spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Remus Mitrea, profesor de mitã

- Advertisement -

Audierile de vineri, de la Tribunalul Vaslui, au scos la ivealã noi matrapazlâcuri ale fostului director al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, Remus Mitrea, cel care, într-un singur mandat, a reusit sã strângã sume considerabile din mitã sau pãcãlind oamenii de afaceri care aveau nevoie de autorizatii de mediu. Astfel, pentru a le elibera autorizatii sau acorduri de mediu, chiar în cazul în care documentatiile depuse erau în regulã, apela chiar si la santaj, doar pentru a primi foloase necuvenite de zeci de mii de euro. Este cazul unei societãti spaniole care construia eoliene, pe a-i cãror patroni i-a “învãtat” bunele obiceiuri balcanice.

Un nou termen în dosarul lui Remus Mitrea, aflat pe rol la Tribunalul Vaslui, a adus noi lãmuriri a felului în care fostul director al APM Vaslui proceda pentru a primi foloase necuvenite. Practic, acesta urmãrea firmele care depuneau documentatii în vederea obtinerii sau prelungirii diverselor avize, dupã care îi aborda, încercând pe orice cale fie sã obtinã sume de bani sub formã de mitã de la acestea, fie sã le determine sã încheie diverse contracte de prestãri servicii, încasând banii aferenti în avans, dupã care “uita” sã respecte contractele. În cazul unei societãti de constructii vasluiene, Mitrea l-a abordat pe administratorul acesteia, chipurile pentru o colaborare în vederea achizitiei de betoane, iar, la o a doua întâlnire propunând un contract de livrare, la un pret avantajos, de agregate, respectiv piatrã pentru drumuri, din partea unei din firmele sale, contract care a si fost încheiat. Imediat dupã aceea, a solicitat insistent plata în avans a contractului, emitând chiar si facturi, si, dupã ce a primit banii, nu a mai livrat nici un fel de piatrã. Societatea respectivã a rãmas pãgubitã de o sumã importantã, dar, initial, nu a fãcut plângere, sperând cã Mitrea va onora totusi contractul!

I-a învãtat pe spanioli bunul obicei al mitei

În momentul în care o societate care implementa parcuri de centrale eoliene a depus documentatia în vederea obtinerii avizului de mediu, managerul de proiect al acesteia a fost imediat abordat de Mitrea. Astfel, Ciprian Mititelu a declarat în fata instantei cã, initial, o primã autorizatie a primit-o fãrã probleme, dar cã Remus Mitrea, atunci când l-a chemat în birou, i-ar fi spus cã “Acum sunt bãiat bun, sã vedem ce bãieti buni sunteti si voi”. În momentul în care Gestamp Eolian Dacia, firma spaniolã la care Mititelu era manager de proiect, a solicitat o a doua autorizatie, pentru douã turbine eoliene, fostul director a cerut garantii cã lucrãrile de drumuri si studiile geodezice se vor face cu una din firmele sale. Când a fost refuzat, Mitrea a scris pe un biletel “1500E x 2”, si i l-a înmânat managerului Mititelu, care, la rândul sãu, i-a anuntat pe sefii spanioli. Acestia nici nu întelegeau despre ce este vorba, crezând cã este vorba de un contract de consultantã, dar, dupã ce s-au lãmurit, au autorizat plata sumei de 3.000 euro, cerutã de Mitrea. Chiar dacã fostul director ar fi vrut banii fãrã vreun act, s-a insistat, din partea spaniolã, de încheierea unui contract fictiv de consultantã cu firma Doremtrans, firma lui Mitrea. Mita cerutã a fost plãtitã doar dupã ce spaniolii au fost anuntati cã a fost eliberatã autorizatia de mediu solicitatã, actele fiind înmânate chiar de director în biroul sãu, dupã ce i-au intrat banii în cont, desi, în mod normal, aceste acte se ridicã de la secretariatul unitãtii.

“Vreti avizul acum sau la Pastele cailor?”

Ulterior, Gestamp Eolian Dacia a depus o nouã documentatie, de aceastã datã pentru amplasarea a 20 de turbine, iar Mitrea a fost iar pe fazã! L-a chemat pe managerul de proiect al respectivei societãti, Ciprian Mititelu, în birou, si i-a cerut aceeasi sumã pentru eliberarea avizelor necesare, respectiv câte 1500 euro pentru fiecare turbinã ce urma a fi amplasatã. Pentru a fi mai convingãtor, l-a amenintat pe Mititelu cã va întârzia eliberarea avizelor. “Vreti avizul acum, sau la Pastele cailor?”, ar fi spus fostul director. Dupã negocieri, Remus Mitrea s-a multumit “doar” cu câte o mie de euro pentru fiecare turbinã, astfel cã a fost fãcut un nou contract fictiv pentru suma de 20.000 euro cu firma Doremtrans, controlatã de Mitrea. Conform spuselor lui Mititelu, spaniolii au fost de acord sã-l plãteascã pe Mitrea pentru cã se temeau de faptul cã fostul direcor le-ar putea bloca dosarul de obtinere a avizelor de mediu, iar întârzierile respective ar fi dus, în final, la retragerea investitiei din judetul Vaslui. Procedura de platã a fost identicã, dupã ce APM emitea autorizatia de mediu, Mitrea o lua personal, si o înmâna reprezentantului firmei cu eoliene abia dupã ce primea banii. Culmea este cã autorizatiile se emiteau absolut legal, angajatii APM intervievati de judecãtori declarând cã nici nu au fost fãcute presiuni din partea fostului director, pentru a favoriza vreo societate sau bloca emiterea actelor, ba, mai mult, chiar si când au fost pe teren, nu ar fi avut semnale cu privire la “practicile” lui Mitrea. Ultimul lucru se datoreazã si faptului cã, asa cum au declarat si alti martori, cei care dãdeau mitã sau erau tepuiti de Remus Mitrea se temeau sã vorbeascã. Practic, acestora le era teamã cã la urmãtoarele cereri de avizare sau reavizare a societãtilor lor sã le fie blocate dosarele, ceea ce ar fi dus la suspendarea activitãtii.

Sotia lui Mitrea, martor al apãrãrii

Remus Mitrea, întâlnindu-se de mai multe ori cu unii dintre “clientii” sãi, cãrora le cerea fie mitã, fie atribuirea de contracte pentru firmele sale, ajungea chiar sã se creadã prieten cu o parte dintre acestia, chiar dacã le lua sume importante de bani. Este cazul directorului unei alte societãti care implementeazã proiecte cu centrale eoliene în judetul Vaslui, Iulian Atanasiu, cu care Mitrea se credea prieten intim, si care, în cursul audierilor, a declarat cã, de fapt, “prietenia” cu fostul director era fortatã de faptul cã îi era teamã ca acesta sã nu-i blocheze proiectele prin neacordarea avizelor de mediu. Supãrat de declaratiile lui Atanasiu, Mitrea si-a adus martor în instantã pe chiar sotia sa, Nicoleta, care a participat si ea la întâlnirile prin restaurante pe care le aveau cei doi. Culmea este cã, cele sustinute de Nicoleta Mitrea în fata judecãtorilor întãresc acuzatiile procurorilor DIICOT! Aceasta a recunoscut seninã cã a fost, împreunã cu cei doi, la restaurante, atât în Bârlad, cât si în Timisoara, Brasov sau Bucuresti, si întotdeauna consumatia a fost plãtitã de Atanasiu. Mai mult decât atât, a amintit de o excursie în Dobrogea, în anul 2009, excursie achitatã din banii firmei de eoliene, inclusiv transportul fiind asigurat cu una din masinile companiei respective. În plus, chiar Nicoleta Mitrea a declarat cã unele dintre aceste mese la restaurant, la Bucuresti sau Brasov, aveau drept scop facilitarea de cãtre Iulian Atanasiu, de întâlniri între sotul sãu si reprezentanti ai unor companii cu care sã se încheie diverse “colaborãri”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.