spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Renta viagerã a trecut la APIA

- Advertisement -

În aceste zile, peste 1800 de persoane trebuie sã-si vizeze carnetele de Rentier Agricol pentru a putea beneficia de renta viagerã agricolã aferentã anului 2010. Doar cei care si-au depus dosarele pânã la data de 31 decembrie 2009 mai pot beneficia de aceastã formã de sprijin. Începând din acest an, responsabilitatea prelucrãrii datelor si a plãtii rentei viagere agricole a trecut de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) la Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA).

Dacã pânã anul trecut, depunerea dosarelor si plata rentei viagere agricole pentru persoanele în vârstã care si-au dat în arendã terenurile agricole cãtre asociatii agricole sau societãti, precum si viza anualã obligatorie aferentã se fãceau la Agentia Domeniilor Statului (ADS) Vaslui, începând din acest an, responsabilitatea acestor servicii a fost preluatã de Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA). Activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol se desfãsoarã în perioada 1 martie – 30 iunie 2011, urmând ca, cel mai târziu la sfârsitul lunii august, sã se facã si plãtile, cel mai probabil tot prin mandat postal. Reamintim cã persoanele beneficiare sunt cele care, pânã la data de 31 decembrie 2009, au depus dosarele în vederea acordãrii acestei rente.

Cine si câti bani poate primi ca rentã viagerã

Conform legii, programul de rentã viagerã agricolã se adresa persoanelor în vârstã care detineau în proprietate maxim 10 hectare de teren agricol si care au vândut sau arendat unui producãtor agricol înregistrat o parte sau tot terenul detinut, pentru care au putut solicita plata acestei rente viagere. Astfel, contravaloarea rentei este de 100 euro/ha/an pentru terenul vândut si de 50 de euro/an/hectar pentru terenul dat în arendã, bani care, conform legii, se vor plãti de cãtre statul român, pe toatã durata vietii beneficiarului. Ideea înfiintãrii acestei rente agricole viagere a fost de preluare a terenurilor agricole de la persoanele în vârstã care nu mai au posibilitatea de a-si lucra pãmântul, de cãtre marii fermieri, terenuri care, în multe cazuri, rãmâneau nelucrate. Din pãcate, poate si datoritã slabei popularizãri, la momentul respectiv, a acestui program, judetul Vaslui este în situatia de a avea numai 1850 de rentieri agricoli, din totalul de 77183 de persoane – beneficiari la nivel national înscrise în programul de rentã viagerã agricolã la nivelul anului 2009, doar 2,39% din numãrul total. Statistic, doar unul dintre marii producãtori agricoli din judet are încheiate mai multe contracte de arendare decât numãrul total al tãranilor vasluieni care primesc rentã viagerã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.