spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Retea de escroci, destructuratã la Bârlad

- Advertisement -

RETINUTI În urmã cu câteva zile, politistii au reusit sã punã capãt unui sir de înselãciuni petrecute în judetul Vaslui prin metoda „accidentul”. Trei dintre escroci au primit deja mandat de arestare preventivã pentru 29 de zile. Capul rãutãtilor, Marius Isac, în vârstã de 34 de ani, din Bârlad, era cel care alegea victimele. La fel a procedat si ultima oarã, când a încercat sã însele un bãrbat în vârstã de 73 de ani, din localitatea Cârja. O femeie, recomandându-se ca fiind avocatã, i-a solicitat telefonic suma de 3.000 de lei sub pretextul cã fiul sãu tocmai fusese implicat într-un accident rutier si are nevoie urgentã de bani pentru a nu ajunge dupã gratii. Bãtrânul a dat suma respectivã, nu înainte de a retine numãrul de înmatriculare de la autoturismul cu care au venit complicii lui Marius Isac. Asa au fost prinsi la scurt timp infractorii. În numai douã luni, acestia au reusit sã însele cel putin 10 persoane, cea mai mare teapã fiind de 16.000 lei.

Le-a pus „capac” un bãtrân de 73 de ani

Se pregãteau sã sãrbãtoreascã ultima „ispravã”, însã politistii le-au stricat bucuria. Tocmai se întorceau de la Cârja unde înselaserã un bãrbat în vârstã de 73 de ani cu suma de 3.000 de lei. Luati la întrebãri de politisti, Bogdan Boza, în vârstã de 31 de ani, si Rãzvan Ifteme, de 23 de ani, ambii din Bârlad, au recunoscut cã cel care a pus la cale totul este Marius Isac, capul retelei. Sirul de infractiuni poate nu s-ar fi încheiat aici dacã ultima victimã nu ar fi retinut numãrul de înmatriculare de la autoturismul tip taxi cu care au venit pentru a ridica banii. Mai exact, dupã plecarea escrocilor, bãtrânul si-a sunat fiul si, aflând cã nu s-a întâmplat nimic, a anuntat imediat politistii. Imediat au fost organizate filtre pe traseele de deplasare dinspre Murgeni, iar pe raza comunei Zorleni, politistii Postului de Politie Zorleni au oprit autovehiculul tip taxi în care se aflau suspectii. „În ziua de 23 septembrie a.c, politisti din cadrul Politiei orasului Murgeni au fost sesizati de un bãrbat în vârstã de 73 ani, din suburbia Cîrja, cu privire la faptul cã a fost victima unei infractiuni de înselãciune. În ziua respectivã a fost contactat telefonic de o femeie care s-a recomandat a fi avocata fiului sãu. Aceasta i-a adus la cunostintã faptul cã fiul sãu a fost implicat într-un accident de circulatie soldat cu vãtãmarea corporalã a unui copil si este nevoie sã achite suma de 3.000 lei pentru a scãpa de pedeapsa închisorii. La locuinta bãrbatului s-au prezentat doi tineri, care s-au deplasat cu un autoturism tip taxi, iar unul din ei a luat suma de bani. Pânã la sosirea acestora, victima a continuat convorbirea telefonicã cu cea care pretindea cã este avocat. Dupã plecarea celor doi bãrbati, bãtrânul si-a contactat fiul si a constatat cã a fost înselat, astfel cã a anuntat imediat politistii din cadrul Politiei orasului Murgeni”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (I.P.J.) Vaslui. În urma cercetãrilor efectuate s-a stabilit cã cei trei sunt suspecti de comiterea altor 10 fapte de înselãciune, pe raza judetului Vaslui, în perioada august – septembrie 2013, prin aceeasi metodã. Sumele de bani solicitate de infractori si ridicate direct de la victime au variat de la 1.000 la 8.500 lei. În alte douã situatii, suspectii au solicitat transferul sumelor de bani (16.000 si 5.000 lei) prin intermediul unor unitãti bancare.

Îsi alegeau victimele din mediul rural, persoane în vârstã

Fatã de cei trei suspecti, politistii au luat mãsura retinerii pentru 24 de ore, ulterior acestia fiind prezentati cu propunere de arestare preventivã la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad. Instanta a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad si a dispus arestarea preventivã a bãrbatilor pe o perioadã de 29 zile pentru sãvârsirea infractiunii de înselãciune în cazul lui Marius Isac si complicitate la înselãciune fatã de Bogdan Boza si Rãzvan Ifteme. Infractorii aveau grijã ca victimele sã fie în vârstã si din mediul rural. Înainte de a le contacta se interesau dacã au rude apropiate care ar putea fi implicate în evenimente rutiere. Au fost si situatii când victimele erau contactate pe telefonul fix, al cãrui nume era ales la întâmplare de cãtre suspecti, prin formarea unei combinatii de numere din retelele de telefonie fixã. Apelantul afirma cã este fiul (nepotul) potentialei victime, sustinea cã a comis un accident rutier în urma cãruia victima (în general un copil) este rãnitã grav. Motiva cã are vocea schimbatã din cauza emotiilor sau rãnilor, cã se aflã la spital ori în arestul politiei, solicitând toti banii care se gãsesc în casã pentru rezolvarea situatiei. Conversatia continua prin interventia telefonicã a „avocatului”, al doilea infractor, ce realiza instructajul: receptorul sã fie luat din furcã si asezat alãturi; nu trebuia sã se discute cu nimeni din cauza gravitãtii faptei; victima era îndrumatã sã coboare în fata blocului sau sã iasã în fata portii, unde urma sã se prezinte o persoanã desemnatã de avocat care sã ridice banii. În acest mod cei trei suspecti au reusit sã însele mai multe persoane fãrã a fi depistati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.