a rãsfoit virtual, pe un ecran, revista si a dezvãluit-o celor prezenti, „filã cu filã”.
Cititorii revistei se vor întâlni în rubrica „Istoriografice” cu Costin Clit – „Biserica din Tomesti – locul de înmormântare a doamnei Ana Bantãs (Cantemir)”, dar si cu Gheorghe Gherghe si Ioan Luculeasa – „Mormântul spãtarului Enache Giurgea Greku din cimitirul satului Chitcani, comuna Costesti”.
La rubrica dedicatã „Personalitãtilor bârlãdene”, cititorii vor putea lectura un articol dedicat lui Neculai Rosca Codreanu (1808- 1854) – semnat de Elena Monu, precum si câteva articole dedicate lui Vasile Voiculescu, cu ocazia marcãrii a 60 de ani de la trecerea în vesnicie – „Magii imaginare în Ultimele Sonete Închipuite…” – Simion Bogdãnescu sau „Acasã la Vasile Voiculescu”, articol semnat de Elena Popoiu.
Capitolul de poezie al revistei poartã urmãtoarele semnãturi: Mihai Apostu, Simion Bogdãnescu, Alexandru Botorogã, Eugen Deutsch, Ioana Dor, Alexandra Florentina, Gheorghe Leu, Marcel Miron, Dorina Stoica, Nina Toma, Adrian Voica, precum si Lucian Vasiliu, care semneazã „Confesiuni dupã confesiuni: Ana Blandiana”.
Este din nou prezent si în acest numãr al revistei, cu traduceri din lirica universalã, Petru Dimofte.
La capitolul „Istorie si criticã literarã”, semneazã : Dan Sandu – „George Bacovia – în sanscritã „, Aristotel Pilipãuteanu – „Lecturi afective. O viatã mãrturisitã”, Valeriu Stancu – „„Tablouri dintr-o expozitie” de suflet”, Nina Toma – „Alexandra Botoroga”.
Pagina de „Istoria limbii” este semnatã de Teodor Oancã – „Din antroponimia româneascã (VI)”.
În ultimele pagini ale revistei, cititorii îi vor întâlni pe Ionel Dumitrasc, care semneazã „Un proiect transfrontalier Bârlad – Cahul”, Ioan Astalus – „Vernisaj inedit la „Valea Zânelor””, Mihai Popa cu „Tabãra de varã Myosotis 2023 – editia XX”, precum si câteva relatãri însotite de fotografii din „Viata Academiei”.
La finalul reuniunii, au fost prezentate publicului cãrtile nou intrate în biblioteca Academiei Bârlãdene.