CAMPANIE … Mai multi cetãteni au pornit campanii în mediul on-line prin care îndeamnã pãrintii sã îsi trimitã copiii la orele de religie, iar la demersul acestora s-a alãturat si o serie de persoane publice. Optiunile pãrintilor vor fi centralizate pânã pe 6 martie, în conditiile în care decizia Curtii Constitutionale, în urma cãreia elevii care vor sã participe la ora de religie, respectiv pãrintii acestora, trebuie sã facã cerere în acest sens, devine executorie pe 9 martie. „Fiecare pãrinte are libertatea sã facã ceea ce îi dicteazã constiinta!”, spune prof. Monica Mocanu, inspector pentru disciplina Religie la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui.
Nemultumiti de decizia Curtii Constitutionale s-au arãtat, asa cum era de asteptat, reprezentantii Bisericii, profesorii de religie care riscã sã rãmânã fãrã locuri de muncã, dar si o parte din pãrinti. Acestia au creat petitii on-line pentru ca materia sã rãmânã în scoli si au dat startul mai multor campanii a cãror scop este argumentarea necesitãtii mentinerii acestei discipline în unitãtile de învãtãmânt. Una dintre petitii a fost semnatã de aproape 30.000 de români, printre ei fiind si multi vasluieni. De asemenea, s-au creat pe site-urile de socializare „comunitãti” care numãrã mii de membri ce „militeazã” pentru obligativitatea orei de religie sau îndeamnã pãrintii sã cearã într-un numãr cât mai mare ora de religie ca disciplinã optionalã. Printre comentariile internautilor am gãsit si urmãtoarele argumente: „Într-o lume în care primeazã partea financiarã si copiii nostrii sunt educati în special de televizor, religia îi învatã sã fie mai buni, mai atenti cu cei din jur. Copiii mei iubesc Religia si eu consider cã le formeazã sufletul. Sunt pentru orele de religie în scoli! Copiii mei conteazã!” sau „Religia în scoli are rolul ei didactic cãci ajutã la formarea individului la disciplina si morala eticã, la întelegerea rostului vietii dându-i un sens cu responsabilitate directã.” Un alt internaut a scris: „Oare ne dorim niste generatii viitoare fãrã Dumnezeu? Gânditi de o mie de ori înainte de a exclude religia din viata de elev a copilului dumneavoastrã. Mucenicii si-au dat viata pt. libertatea crestinismului si noi ce facem? Nu ni se cere viata, ni se cere sã fim crestini adevãrati, sã meritãm numele de crestin”.
„Religia nu impune, ci formeazã caractere”
Pãrintii mai au timp doar pânã pe 6 martie sã completeze cererile pentru orele de religie, situatie pe care profesorii vasluieni au fost nevoiti sã o accepte. “Decizia Curtii Constitutionale este o decizie care trebuie respectatã.”, a declarat Monica Mocanu, inspector pentru disciplina Religie. Ceea ce se va întâmpla cu dascãlii în cazul în care pãrintii vor alege sã nu le permite copiilor sã studieze în continuare aceastã disciplinã la scoalã, nu se stie încã. Sorin Câmpeanu, ministrul Educatiei, a atras atentia cã în scolile din România sunt 4.200 de profesori titulari angajati pe perioadã nedeterminatã, dintr-un total de 6.000 de profesori de religie. Acesta nu exclude aparitia unei sumedenii de procese pe dreptul muncii. “Toti trebuie sã ne supunem deciziei, ce se va întâmpla cu ai nostri colegi vom trãi si vom vedea.”, a adãugat Monica Mocanu care sustine, în acelasi timp, cã vor veni precizãri clare de la Minister în legãtura cu ce va fi pe linie de încadrare. Inspectorul de religie are un singur sfat pentru toti pãrintii, indiferent de confesiunea religioasã a acestora. “Fiecare pãrinte are libertatea sã facã ceea ce îi dicteazã constiinta. Sfatul meu este sã completeze cererea pentru cã ora de religie nu impune, ci formeazã, înainte de toate, caractere. La nici o orã copilul nu va fi sfãtuit sã facã ceva negativ. Mesajul orelor este sã fie un om bun, vertebral, care sã îi respecte pe cei din jur si sã se facã respectat la rândul lui. Ora de religie nu distruge, ci formeazã”, a încheiat Monica Mocanu. (Andreea Atasiei)