SUCCES Cele mai bine vândute preparate de carne din judet provin de la firma Prod Cyp Husi si asta în conditiile în care firma are buget 0 la publicitate. Singura publicitate este calitatea produselor. Nu întâmplãtor aceste preparate din carne sunt cele mai bune pentru cã toate sunt produse pe baza unor retete secrete pãstrate cu sfintenie de zeci de ani. Patronul firmei, Nicu Ciupilan, a fost camangerul fostei Cooperatiei din judetul Vaslui. A intrat în acest sistem din 1966 si de atunci foloseste aceleasi retete de succes. Un exemplu concludent îl constituie micii Boneo, de departe cei mai buni de pe piata vasluianã si chiar din tarã.
“Principiul meu este urmãtorul: sã nu-ti faci preparate speciale pentru tine. DE unde mãnâncã toti, mãnânci si tu, fiincã numai asa esti silit sã faci produsele bune”, îsi începe povestea fostul carmanger al cooperatiei, Nicu Ciupilan. Astãzi acesta îsi administreazã propria firmã, intratã în capitalism cu retete de pe vremea comunistilor. Brandul sãu se numeste Boneo si prelucreazã pe lunã 70 de tone de carne, are 80 de angajati si distribuie produse si preparate din carne în 180 de magazine. Piata sa principalã este judetul Vaslui, iar în Iasi este solicitat mai ales de restaurantele de lux.
Începutul
Tânãrul Nicu Ciupilan intrã în câmpul muncii în 1966 la OCL (Organizatia Comercialã Localã) Husi si are norocul sã-l întâlneascã pe “maestrul” sãu, Azdril. Este vorba despre un evreu care era seful unitãtii. Neavând copii, acesta l-a “adoptat” imediat. “La servici eram ca si copilul sãu. Sotia sa, când îi trimitea mâncare, îmi punea si mie o portie. Era si un negustor foarte bun de la care am învãtat multe dintre secretele comertului cu produsele din carne”, îsi aminteste astãzi Nicu Ciupilan.
Urmãtorul pas al carierei a fost sistemul cooperatist. Din 1973 si pânã în 1989, acesta a lucrat de la simpul carmanger pânã la sef de laborator. A lucrat o perioadã si la Vaslui, dupã care din 1986 vine pe postul de sef al laboratorului de la Husi, care era compus din cofetãrie, carmangerie si gospodãrie anexã. “ La Husi aveam cea mai bunã gospodãrie anexã din judet. Cresteam câte o sutã de porci si în toate schimburile care se fãceau, vizitatorii erau adusi la noi deoarece era curat si aveam animale frumoase. Secretul curãtenii pare hilar, dar era de mare efect. Luam de la cofetãrie toate cojile de nuci si de ouã, le dãdeam prin moara de ciocãnele, le amestecam cu porumb si zer si le fãceam mâncare pentru porci. Normal cã pânã si bãlegaru porcilor mirosea a iod de toatã lumea zicea cã la mine la fermã e ca la farmacie”, povesteste amuzat Nicu Ciupilan.
Secretul succesului, produse ecologice si retetar pãstrat cu sfintenie
Secretul succesului produselor sale îl constituie retetele folosite în productie. Aici se foloseste un retetar din 1971, numit “Instructiuni tehnologice pentru prepararea fabricatelor din carne”. Nu foloseste decât animale crescute fie în gospodãriile particulare, fie în gospodãria sa anexã. Nu congeleazã niciodatã carnea si o preparã proaspãtã. Toate mirodeniile folosite (cimbru, usturoi si ardei iute) sunt cultivate în ferma sa, în conditii ecologice. Achizitiile de animale de la crescãtorii particulari le face, asa cum îi place sã zicã, pe teren neutru. “Îmi place sã joc pe teren neutru, de asta si cumpãr animalele direct din sate. Dacã omul vrea si îi comvine pretul îmi dã animalul, dacã nu îl duce acasã. Dacã ar fi venit la mine la abator, ar fi cheltuit bani cu transportul si ar fi fost nevoit sã accepte pretul meu. Am trei centre de achizitii în Berezeni, Ghermãnesti si Grumezoaia. Verificãm cântarul în fata omului pentru a nu fi suspiciuni. Din acest motiv niciodatã n-am avut probleme cu crescãtorii de animale si s-au simtit în sigurantã atunci când au fãcut tranzactii cu mine”, a declarat Nicu Ciupilan.
Sugestie pentru guvernanti
Din când în când, îsi permite sã facã si politicã si chiar le oferã câteva sugestii celor de la guvernare. “Dacã crescãtorul de animale ar primi o primã cât de micã, dacã taie animalele sale în abatoare specializate, atunci ar fi eliminati samsarii de animale care jefuiesc cu bunã stiintã pe bietul taran. Cu aceastã mãsurã s-ar elimina si tãierile la negru si nici n-ar mai fi evaziune în sistem deoarece primind acea primã, trebuie sã emiti documente pe care sã le înregistrezi. Si nici tãranul n-ar mai fi tentat sã vândã oricui. Aceastã mãsurã ar face ordine în sistem si, implicit, a aduce mai multi bani la sistemul de stat”, spune Nicu Ciupilan.