Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a amânat până la sfârşitul săptămânii dezbaterea şi votarea ridicării imunităţii deputaţilor comunişti Vladimir Voronin şi Anatolie Popuşoi. După două ore de discuţii, deputaţii au cerut de la Procuratura Generală mai multe copii din dosarele penale prin care s-ar dovedi că cei doi trebuie deferiţi justiţiei.
Ieri, comisia i-a audiat pe reprezentantul Procuraturii Generale, precum şi pe cei doi deputaţi, urmând să reia discuţia într-o şedinţă viitoare. Ion Pleşca, preşedintele comisiei, a spus că, indiferent de rezultatul votului (care va fi unul secret), ridicarea imunităţii lui Voronin şi Popuşoi se va decide în plenul legislativului (la fel cu votul secret).
Prim-viceprocurorul general, Andrei Pântea, a afirmat că nu a venit ieri cu copiile solicitate pentru că nu sunt obligatorii. „Ele sunt materiale din cauza penală care reprezintă secretul urmăririi penale şi se prezintă atunci când se solicită”, a spus sursa citată. Totodată, Pântea a respins acuzaţiile că Procuratura ar acţiona la comanda cuiva. „Cauza penală pe numele lui Vladimir Voronin a fost pornită pentru neglijenţa în serviciu şi temeiuri rezonabile privind comiterea infracţiunii sunt. Este logic de a efectua o cercetare penală sub toate aspectele pentru a da un răspuns societăţii, care demult aşteaptă acest lucru”, a precizat prim-viceprocurorul general.
Ex-preşedintele RM a declarat că este „satisfăcut de discuţia care a avut loc”, mai puţin de faptul că „raportorii n-au fost pregătiţi”. Totodată, el afirmă că „totul e cusut cu aţă albă” şi lipsirea de imunitate „înseamnă discreditarea lui totală, pe toată viaţa”.
Şi fostul şef al „Moldsilva” a respins acuzaţiile ce i se aduc. El a spus că contractul cu „Biotex-Com” (una din firmele fiului lui Voronin) a fost pregătit de reprezentanţii aparatului central al Agenţiei şi nu de el, încercând astfel să scape de învinuiri. Pe de altă parte, Ion Pleşca afirmă că acest contract de arendă l-a semnat Popuşoi fără licitaţie. Doar Voronin l-a apărat pe Popuşoi. „500 de păduri şi pădurici au fost date în arendă. S-au uitat de toate şi se ocupă numai de una care se numeşte pădurea de la Ţiganca. (…) Îi îngrădit conform legii. Îi îngrădit pentru că animalele acestea tot lor (oamenilor – n.r.) le fac probleme. Legea nu interzice asta. Oamenii din sat vor să vină să taie pădurea, oamenii din sat noaptea vin şi împuşcă mistreţii…”, l-a apărat pe Popuşoi şi s-a apărat Voronin.
Joia trecută, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a citit în plenul parlamentului demersurile Procuraturii Generale de ridicare a imunităţii celor doi foşti demnitari de stat. Procurorii îl acuză pe fostul conducător al „Moldsilva” că şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu atunci când a dat în folosinţă familiei liderului comunist pădurea de la Ţiganca (Trebujeni, Orhei) cu suprafaţa de aproape 700 ha. Fostul preşedinte este acuzat pentru neglijenţă în serviciu în zilele de 6 şi 7 aprilie 2009.
TIMPUL.MD