spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Reportaj din scoala „doi in unu”

- Advertisement -

Dimineata, in scoala din Hilita, comuna Costuleni, femeia de serviciu asaza scaunelele si masutele pentru cei 45 de prichindei care merg la gradinita. Dupa-amiaza, masutele sint ingramadite pe linga pereti si sint aduse bancile pentru elevi. Toaleta este undeva in curte, iar apa curenta lipseste. Asta pentru ca lucrarile la noua scoala au fost sistate in vara anului trecut.vezi galeria foto

In timp ce la Liceul „Lascar Rosetti” din Raducaneni, oficialii judetului tineau discursuri specifice inceputului de an scolar, la citiva kilometri distanta, elevii de la scoala din satul Hilita, comuna Costuleni, asteptau sa reia orele in aceleasi sali mici si cu mobiler saracacios.

Cei mai multi dintre copii si parinti s-au adunat in curtea scolii de pe la ora 9 si ceva. Startul festivitatii de deschidere a noului an s-a dat insa la 11:30, cind primarul si directorul scolii de centru au ajuns la cea de a patra scoala din comuna.

Cei 85 de copii care invata aici au fost miruiti de catre preot si fiecare a primit cite o iconita sfintita, ca sa aiba dragoste de carte si sa ii asculte pe dascali si pe parinti. Boboceii de clasa I au fost primiti de invatatori si de catre colegii mai mari cu flori. „Haideti sa facem o bolta de flori la intrarea in scoala, pe sub care sa treaca cei de clasa I ! E modul nostru de a le ura bun venit la scoala”, a spus profesorul coordonator al Scolii din Hilita, Maria Chirila.

Bucuria a incetat la intrarea in scoala

Pentru cei mai mari, bucuria revenirii la scoala a tinut pina ce i-au retrecut pragul. Un nou an inseamna pentru ei aceleasi conditii improprii pentru invatare. Cei de clasa a IV-a nu au o sala de clasa a lor, invata dupa-amiaza, cind termina programul cei de la gradinita. Dimineata, femeia de serviciu asaza scaunelele si masutele pentru 45 de prichindei, iar la 12.00 le ingramadeste pe linga pereti, ca sa amenajeze sala pentru cei de clasa a IV-a.

Daca lucrarile la scoala noua nu ar fi fost abandonate, copiii din Hilita ar fi avut suficient spatiu la dispozitie. „Inspectorul scolar general a fost in aceasta vara la noi la scoala, a constatat situatia, dar s-a ramas cu constatarile si cu promisiunile. Deocamdata, am fost uitati de catre cei de sus. Va trebui sa dovedim insa ca, prin activitatea noastra, meritam sa fim ajutati ca sa se continue lucrarile”, a semnalat profesorul coordonator al scolii, invatatoarea Maria Chirila.

Pentru a finaliza constructia, ar mai fi nevoie de 600.000 de lei, aceeasi suma care s-a investit pina acum. Si 100.000 de lei daca s-ar fi alocat pentru scoala noua de la Hilita ar fi fost insa un pas mare inainte. „Daca ne-ar fi alocat macar un miliard de lei vechi ca sa ridicam acoperisul, ar fi fost ideal. Am fi putut pune tabla pe care o tinem in magazie, si poate chiar geamurile si usile, pe care le avem, si pe care le-am depozitat tot in magazie”, a mentionat invatatorul Adrian Chirila, sotul profesoarei coordonatoare de la Hilita.

Ramin fara educatoare

Lucrarile au fost incepute in toamna lui 2008 si s-au sistat in toamna lui 2009, fiindca nu au mai fost alocate fonduri de la Minister. „Cei de la Sc CON-Trim SRL au lucrat cit au fost fonduri. In avans am luat doar materiale de constructii, pe care insa le-am achitat. Avem promisiuni din partea inspectorului general ca va vorbi cu senatori si deputati din zona ca sa ne ajute sa finalizam acest obiectiv”, a afirmat directorul scolii de centru din Costuleni, Constantin Strainu.

Pina vor fi mutati insa in scoala noua, unde, pe linga sali adecvate de clasa, vor avea toalete si apa la robinet, elevii de la Hilita stau la ore inghesuiti, merg la WC-ul din curte si vin cu sticluta de apa pentru baut in ghiozdanel. „Noi vrem sa desfasuram orele in conditii normale, nu solicitam conditii foarte bune”, a precizat Maria Chirila, care tine lectii simultan pentru cei de clasa I si a III-a.

Pe linga disconfortul provocat de lipsa de spatiu, scoala nu are nici suficiente cadre didactice. Pe fondul restructurarilor de personal din sistem
, a fost desfiintat un post de educator, astfel ca, din acest an scolar, o singura educatoare se va ocupa de 45 de copii, cu virste diferite.

Mai mult, noua educatoare, care a devenit titulara la Hilita in urma concursului din aceasta vara, va pleca la o gradinita particulara din Iasi. „Salariul este cum este, nu stiu daca mi s-ar fi decontat naveta, fiindca sint singurul cadru didactic de aici care face naveta. In plus, in Iasi am mai lucrat cu grupe de 30 si 40 si ceva de copii, dar macar erau de aceeasi virsta, nu ca aici, de virste diferite”, a declarat educatoarea Madalina Mucileanu, care are o vechime de cinci ani in invatamint.

Un manual nou la doi elevi

La Scoala din Grozesti, comuna aflata la granita cu Republica Moldova, festivitatea de deschidere a inceput la ora 9, iar in jurul orei 10 cei mai multi dintre elevi plecasera deja acasa. Directoarea scolii, Valeria Dumitru, impartea insa manualele elevilor de clasa a III-a, unde este invatatoare. „Roxy, ia tu si le imparte la colegi! Incepe din spate sau de unde vrei tu!”, a indemnat-o invatatoarea pe Roxana, o fetita blonda, cea mai buna din clasa.

Sub privirile invatatoarei si ale parintilor, fetita a impartit colegilor zece manuale noi de franceza. Insuficiente insa pentru cei 25 de elevi. Ca sa nu fie cu suparare, unii au primit manuale noi la romana
si altii la matematica. Cartile de cultura civica si cele de Stiinte ale Naturii, desi mostenite in cea mai mare parte de la generatia trecuta, aratau aproape ca noi.

Scoala de la Grozesti, cu sali de clasa moderne si conditii de studiu bune, se bucura rar de oaspeti din partea ISJ-ului si a autoritatilor judetene. „La noi nu prea ajung, e o scoala mica si e si departe”, a explicat directoarea Valeria Dumitru.

La Scoala generala din Grozesti invata insa aproximativ 160 de elevi din clasele I-VIII si 53 de prescolari. Oficial, noul an scolar s-a deschis la Liceul „Lascar Rosetti” din Raducaneni. La festivitate, care a inceput la ora 10, au participat inspectorul scolar general Liliana Romaniuc, prefectul Dragomir Tomaseschi si consilierul judetean Constantin Serban, fost inspector scolar adjunct.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.