spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Reteta pentru cea mai bunã zacuscã preparatã vreodatã

- Advertisement -

PONT…Cine îsi face, vara, provizii, doarme linistit la iarnã! Asa spune o vorbã din popor despre oamenii gospodari. Astãzi, Vremea Nouã vã vine în ajutor cu informatii despre cum trebuie sã vã pregãtiti cãmara de iarnã. Si cum seceta face ravagii vã dãm un pont: Nu lãsati zacusca si bulionul pe luna septembrie! S-ar putea ca preturile la legume sã explodeze. Iatã cum puteti prepara cea mai gustoasã zacuscã, dar si preturile la care puteti cumpãra legumele din pietele din Vaslui. Cunoscãtorii stiu cã este una dintre cele mai usoare mâncãruri, din legume proaspete, coapte sau prãjite în ulei. În functie de ingredientul de bazã, existã mai multe tipuri de zacuscã, de gogosari, de ciuperci, de fasole, de vinete si de peste, lipoveneascã. La origine, în limba slavã, zacusca are întelesul de “gustare”, putând fi folositã ca aperitiv sau garniturã pentru o fripturã.

Zacuscã cumpãratã sau preparatã în casã? Chiar dacã cea preparatã dureazã mai mult si implicã mai mult efort, noi credem cã nimic nu se comparã cu gustul de zacuscã facutã ca pe vremea bunicii. Iar dacã vã hotãrâti sã o preparati chiar voi, încercati aceastã retetã execeptionalã de zacuscã de vinete.

Ingredientele necesare pentru 10 kg de zacuscã de vinete sunt: 4 kg de gogosari, 10 kg de vinete, 4 kg de ardei kapia, 2 kg ceapã, 2 l suc de rosii, 2 l ulei de floarea soarelui, sare, piper si foi de dafin. Mod de preparare: Vinetele, gogosarii si ardeii kapia se coc, se curatã si se toacã mãrunt. Ceapa tocatã mãrunt se cãleste în ulei, se adaugã legumele tocate, sucul de rosii si sarea. Se amestecã la foc mic, cu grijã, timp de douã ore. La final, se adaugã foile de dafin si piperul, dupã gust. Se pune zacusca în borcanele fierbinti, încãlzite în prealabil în cuptor, se închid bine si se lasã în cuptorul încãlzit fãrã focul pornit pânã se rãcesc.

MERCURIAL

CALCULE…Preturile din pietele vasluiene, la acest moment sunt urmãtoarele: 1 kg de vinete – 2 lei, 1 kg de gogosari – 4 lei, 1 kg de ardei kapia – pretul variazã între 5-6 lei, 1 kg de ceapã – 2.5 lei, 17 lei sucul de rosii, aproximativ 10 lei uleiul, iar sarea, piperul si foile de dafin au preturi mici, între 1 leu si 4 lei. Pentru prepararea a zece kg de zacuscã, veti plãti aproximativ 100 lei, mai mult sau mai putin, în functie de calitatea ingredientelor. Dacã vã hotãrâti sã o cumpãrati din comert, pretul pentru un borcãnel de zacuscã, gramaj 314 g, este de 4.12 lei. Chiar dacã vã elibereazã de efortul si timpul de a o prepara, ea nu vã dã siguranta cã stiti ce mâncati, asa cum o veti avea în cazul unei zacusti preparate de voi însivã. Iar dacã ne uitãm la pret e si-un pic cam scump. Cu banii pe care îi dau pe un borcan de zacuscã, cumperi legumele. Bine, unii cârcotati ar spune cã trebuie adâugatã si munca, dar meritã, fiindcã asa stii ce mânânci.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.