spot_img
spot_img
14.2 C
Vaslui
19-apr.-2025

Relații cu minore, prezentate ca povești de iubire într-un nou trend pe TikTok: „Avem 20 și 39, dar am avut 16 și 35” / Ce este groomingul și cum duce la abuzuri sexuale

- Advertisement -

Un trend pe TikTok în care cuplurile postează imagini cu „acum versus când ne-am cunoscut” scoate la iveală numeroase situații în care fetele erau minore la începutul relației, iar în unele cazuri diferențele de vârstă depășesc zece ani, a atras atenția recent un ONG care luptă pentru drepturile femeilor. Doi psihologi consultați de HotNews au explicat implicațiile promovării și normalizării unor astfel de relații. 

„Acum avem 45 și 19, dar am avut și 43 și 17” și „Avem 20 și 39, am avut 16 și 35” sunt două dintre zeci de mesaje ale unor cupluri care se postează pe TikTok, cu poze din prezent versus când s-au cunoscut.

Trendul a luat naștere pe melodia artistei Corina, „Neprevăzut” și este însoțit de descrieri precum „Iubirea nu are vârstă” sau versuri din piesă: „Și poate nimeni n-a crezut/ În filmul nostru la început/ Nepotriviți, așa spuneau”.

Normalizarea și romantizarea abuzurilor asupra minorilor

Centrul FILIA, o organizație pentru apărarea drepturilor femeilor, atrage atenția pe facebook că „mesaje precum «Iubirea nu ține cont de vârstă» normalizează și romantizează abuzurile asupra minorilor”.

„Am avut 16 și 29, acum avem 27 și 40. Nu ne pasă ce spune lumea. Dumnezeu ne ține puternici și ne arată că părerea lumii nu contează”, a mărturisit o femeie pe TikTok. „Am avut și 12 și 29”, comentează un alt bărbat pe rețeaua de socializare, situație care intră chiar sub incidența codului penal.

  • În România, vârsta consimțământului este de 16 ani. Actele sexuale cu minori sub această vârstă sunt pedepsite penal, iar dacă minorul are sub 13 ani, pedepsele sunt mai severe. Pentru adolescenții între 16 și 18 ani, relațiile nu sunt infracțiuni, decât dacă adultul are o poziție de autoritate. Legea nu sancționează raporturile dacă diferența de vârstă nu depășește 3 ani.

„Dar nu înțeleg de ce sunt atâtea critici… dacă oamenii se iubesc și se înțeleg, restul sunt doar obstacole. Eu vă felicit”, este reacția unei alte persoane la o postare care face parte din acest trend.

„O persoană minoră nu poate oferi un consimțământ valid în relațiile cu adulții. Odată cu diferența de vârstă și status social, apare și o diferență de putere – în care persoana tânără se află în vulnerabilitate”, atrage atenția Centrul Filia, într-o postare pe pagina oficială de Instagram. 

Aproape 4.000 de cazuri de viol asupra minorilor în 2024 

„Normalizarea și luarea în derâdere a grooming-ului duc la o societate în care fetele tinere devin ținte ale abuzurilor sexuale”, mai scrie organizația, care amintește că, în 2024, au fost înregistrate la poliție 3.999 de infracțiuni de viol asupra unui minor.

„Asta înseamnă. În medie fiind vorba de 11 copii/zi care au fost victime ale violului. Acestea sunt cazurile înregistrate oficial, multe abuzuri nu ajung să fie raportate autorităților din cauza lipsei de informare, din frică și rușine, din cauza diferenței de puteri”, transmite Centrul Filia. ..https://hotnews.ro/relatii-cu-minore-prezentate-ca-povesti-de-iubire-intr-un-nou-trend-pe-tiktok-avem-20-si-39-dar-am-avut-16-si-35-ce-este-groomingul-si-cum-duce-la-abuzuri-sexuale-1943112

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.