spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Reţea de droguri pentru elevi, la Rădăuţi

- Advertisement -

Nu mai puţin de 20 de percheziţii au avut loc ieri dimineaţă şi 22 de tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani au fost aduşi la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, în cadrul unei ample acţiuni care a avut drept scop anihilarea unei reţele de trafic cu droguri pentru elevi care acţiona la Rădăuţi. Ieri seară, la ora închiderii ediţiei, audierile nu fuseseră încă finalizate, o parte dintre suspecţi primind ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore şi urmând a fi duşi în cursul zilei de astăzi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Din primele informaţii furnizate de anchetatori, e vorba de o reţea de distribuitori de droguri care aprovizionau cu stupefiante tinerii din Rădăuţi, marea majoritate a clienţilor fiind elevi.

Reţeaua traficanţilor de droguri era formată din 11 tineri

Unul dintre pionii principali ai acestei grupări infracţionale, se arată într-un comunicat al anchetatorilor, era un anume Codruţ Mihai Pintilie (28 de ani), din Rădăuţi, individ care era monitorizat de ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava încă din ianuarie 2010, existând informaţii că „acesta avea susţinute preocupări de procurare şi distribuire directă a drogurilor pe raza municipiului Rădăuţi doar către persoanele de maximă încredere, activitate pe care a continuat-o pe parcursul anului 2011, când s-a stabilit faptul că acesta a început să-şi creeze o reţea de intermediari care să plaseze drogurile către simplii consumatori, de asemenea, pe baza unor relaţii de maximă încredere”.  Pintilie a reuşit să-şi formeze propriul grup infracţional, susţin anchetatorii, alături de alţi trei tineri din Rădăuţi, Adrian Hojbotă (17 ani), Bogdan Vlăduţ Donisan (19 ani) şi Antoniu Gabriel Romulus (27 de ani). Cei patru, se arată în comunicatul comun al structurilor de combatere a crimei organizate, au procurat droguri de risc şi mare risc, s-au ocupat de aducerea lor în ţară, în cazul stupefiantelor achiziţionate din străinătate, şi le-au vândut clienţilor din municipiul Rădăuţi, „în special tinerilor, dintre care o parte importantă sunt elevi”. Grupul lui Pintilie s-a extins la 11 membri, ultimii intraţi fiind, potrivit anchetatorilor, Ilie Tătar (23 de ani), Macel Constantin Lucescu (22 de ani), ambii din Bădeuţi, Sorin Ştefan Lăpăştean (30 de ani) şi Alin Vasile Andrişan (27 de ani), din Rădăuţi, care „şi-au asumat, fiecare, rolul de furnizori angro de droguri către membrii principali ai grupării, din dorinţa de a obţine imediat câştiguri importante. Ei au achiziţionat drogurile din străinătate, unde merg la muncă, şi le-au introdus în ţară prin intermediul firmelor de curierat sau transport persoane, disimulate în diferite bagaje”. Pe lista suspecţilor în acest dosar se află şi alte nume: Adrian Nicolae Cojocar (18 ani), din Frătăuţii Noi, Mihai Daniel Olari (34 de ani), din Rădăuţi, Beniamin Onesemiuc, din Milişăuţi, rolul acestora fiind de a intermedia vânzările de droguri.

Doi elevi, un pompier şi un vânzător de flori, traficanţi de droguri

Anchetatorii susţin că în cursul investigaţiilor făcute în această cauză au fost capturate cantităţile de 24,99 grame rezină canabis şi 131,4 grame canabis. Cei 11 membri ai grupului infracţional organizat aveau preocupări din cele mai diverse –doi fiind elevi, unul pompier, unul vânzător de flori, patru plecaţi la muncă în străinătate, iar restul fără ocupaţie. Mare parte dintre suspecţi făceau trafic de droguri de la începutul anului 2010 şi până zilele trecute, când afacerile înfloritoare cu substanţe interzise le-au fost falimentate de procurorii DIICOT. „La început, aceştia au acţionat disparat, după care regăsindu-se în preocupări comune, s-au structurat şi au acţionat în coeziune, în mod constant, continuu şi coerent pentru a vinde zilnic, în mod repetat, droguri, de la doze de jumătate de gram/client până la 15 grame/client, care însumate în timp reprezintă cantităţi din ce în ce mai mari de droguri, piaţa lor lărgindu-se în mod exponenţial, cu scopul de a-şi asigura pe gratis dozele necesare consumului propriu, dar şi pentru a obţine venituri băneşti alternative surselor licite de care dispuneau”, se mai arată în comunicatul anchetatorilor. Acuzaţiile aduse de procurori suspecţilor în acest caz sunt de: constituire, respectiv aderare la un grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de mare risc. Percheziţiile au avut loc pe raza municipiului Rădăuţi şi în comunele limitrofe, precum şi în municipiul Suceava, pentru acţiunea de ieri structurile de combatere a crimei organizate beneficiind şi de sprijinul SRI –Direcţia Judeţeană de Informaţii Suceava, al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, al Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Suceava şi Botoşani, precum şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

www.monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.