40 de ieseni ajung zilnic la spital din cauza fracturilor. Dintre acestia, 7-8 sint programati pentru operatie. „E mai dureroasa fractura de la picior decit operatia pe cord deschis pe care am facut-o in urma cu ceva timp”, spune una dintre pacientele internate in Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon”. Medicii sustin ca numarul accidentelor provocate de gheata se inscrie in media obisnuita. „Oricum, ca spatiu in care ne desfasuram activitatea, acum e mult mai bine decit ce-am avut in anii trecuti”, a declarat conf.dr. Ovidiu Alexa, seful Clinicii de Ortopedie.
Zeci de ieseni au ajuns in spital in ultimele zile cu diverse fracturi dupa ce au cazut pe gheata. Fie ca erau in propriile gospodarii, pe strada sau pe trotuar, zeci de oameni au avut nesansa sa cada si sa-si rupa o mina sau un picior. Desi unii spun ca pe moment n-au simtit nici o durere, abia dupa ce li s-au imobilizat membrele incepe greul. O fractura presupune saptamini intregi de imobilizare si chiar interventie chirurgicala, astel ca recuperarea dupa un astfel de accident este foarte dificila. „E mai dureroasa fractura de la picior decit operatia pe cord deschis pe care am facut-o in urma cu ceva timp”, spune una dintre pacientele internate in Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon”. In fiecare zi ajung aici aproximativ 40 de persoane cu diverse fracturi. Cam un sfert dintre ele sint internate in vederea efectuarii unor interventii chirurgicale.
„N-am mai patit asa ceva si m-am tot dat pe derdelus ani la rind”
Saloanele din Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon” sint aproape pline. Doar citeva paturi abia au fost eliberate de pacienti externati in weekend si asteapta alti ieseni care au avut nenorocul sa cada pe gheata. Chiar daca in Iasi nu a fost viscol, gerul din ultimele zile a facut ca zapada sa inghete peste tot, facind astfel extrem de dificil mersul pe trotuar. Ana Borcea se intorcea acasa miercuri seara, pe la ora 23. Plecase devreme de acasa si cum i se paruse ca vremea este buna, s-a incaltat cu o pereche de adidasi. Pina seara insa, vremea s-a stricat si frigul a transformat totul in gheata. „Eram pe niste scari care sint in zona Podul de Piatra, veneam de la tramvaiul 5, ma intorceam spre casa. Era inca lumina afara, nu m-am impiedicat de nimic. Primele trepte le-am coborit bine, insa pe una din ultimele s-a dus piciorul si am cazut. Nu mi-am dat seama pe moment ce s-a intimplat”, a povestit femeia. Femeia de 54 de ani n-a simtit nici o durere astfel ca a incercat sa se ridice singura de jos. Abia cind a incercat sa se sprijine pe picior si-a dat seama ca e rupt. A ramas jos. Doi barbati care treceau prin zona au vazut ce s-a intimplat si au sunat la 112. „Unul dintre ei mi-a adus niste cartoane sa stau pe ele. Au ramas amindoi cu mine pina a venit ambulanta. Jumatate de ora am stat acolo”, a mai spus pacienta. Ieri a fost operata, dupa ce i s-a pus diagnosticul de fractura inchisa de gamba. Oasele au fost fixate cu mai multe suruburi si femeia inca nu stie cit va mai sta in spital sau cit va dura recuperarea. „Acum incepe sa doara. N-am mai patit niciodata asa ceva si m-am tot dat pe derdelus ani la rind. Astept sa vad ce-mi zic medicii pentru ca deocamdata nu stiu cit mai stau aici”, a adaugat femeia.
Mai dureroasa fractura decit o operatie pe cord deschis
„De ce m-am ferit, de aia n-am scapat”, spune si Gica Tomusescu. Femeia de 55 de ani din satul Stornesti, comuna Sinesti, s-a pornit spre serviciu intr-o dimineata de vineri, in urma cu aproape doua saptamini. Ninsese de curind si femeia a refuzat oferta sotului de la merge cu el cu masina la lucru. „Ma temeam sa nu alunece masina pe gheata si i-am spus sotului ca mai bine merg pe jos. Am luat-o incetisor pe marginea drumului. Ninsese zilele alea si erau citiva centimetri de zapada. Nu mi-am dat seama totusi ca sub zapada este gheata si la un moment dat am alunecat. Piciorul sting mi s-a dus spre interior si am cazut peste el cu toata greutatea corpului. Am avut noroc de doi colegi de-ai mei care erau pe acolo si m-au ajutat sa urc pina pe virful dealului, pentru ca unde eram eu, pe un drum de tara, intr-o vale, nici macar nu putea sa intre o masina sa ma ia”, a povestit pacienta. Cind au ajuns pe virful dealului a venit sotul ei cu masina si a adus-o la Iasi, n-au mai sunat la 112 pentru ca s-au gindit ca trebuie sa astepte prea mult sa vina o ambulanta. Cind au ajuns in Iasi au sunat la 112 si au intrebat la ce spital trebuie sa mearga. Femeia a fost operata in Clinica de Ortopedie pentru ca avea fractura bimaleolara si ieri se pregatea sa fie externata. Din cauza fracturii, piciorul va sta in ghips timp de 45 de zile. „Am fost operata si pe cord deschis la un moment dat, dar cu siguranta e mai dureros ce am la picior. Socul atunci cind am cazut a fost foarte puternic, insa durerea a fost groaznica apoi. Oricum, imobilizarea la pat e cea mai grea, nici la baie nu te poti duce”, a mai spus pacienta. Personalul medical spune insa ca nu toate fracturile trebuie operate. „Sint cazuri in care nu este nevoie de operatii. Oricum, in cazul fracturilor operate recuperarea este mai usoara pentru pacient. Complicatii mai pot sa apara atunci cind pacientii mai au si alte boli sau sint oase osteoporotice”, a declarat Alina Sahai, asistenta medicala in cadrul clinicii.
Operat la 88 de ani
Pentru un barbat din localitatea Aroneanu, drumul pina la magazin s-a dovedit extrem de periculos. Petrache Bran are 88 de ani si vineri s-a pornit la magazinul din sat sa cumpere piine. Cind a iesit a alunecat pe gheata si a cazut. „Eram incaltat cu niste cizme de guma, si sub zapada era gheata, asa ca am alunecat. A trecut o vecina cu caruta pe acolo si i-a anuntat ea pe ai mei ca am cazut. A venit baiatul apoi si m-a luat cu masina si m-a dus acasa”, povesteste pacientul. Cum nu parea sa aiba nimic rupt, barbatul a decis ca nu este nevoie sa vina la spital, chiar daca il durea foarte tare in zona bazinului. Dupa trei zile insa, nu a mai rezistat si a venit la spital. „M-am dat eu acasa cu niste unguent insa n-a trecut deloc. De durere am venit la spital. Acasa nici nu ma mai puteam misca, doar ma trageam la marginea patului. Tare ma doare”, mai spune oftind barbatul. Medicii l-au diagnosticat cu fractura de col femural si l-au programat pentru operatie in una din zilele urmatoare. „Avem cam 40 de prezentari in clinica in fiecare zi, e o medie normala pentru o astfel de perioada. In jur de sapte-opt pacienti ramin internati pentru ca trebuie operati, ceilalti se trateaza in regim de ambulatoriu. Oricum, ca spatiu in care ne desfasuram activitatea, acum e mult mai bine decit ce-am avut in anii trecuti”, a declarat conf.dr. Ovidiu Alexa, seful Clinicii de Ortopedie. In toamna anului trecut, clinica s-a mutat din vechiul sediu al fostului Spital de Urgente „Sf. Ioan” intr-un spatiu in Spitalul „Sf. Spiridon”.