spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Reorganizarea CET-ului provoacă război între Primărie şi lichidator

- Advertisement -

Primăria a prezentat ieri, într-un mod precar, noile planuri privind CET, pentru a evita falimentul. În paralel, lichidatorul judiciar a organizat o dezbatere privind oportunitarea unei eventuale reorganizări. Nici una din părţi nu a fost prezentă la acţiunea celuilalt. În premieră, lichidatorul Corneliu Mititelu a explicat cum a ajuns să vândă la fier vechi inclusiv turbinele funcţionale ale CET.

Marea reorganizare de la CET pare o minge de ping-pong pasată între Primărie şi administratorul judiciar Corneliu Mititelu. Niciuna dintre părţi nu a prezentat măsuri concrete de redresare a societăţii aflate în insolvenţă, în schimb şi-au împărţit acuze şi indicaţii. Problema CET, care este tot mai aproape de faliment, s-a redus ieri la un conflict făţiş între municipalitate şi firma lui Corneliu Mititelu. Edilii s-au bâlbâit pe problema reorganizării, au fluturat un plan pentru a dovedi că există şi că vor să salveze societatea de la faliment, iar firma Management Reorganizare Lichidare şi-a arătat toată disponibilitatea să lucreze cu municipalitatea. Problemele grave ale CET merg însă mai departe, spre abis.

Planurile Primăriei

Oficialii Primăriei au ieşit ieri pu­blic cu o mapă voluminoasă, care ar fi trebuit să reprezinte Planul de reorganizare a CET, societatee îngropată în datorii. Documentul reprezintă salvarea societăţii de la faliment. Edilii au refuzat să ofere orice detaliu despre măsurile concrete de redresare şi s-au limitat să transmită bunele lor intenţii privind relansarea activităţii econo­mice. Reorganizarea ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de trei ani, timp în care majoritatea creditorilor să-şi primească o parte din bani. Va­loarea totală a datoriilor se ridică la 541,4 milioane de lei. CET ar urma să aibă o activitate economică conexă producţiei de agent termic, adică mentenanţă. Edilii au transmis că au în vedere reangajarea unor foşti angajaţi şi accesarea de fonduri europene. Toate acestea au fost mai degrabă bâlbâite de reprezentanţii Primăriei. Planul de reorganizare a fost întocmit de directorul Dorin Ivana, administratorul special de la CET, care nici nu a fost prezent. În schimb, şi-au asumat măsurile directorul ethnic, Dumitru Tomorug, şi Doina Buzescu, şefa Ser­vicului Juridic de la Primărie, care nici măcar nu stăpâneau bine informaţiile legate de patrimoniul CET, personal sau datorii. „Nu putem intra în detalii cu cifre privind acest plan de reorganizare atât timp cât el nu este aprobat de judecătorul sindic. În planul nostru nu am prevăzut vânzarea de active ale CET. Nu putem intra în amă­nunte“, a declarat Doina Buzescu.
Muinicipalitatea susţine că CET a lucrat la planul de reorganizare în ultimul an, chiar dacă a fost lansat pe ultima sută de metri. Planul de reorganizare ar trebui depus la Tribunalul Sindic până pe 27 mai. Dacă ju­decătorul sindic nu-l va aproba sau creditorii nu vor fi de acord cu măsurile enumerate, societatea va intra în faliment. „Planul de reorganizare se ocupă de îndestularea creditorilor. Prin acest plan se urmăreşte o îndestulare în proporţie 100% a angajaţilor, pentru creditorii garantaţi 100%, pentru creditori bugetari se acoperă datoriile în proporţie de 13%. În cadrul procedurii de faliment se procedează la lichidarea societăţii comerciale, care înseamnă vânzarea activelor la preţ de fier vechi. Avem în acest plan nişte mă­suri care prevăd continuarea activităţii comerciale a societăţii care nu înseamnă neapărat producţia de agent termic“, a declarat Tomorug.

Varianta „Mititelu“

Reorganizarea versus faliment: în asta a constat şi subiectul unei dezbateri organizate ieri de Management Reor­ganizare Lichidare, a lui Corneliu Mititelu. Deşi invitată, Primăria nu a participat la dezbatere. Acuzat că a vândut turbinele şi fierul vechi la „băieţi deştepţi“, administratorul Miti­telu a ieşit public pentru prima dată cu explicaţii şi reacţii. Acesta a declarat că este de acord cu reorganizarea societăţii dacă planul va fi asumat de Primărie. În schimb, dacă ar fi aplicat vreun plan în cazul CET, societatea ar ajunge pe zero abia în trei ani, după care va mai dura spre şase ani plata tuturor datoriilor. „Am vrut să aduc în atenţie CET pentru că eu consider că are perspectivă într-o formă sau alta. Trebuie doar ca forţele locale să-i dea atenţie. Acum două săptămâni când am lansat noi această conferinţă, nu exista nicio intenţie de a face planul. Dacă s-a întâmplat ca Primăria să depună un plan de organizare, iar acel plan cuprinde măsuri care trebuie luate, nu pot decât să mă bucur că această conferinţă şi-a atins scopul. Planul de reorganizare poate fi extraordinar de bun. Dacă forţele locale nu vor ca planul să aibă o reuşită sau nu se implică, planul este zero“, a declarat Mititelu….

Citeste Ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.