spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Reprezentantii ISU oferã date seci, în timp ce pericolul pândeste în scoli si biserici fãrã autorizatii

- Advertisement -

DE NECREZUT…Incendiul de sãptãmâna trecutã, din clubul bucurestean, soldat cu 32 de morti si 145 de persoane rãnite, scoate un adevãr dureros la luminã. Ani la rând, fãrã sã vrem, puteam sã fim victime fãrã vinã ale unor tragedii asemãnãtoare. Mult mai grav este faptul cã pânã astãzi nimeni nu a vorbit despre un astfel de pericol. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Vaslui a precizat, în urma unei solicitãri fãcute de cotidianul nostru, câte biserici si scoli nu au autorizatie de securitate ISU, împotiva incendiului. Rãspunsul este vag si fãrã niciun impact serios. Fãrã date concrete, o aburealã “democraticã” ce ascunde de cele mai multe ori o mare spagã! Astfel, nu putem sti care dintre biserici, scoli sau grãdinite, nu mai vorbim de teatre, case de culturã sau restaurante, nu au autorizatie de securitate de la ISU si nu oferã sigurantã bârlãdenilor!

Cîti pãrinti nu si-au lãsat copiii la spectacolele organizate în diverse locatii fãrã sã stie cã acestea nu sunt sigure din punct de vedere al securitãtii în caz de incendiu? Cred cã nimeni nu si-a pus pânã acum problema dacã merge la un restaurant ce sigurantã i se conferã în caz de incendiu. Mai grav este faptul cã pe lista locatiilor pentru care s-au dat sanctiuni în acest an sunt unitãti de învãtãmânt si biserici. În Bârlad, doar trei lãcasuri de cult din 17 existente, detin autorizatie de securitate eliberatã de ISU! În cazul scolilor si grãdinitelor din zona Bârlad, 62 de unitãti scolare nu au autorizatie ISU de securitate! În acest caz ce s-ar putea face? Închidem scolile si grãdinitele, închidem Bisericile, dupã modelul patronilor de cluburi care, de frica amenzilor, au pus lacãt pe usi? În toate aceste cazuri, în urma controalelor efectuate s-au dat amenzi serioase, dar reprezentantii ISJU Vaslui considerã un mare secret acest fapt, nedorind sã dea publicitãtii decât niste date seci si fãrã efect, prevalându-se de o confidetialitate prost înteleasã. Noi ne-am interesat pentru siguranta dumneavostrã si vã punem la dispozitie rãspunsul venit de la ISJU Vaslui.

Cu scolile este cel mai rãu!

Începând cu anul 2007, constructiile unitãtilor de învãtãmânt nou construite, extinderi, modernizãri ori schimbãri de destinatie la constructii existente se supun avizãrii si / sau autorizãrii indiferent de suprafata construitã . Pânã în anul 2007 avizarea – autorizare unitãtilor de învãtãmânt era obligatorie. “Din constructiile destinate a fi institutii de învãtãmânt indicate în solicitare, supuse verificãrilor efectuate de cãtre personalul specializat, un numãr de 62 de unitãti se regãsesc în evidenta noastrã functionând fãrã a detine autorizatia de securitate la incendiu. Reamintim prevederile legale conform cãrora Avizul si autorizatia de securitate la incendiu se emit pe baza cererii adresate de proprietarul sau beneficiarul clãdirii sau spatiului amenajat, dupã verificarea documentatiilor tehnice de proiectare si executie, anexate la solicitare, precum si verificarea în teren a îndeplinirii mãsurilor stabilite în ceea ce priveste securitatea la incendiu. Principalele motive pentru care nu au obtinut autorizatia de securitate la incendiu institutiile de învãtãmânt care nu detin în prezent autorizatie de securitate la incendiu sunt: nu sunt îndeplinite (realizate) mãsurile de apãrare împotriva incendiilor privind îndeplinirea cerintei esentiale <<securitate la incendiu>> sau se aflã în procedurã de obtinere a autorizatiei. Facem precizarea cã autorizatia de securitate la incendiu obtinutã dupã receptia la terminarea lucrãrilor, are valabilitate permanentã, atâta timp cât la constructie nu intervin extinderi ori schimbãri de destinatie. Existã unitãti scolare care, conform reglementarilor de mai sus, nu fãceau obiectul avizãrii – autorizãrii si din acest motiv nu detin aviz – autorizatie de securitate la incendiu. Toate unitãtile de învãtãmânt din judet sunt controlate anual din punct de vedere al securitãtii la incendiu de cãtre inspectori din cadrul ISU Vaslui, indiferent dacã au sau nu autorizatie.”, precizeazã slt. Ionel Rosu.

Din 17 biserici din Bârlad, doar trei au autorizatie de securitate!

Pânã astãzi, nimeni nu s-a gândit cã o astfel de informatie trebuie sã fie publicã. A fost nevoie sã se întâmple o tragedie, ca lucrurile sã se schimbe. Am solicitat sã ni se rãspundã câte scoli, manãstiri, biserici, restaurante si hoteluri, inclusiv zeci de sedii de primãrie, nu au autorizatii ISU de securitate. “Din constructiile destinate a fi lãcasuri de cult indicate în solicitare, supuse verificãrilor efectuate de cãtre personalul specializat, un numãr de 43 de unitãti se regãsesc în evidenta noastrã functionând fãrã a detine autorizatia de securitate la incendiu. În evidenta noastrã, constructiile destinate a fi lãcasuri de cult care se aflã în municipiul Bârlad, supuse verificãrilor efectuate de cãtre personalul specializat, se regãsesc un numãr de trei unitãti care detin autorizatie de securitate la incendiu. Reamintim prevederile legale conform cãrora Avizul si autorizatia de securitate la incendiu se emit pe baza cererii adresate de proprietarul sau beneficiarul clãdirii sau spatiului amenajat dupã verificarea documentatiilor tehnice de proiectare si executie, anexate la solicitare, precum si verificarea în teren a îndeplinirii mãsurilor stabilite în ceea ce priveste securitatea la incendiu. Principalele motive pentru care nu au obtinut autorizatia de securitate la incendiu constructiile indicate, care nu detin în prezent autorizatie de securitate la incendiu sunt: nu sunt îndeplinite (realizate) mãsurile de apãrare împotriva incendiilor privind îndeplinirea cerintei esentiale <<securitate la incendiu>> sau se aflã în procedurã de obtinere a autorizatiei.”, a precizat slt. Ionel Rosu, purtãtorul de cuvânt al ISJU Vaslui. “Facem precizarea cã unele constructii mai vechi, care au destinatia de obiectiv de cult, la momentul punerii în exploatare nu fãceau obiectul obtinerii avizului / autorizatiei de securitate la incendiu conform legislatiei existente la momentul respectiv, precum si cã asupra acestora nu au intervenit extinderi sau schimbãri de destinatie pânã în prezent care sã facã obiectul prevederilor legale actuale.”, mai spune slt. Ionel Rosu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.